İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Ercilasun: "Yağan bir damla suyun bile ziyan edilmemesi gerekiyor"

Ercilasun: "Yağan bir damla suyun bile ziyan edilmemesi gerekiyor"

Dünya Su Günü'nde Kıbrıs Postası'na konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, tarımda suyun ve ülkedeki mevcut su kaynaklarının korunmasının öneminden bahsederek bu bağlamda göletlerin temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirtti ve "Yağan bir damla suyun bile ziyan edilmemesi gerekiyor" dedi.

Yayın Tarihi: 23/03/18 07:30
okuma süresi: 4 dak.
Ercilasun: "Yağan bir damla suyun bile ziyan edilmemesi gerekiyor"
A- A A+
  • Türkiye'den KKTC'ye tarımsal sulama amacıyla getirilecek suyun dağıtımının planlı ve programlı şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Ercilasun, suyun yönetiminin ve devamlılığının sağlanmasının en önemli noktalardan biri olduğunu belirterek, suyun üreticiler tarafından yönetilecek bir Sulama Kooperatifi kurularak yönetilmesi gerektiğini söyledi.

Kıbrıs Postası – Cansu Yarışan

Dünya Su Günü'nde Kıbrıs Postası'na konuşan Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun bir damla suyun bile ziyan edilmemesi gerektiği mesajını verdi.

"SUSUZ TARIM OLMAZ"

Suyun tarımdaki önemine değinen Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Mehmet Ercilasun, KKTC'ye son 7 yılda düşen yağmur oranlarının düştüğüne dikkat çekerek, "Susuz tarım olmaz" şeklinde konuştu.

"YAŞANAN KURAKLIK NEDENİYLE TARIMDA VERİM DÜŞTÜ"

KKTC'de 1.3 milyon dönüm arazinin tarım arazisi olarak kullanıldığını ve bu arazinin 78 bin dönümünün su tarım arazisi olduğunu belirten Ercilasun, sulu tarım arazilerinin birçoğunda su kalitesi ve miktarının azalması nedeniyle tarımsal üretimin tehlikeye girdiğini söyleyerek, "Yaşanan kuraklık nedeniyle tarımda verim düştü. Bunun yanı sıra ürünlerine su sağlamak amacında olan üreticilerin girdi maliyetleri de artmış durumda ve üretici olumsuz etkileniyor" şeklinde konuştu.

"YÖNETİMİNİ ÜRETİCİLERİN YAPACAĞI SULAMA KOOPERATİFİ KURULMALI"

Türkiye'den KKTC'ye getirilen suyun dağıtımının planlı ve programlı şekilde yapılması gerektiğine dikkat çeken Ercilasun, suyun yönetiminin ve devamlılığının sağlanmasının en önemli noktalardan biri olduğunu belirterek, suyun üreticiler tarafından yönetilecek bir Sulama Kooperatifi kurularak yönetilmesi gerektiğini söyledi. Sulama Kooperatifi bulunan Türkiye'den ve dünyadaki bazı ülkelerde örnek veren Ercilasun, Sulama Kooperatifi ile suyun dağıtımının yapılmasının verimli kullanım açıcından en sağlıklı sonucu vereceğini belirterek, "Suyun kullanımı için düzgün bir yapı kurulmalı. Meydana gelecek olan sorunlara kısa sürede çözüm üretecek bir yapı sağlayacak Sulama Kooperatifi kurulması KKTC için önemli ve söz konusu kooperatifin üreticiler tarafından yönetilmesinin daha hızlı ve verimli çözümler sağlayacağını düşünüyorum" dedi.

"AKILLI SULAMA TEKNİĞİ, GİDERLERİN BÜYÜK KISMINI AZALTACAK"

Türkiye'den gelen suyun 2020'de tarımda kullanılacağını belirten Ercilasun, toplamda 74 milyon metre küp olan suyun yarısının içme suyu, yarısının ise tarımsal arazilerin sulanmasında kullanılacağını kaydetti. Tarımsal üretim giderlerinin yüzde 70'ini sulama giderlerinin oluşturduğunu söyleyen Ercilasun, tarımsal sulamanın akıllı sulama tekniğiyle yapılmasının, giderlerin büyük kısmını azaltacağını da belirtti.

"BİR DAMLA SUYUN BİLE ZİYAN EDİLMEMESİ GEREKİYOR"

KKTC'deki mevcut su kaynaklarının korunması gerekliliğine de değinen Ercilasun, göletlerin temizliğinin ihmal edilmemesi gerektiğini belirterek, "Yağan bir damla suyun bile ziyan edilmemesi gerekiyor. Bu nedenle mevcut su kaynakları korunmalı. Özellikle göletlerin temizliği ihmal edilmemeli ve sonbahar aylarında yağışlar başlamadan göletlerin tümü temizlenmeli" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.