İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

Vahim tablo: Elektrik üretiminde toplumsal zarar yılık 136 milyon TL...

Vahim tablo: Elektrik üretiminde toplumsal zarar yılık 136 milyon TL...

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan TC Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi 2016 KKTC Ekonomi Durum Raporu, enerji konularında çarpıcı veri ve analizlere yer verdi.

Yayın Tarihi: 20/03/18 08:50
okuma süresi: 10 dak.
Vahim tablo: Elektrik üretiminde toplumsal zarar yılık 136 milyon TL...
A- A A+
  • Raporun Amerikan Çevre Koruma Dairesi verilerine dayandırdığı analize göre KKTC'de mevcut elektrik üretim metotlarının topluma zararı yıllık 33,6 milyon dolar, yani yaklaşık 136 Milyon TL…
  • Fuel oil ile yapılan üretim nedeniyle karbondioksit yayılımı olduğu ve Amerikan Çevre Koruma Dairesi verilerine göre bir ton karbondioksitin 40 dolarlık toplumsal zarara sebep olduğuna değinilen raporda, buna göre KKTC'de elektrik üretimi nedeniyle 840 bin ton karbondioksit salınımı yapıldığına işaret edildi. Bu veri göz önüne alındığında ise toplumsal zararın yıllık 33,6 milyon dolar olduğu kaydedildi.
  • Raporda verilen örneğe göre, 1200 milyon kWh elektrik üretmek için 84 milyon dolarlık bir yakıt parası harcandığı, (7 dolar cent/kWh) Yani elektrik üretmek için yakıt olarak harcanan her 1 doların 0,40 dolarının topluma zarar olarak döndüğü kaydedilerek elektriğin, tümünün güneş ve kablodan temin edilmesi durumunda ise 33,6 milyon dolar tasarruf yapılacağı belirtildi.
  • Raporda yer alan "Ülkelere Göre Orta Ölçek Hane Halkı 2016 Yılı Elektrik kWs Satış Fiyatı (Euro Cent)" tablosuna göre ise Rum tarafında 15.3 Euro Cent olan satış Türkiye'de 12.7 Euro Cent'ken KKTC de ise bu rakamın 17.4 Euro Cent olması dikkat çekti…
  • Raporda bilhassa kablo ile elektrik bağlantısının gerçekleştirilmesi durumunda kablonun kapasitesi kadar yenilenebilir enerji için de kapasite yaratılmış olacağı ise "Eğer enterkonnekte bağlantı gerçekleşirse kablonun kapasitesi kadar yenilenebilir enerji için kapasite yaratılmış olacaktır. Örneğin, 200 MW'lık bir kablo için 200 MW'lık bir güneş enerjisi yaratılabilir. Bu durum dışa bağımlılığı azaltacağı gibi, petrol ürünleri ile yapılan elektrik üretiminin çevresel zararlarını da azaltacaktır" ifadeleriyle dile getirildi.

Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET / Cansu YARIŞAN

Geçtiğimiz günlerde yayımlanan TC Büyükelçiliği Kalkınma ve Ekonomik İşbirliği Ofisi 2016 KKTC Ekonomi Durum Raporu, enerji konularında çarpıcı veri ve analizlere yer verdi.

Raporun Amerikan Çevre Koruma Dairesi verilerine dayandırdığı analize göre KKTC'de mevcut elektrik üretim metotlarının topluma zararı yıllık 33,6 milyon dolar, yani yaklaşık 136 Milyon TL…

Fuel oil ile yapılan üretim nedeniyle karbondioksit yayılımı olduğu ve Amerikan Çevre Koruma Dairesi verilerine göre bir ton karbondioksitin 40 dolarlık toplumsal zarara sebep olduğuna değinilen raporda, buna göre KKTC'de elektrik üretimi nedeniyle 840 bin ton karbondioksit salınımı yapıldığına işaret edildi. Bu veri göz önüne alındığında ise toplumsal zararın yıllık 33,6 milyon dolar olduğu kaydedildi.

"KIB-TEK 2016'DA 126 MİLYON KÂR ETTİ.. DAĞITIM PROJELERİ FAHİŞ KÂRLAR…"

Öte yandan KKTC Ekonomi Durum Raporu'na göre, 2013 yılını 83,8 milyon TL zararla kapatan KIB-TEK'in 2014 ve 2015 yıllarını sırasıyla 5,9 ve 54,9 milyon TL kar ile kapattığı, 2016 yılında ise kurumun kar miktarının 126,6 milyon TL'ye yükseldiğine dikkat çekildi.

Öte yandan raporda "Mali raporlarda dikkat çeken bir diğer hususun ise, dağıtım hizmetleri çerçevesinde sağlanan proje giderleri için elde edilen fahiş karlardır. 2016 yılında proje giderleri için 8,3 milyon TL maliyete katlanan kurum, buna karşın 32 milyon TL gelir elde etmiş, yani vatandaşa sunduğu hizmeti maliyetinin 3,8 katına vermiştir. Kıbrıs Türk Ticaret Odasının yayınladığı 2015- 2016 Rekabet Edebilirlik Raporu'nda elektrik hizmetleri kalitesi bakımında 141 ülke arasında 128. sırada yer almaktadır" denildi.

2016 YILINDA ELEKTRİK FİYATLARINA 2 AY İÇERİSİNDE TOPLAMDA YÜZDE 45'E VARAN ZAM YAPILDI

Raporda, Uluslararası Enerji Ajansı tarafından yapılan enerji tanımı açısından enerji kaynaklarına kesintisiz ve uygun fiyatlarla ulaşılması konusunda KKTC'de sıkıntılar yaşandığı kaydedilirken, 1995 yılında elektrikte arz güvenliği sağlanmakla birlikte, ihtiyaç duyulan petrol ve petrol ürünlerinin tamamının ithal edilmesi ve elektriğin sadece petrol ürünlerinden üretilmesinin, ekonomiyi petrol fiyatlarına ve döviz kurlarına karşı oldukça duyarlı hale getirdiği belirtildi.

2016 yılında dövizdeki artış nedeniyle ise iki ay içerisinde elektrik fiyatlarına iki defa olmak üzere toplamda yüzde 45'e varan zam yapıldığına dikkat çekildi.

GÜNEY'LE ELEKTRİK ALIŞVERİŞİ İSTENEN ARZ ÇEŞİTLİLİĞİ VE UYGUN FİYATLA ELEKTRİK TEMİNİ SAĞLAYAMAZ

Hâlihazırda Rum tarafı ile elektrik sistemi arasında alışveriş yapılabildiği belirtilen raporda, Rum kesimi ile olan siyasi belirsizlik ve iki ülkenin de petrol ürünleri kullanarak üretim yapması ve fiyatların güney kesiminde kuzeyle paralellik göstermesi, istenen arz çeşitliliğini ve uygun fiyatla elektrik teminini sağlayamayacağı kaydedildi.

TÜRKİYE, KKTC'YE GÖRE DAHA UCUZ ELEKTRİK ÜRETİYOR

TC ile KKTC arasında denizaltından kablo ile elektrikte enterkonnekte olunması konusunda da veriler sunan raporda, Türkiye'de kömür, doğalgaz, fuel oil, su, güneş ve rüzgar gibi bir çok farklı enerji kaynağından üretim yapılmasının Türkiye'deki elektrik fiyatlarının dışa olan bağımlılığını azalttığı kaydedilerek, bu bağlamda Türkiye'nin KKTC'ye göre daha ucuz elektrik ürettiği belirtildi.

"KKTC ENERJİ BAKIMINDAN TÜRKİYE'YE BAĞIMLI DURUMDA"

KKTC'de 2025 yılına kadar yaklaşık 350 MW kapasiteli yeni yatırım ihtiyacının karşılanması için, TC ile enterkonnekte bağlantının ya da bu büyüklükte bir yatırımın ülke içerisinde orta vadede yapılması gerektiği açıklanan raporda, "Her ne kadar da elektrik açısından Türkiye'ye bağımlı olunacağı itirazı gelse de, aslında enerji ithalat yapılan ülkeleri incelediğimizde KKTC halihazırda enerji bakımından Türkiye'ye bağımlı durumdadır" ifadeleri kullanıldı.

"KABLO İLE ELEKTRİK KAPASİTESİ KADAR YENİLENEBİLİR ENERJİ İÇİN DE KAPASİTE YARATILMIŞ OLACAK

Raporda bilhassa kablo ile elektrik bağlantısının gerçekleştirilmesi durumunda kablonun kapasitesi kadar yenilenebilir enerji için de kapasite yaratılmış olacağı ise şu ifadelerle dile getirildi; "yenilenebilir enerjinin depolanmasının mevcut teknoloji nedeniyle mümkün olmaması ve sürekli üretim yapılamaması nedeniyle, ülkeler için üretim kapasitesinin ancak belirli bir yüzdesine kadar yenilenebilir enerji üretimi mümkün olabilmektedir. AB bu nedenle yüzde 20 hedefini koymuştur. KKTC güneş enerjisi için iklim olarak oldukça uygun koşullara sahip olmakla birlikte, mevcut kapasitesinin yüzde 10'u kadar bir kısmını yenilenebilir enerji üretimi için sınırlamıştır. Eğer enterkonnekte sistem ile bağlantı gerçekleşirse kablonun kapasitesi kadar yenilenebilir enerji için kapasite yaratılmış olacaktır. Örneğin, 200 MW'lık bir kablo için 200 MW'lık bir güneş enerjisi yaratılabilir. Bu durum dışa bağımlılığı azaltacağı gibi, petrol ürünleri ile yapılan elektrik üretiminin çevresel zararlarını da azaltacaktır" denildi.

KKTC'DE ELEKTRİK ÜRETİMİNDE TOPLUMSAL ZARAR 33,6 MİLYON DOLAR

Fuel oil ile yapılan üretim nedeniyle karbondioksit yayılımı olduğu ve Amerikan Çevre Koruma Dairesi verilerine göre bir ton karbondioksitin 40 dolarlık toplumsal zarara sebep olduğuna değinilen raporda, buna göre KKTC'de elektrik üretimi nedeniyle 840 bin ton karbondioksit salınımı yapıldığı bu verinin göz önüne alındığında ise toplumsal zararın yıllık 33,6 milyon dolar olduğu kaydedildi.

Raporda verilen örneğe göre, 1200 milyon kWh elektrik üretmek için 84 milyon dolarlık bir yakıt parası harcandığı, (7 dolar cent/kWh) Yani elektrik üretmek için yakıt olarak harcanan her 1 doların 0,40 dolarının topluma zarar olarak döndüğü kaydedilerek elektriğin, tümünün güneş ve kablodan temin edilmesi durumunda ise 33,6 milyon dolar tasarruf yapılacağı belirtildi.

KABLONUN FİYATA ETKİSİ…

Raporda, elektrik alanında TC ile yapılan anlaşmanın ve enterkonnekte sisteminin 'Türkiye'ye olan bağımlılığı artıracağı ve elektrik fiyatlarının beklenildiği gibi düşmeyeceği' yönünde eleştiriler de dikkate alınarak, "Petrol ürünleri ithalatı yapılan ülkelere ve rakamlara bakıldığında, KKTC'nin enerji konusunda halihazırda dışa bağımlı olduğu görülecektir. Öte yandan KKTC Elektrik Mühendisleri Odası tarafından yapılan çalışmada Türkiye'den alınacak elektriğin buradaki fiyatlar üzerinde olumlu etkisi olacağı görülmekle birlikte, enterkonnekte sistemin en önemli etkisinin arz çeşitliliğinin sağlanması ve yenilenebilir enerjideki kapasitenin artırılmasının yerli ve temiz enerji üretimine olan katkısı ile mevcut üretimin çevresel etkilerinin minimize olmasıdır" şeklinde ifadeler kullanıldı.

Konuyla ilgili sonuç bölümünde ise raporda "Türkiye ile enterkonnekte bağlantının yapılmasının pozitif dışsal ekonomik etkilerinin yanı sıra Uluslararası Enerji Ajansı tarafından "enerji kaynaklarına kesintisiz ve uygun fiyatlardan ulaşmak" olarak tanımlanan enerji güvenliği üzerinde de olumlu etkileri olacağı açıktır" denildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.