İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kıdemli arkeolog Collard: "Kıbrıs'ın eski halkı dini törenlerde afyon kullanmış"

Kıdemli arkeolog Collard: "Kıbrıs'ın eski halkı dini törenlerde afyon kullanmış"

Kıdemli arkeolog David Collard, "Kıbrıs'ın eski halkı dini törenlerde afyon kullanmıştı" diyerek bu konuda veriler olduğunu ifade etti.

Yayın Tarihi: 22/04/18 16:03
okuma süresi: 5 dak.
Kıdemli arkeolog Collard: "Kıbrıs'ın eski halkı dini törenlerde afyon kullanmış"
A- A A+

Kıdemli arkeolog David Collard, "Kıbrıs'ın eski halkı dini törenlerde afyon kullanmıştı" diyerek bu konuda veriler olduğunu ifade etti. Kalıntı analizleri, MÖ 1600 ila 1000 yılları arasında insanların, afyon alkalisinin, afyon haşhaşının tohum kapsülü şeklindeki tencere içine döktüğü yönünde.

Yakın zamana kadar antik Yakın Doğu'da, ilginç bir şekilde uyuşturucu kullanılmamış gibi görünüyordu ancak kalıntı analizleri marihuana gibi maddelerin en az 5.000 yıldır ritüellerde önemli rol oynadığını gösteriyor. Medeniyet olduğu sürece, zihin halini değiştiren uyuşturucular da vardı. Alkol, Bereketli Hilal'de en az 10.000 yıl önce, tarımın ortaya çıktığı süre zarfında damıtıldı.

Başka yerlerde, örneğin Mezoamerika'da, diğer psikoaktif uyuşturucular kültürün önemli bir parçasıydı. Ancak yakın zamana kadar antik Yakın Doğu'da, ilginç bir şekilde uyuşturucu kullanılmamış gibi görünüyordu. Şimdi ise, çanak çömleklerdeki kalıntıları analiz etmek ve küçük miktarlardaki bitki materyallerini tanımlamak için geliştirilen yeni teknikler, antik Yakın Doğu'luların bir dizi psikoaktif madde kullandığını gösteriyor. Gözle görülmeyen organik katı yağlar, balmumları ve reçine izlerinin belirlenmesindeki son gelişmeler, bilim insanlarının, on yıl öncesine kadar düşünemeyecekleri bir dereceye kadar doğruluk derecesi olan çeşitli maddelerin varlığını saptamasına izin verdi.

Collard, Kıbrıs'ta ritüelistik afyon kullanımı belirtileri buldu

3000 yıldan daha önce Kıbrıs'ta ritüelistik afyon kullanımı belirtileri bulan kıdemli arkeolog David Collard, sağlam arkeolojik kanıtların, eski insanların haşhaştan afyon çıkardığını gösterdiğini söylüyor. O zamana kadar, Türkiye'den Mısır'a kadar olan bölgede insanlar mavi nilüfer gibi yerel maddelerle deney yaparken, esrar gibi uyuşturucular Mezopotamya'ya yeni gelmişti. Bazı araştırmacılar ise hala şüpheli, eski metinlerin bu tür maddeler üzerinde çoğunlukla sessiz olduğunu söylüyorlar. Collard, Antik Yakın Doğu arkeolojisinin geleneksel olarak muhafazakar olduğunu söylüyor.

Ancak bu çalışma, maddeler ve toplumlar arasındaki ilişkiyi yeniden düşünmeye itiyor. Örneğin, geçtiğimiz haftalarda, Antik Yakın Doğu Arkeolojisi konulu Uluslararası Kongre'de bir araştırmacı, uyuşturucu alma ritüellerini ve uyuşturucu kaynaklı bozuklukları temsil eden iyi çalışılmış eski resimleri yeniden yorumladı. Uyuşturucu kullanımı neredeyse kesin olarak tarih öncesi dönemlerde başladı ve göçlerle yayıldı.


Örneğin, Orta Asya'da yaklaşık 5000 yıl önce hakim olan ve genlerini bugün yaşayan Avrupalılar ve Güney Asyalılar'a bırakan Yamnaya halkı, Avrupa'ya ve Orta Doğu'ya esrar taşımış gibi görünüyor. 2016 yılında, Berlin'de bulunan Alman Arkeoloji Enstitüsü ve Free Üniversitesi'nden bir ekip, Avrasya'daki Yamnaya yerleşimlerinde, Doğu ve Orta Asya'da yetişen bir bitkinin kalıntılarını ve botanik örneklerini buldu. Yamnaya halkının marihuana'yı basitçe ip yapmak için mi yoksa uyuşturucu maddesi olarak mı kullandığını net olarak söylemek zor. Ancak bazı eski insanlar marihuana dumanını teneffüs ediyordu. Kafkasya'daki arkeolojik kazılar, yaklaşık MÖ 3000'e tarihlenen esrar tohumlarını ve kömürleşmiş kalıntılarını içeren ocakları ortaya çıkardı.

Arkeolog Luca Peyronel, "İnsanlar şehir devletlerini organize ettikleri zaman büyük ölçekli ilaç üretimine başlamış olabilirler."

Kıbrıs'ın eski halkı dini törenlerde afyon kullanmıştı

Collard, "300 kilometre daha batıda ve birkaç yüzyıl sonra, Kıbrıs'ın eski halkı dini törenlerde afyon kullanmıştı" dedi. Kalıntı analizleri, MÖ 1600 ila 1000 yılları arasında insanların, afyon alkalisinin, afyon haşhaşının tohum kapsülü şeklindeki tencere içine döktüğü yönünde.

Kıbrıs'ta yapılan afyon kapları, aynı zamanda Mısır ve Levant'ta da bulundu

Bununla ilgili tüm kaplar, tapınaklarda ve mezarlarda bulundu ve bu da ritüellerde önemli bir rolü olduğunu öne sürüyor. Kıbrıs'ta yapılan afyon kapları, aynı zamanda Mısır ve Levant'ta da bulundu. Bu da belki de uluslararası uyuşturucu ticaretinin ilk örneğiydi. Bugün daha az bilinen diğer uyuşturucu maddeler, antik Yakın Doğu'da iyileşme ya da kendinden geçilen ritüellerde rol oynadı. Kral Tutankamon'un MÖ 14. yüzyıla tarihlenen mezarı, 1922'de keşfedildiğinde arkeologlar, çocuk kralının cesedini, birçok Mısır mezar resminde ortak bir motif olan mavi nilüfer çiçekleri ile kaplı bulmuşlardı. Bu bitki birkaç hafta boyunca şarap içinde demlendikten sonra, sakin bir mutluluk üreten bir yatıştırıcı ortaya çıkarır.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.