İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Dr. Akçay, çocuk şiddetine isyan etti, Uzman Başel ekledi: "Devlet çocuğu koruyamıyorsa suça ortak olur"

Dr. Akçay, çocuk şiddetine isyan etti, Uzman Başel ekledi: "Devlet çocuğu koruyamıyorsa suça ortak olur"

Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Aslı Akçay, sosyal medya hesabı üzerinden paylaştığı bir video ile çocuk istismarına karşı isyan ederek, çocuklara yönelik fiziksel ve duygusal istismar vakaları yeninden gündeme getirdi.

Yayın Tarihi: 25/04/18 07:43
okuma süresi: 6 dak.
Dr. Akçay, çocuk şiddetine isyan etti, Uzman Başel ekledi: "Devlet çocuğu koruyamıyorsa suça ortak olur"
A- A A+
KIBRIS POSTASI – Cansu Yarışan
  • KKTC'de fiziksel ve duygusal istismara uğrayan çocukları korumaya yönelik bir sistemin mevcut olmadığını dile getiren Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel, "Eğer devlet çocuklara karşı yapılan şiddete müdahale etmiyorsa veya çocuğu koruyamıyorsa suça ortak olmuş sayılır" şeklinde konuştu.
  • Sosyal Hizmetler Dairesi'nin aileden birisinin şikayetini dikkate alması yanı sıra medyaya yansıyan olayları da değerlendirmesi gerektiğini kaydeden Başel, ülkedeki tüm çocukların fiziksel ve duygusal istismar anlamında risk altında olduğunu söyledi.
  • Çocukları eğitmek anlamında, toplumda vurma, tehdit etme, bağırma gibi şiddet uygulamalarına hem okullarda hem de aile içerisinde sıkça başvurulduğunu belirten Başel, fiziksel ve duygusal şiddete maruz kalan çocukların cinsel istismara da maruz kalma olasılığını artırdığını söyledi.
  • 1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nın yaklaşmasıyla, ülkedeki çocuk işçilerin durumuna da değinen Başel, ülkede çocuk işçiler hakkında gerekli denetlemelerin yapılması gerektiğini ve teknik eğitim, çıraklık eğitimi gibi alanlarda yetiştirilen çocukların iş güvenliği kapsamında çalışma şartlarının devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi.

Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Aslı Akçay, sosyal medya hesabı üzerinden çektiği bir video ile çocuk istismarına karşı isyan etmesi çocuklara yönelik fiziksel ve duygusal istismar vakalarını gündeme getirirken konuyla ilgi Kıbrıs Postası'na konuşan Sosyal Hizmet Uzmanı Barış Başel çocukları korumanın devletin sorumluluğu olduğunu söyledi.

Akçay paylaştığı videoda, bir çocuğun ailesi tarafından şiddet gördüğünü, durumu polise bildirdiğini fakat polisin, prosedür nedeniyle olaya müdahale etmediğini kaydetti.

"ÇOCUKLARI KORUMAK DEVLETİN YÜKÜMLÜLÜĞÜDÜR"

Ülkede çocukları korumak adına bir sistemin mevcut olmadığını dile getiren Başel, ülkedeki tüm çocukların fiziksel ve duygusal istismar anlamında risk altında olduğunu ifade ederek, bu alanda devletin yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini belirtti.

Toplumda fiziksel şiddet ve tehditle çocuk eğitmenin hakim olduğunu belirten Başel, "Fiziksel veya duygusal istismara maruz kalan çocukları korumak devletin yükümlülüğüdür" şeklinde konuştu.

"FİZİKSEL VE DUYGUSAL ŞİDDETE MARUZ KALAN ÇOCUKLAR CİNSEL İSTİSMARA DA MARUZ KALIR"

Çocuğa yönelik uygulanan fiziksel ve duygusal istismarın, çocukların cinsel istismara maruz kalma riskini de artırdığını belirten Başel, söz konusu istismar uygulamalarının çocukların hayatında olumsuz etkiler bıraktığını dile getirerek, "Çocuğu dövmek veya tehdit ederek eğitmek çocuğun bedensel ve duygusal bütünlüğünün bozulmasına neden olur. Bu nedenle ebeveynlerin ve okullardaki eğitim sistemi içerisinde çocukları dayak veya tehditle eğitmek yöntemine başvurması sakıncalı sonuçlar doğurur. Fiziksel ve duygusal istismara uğrayan çocukların ayrıca cinsel istismara maruz kalma olasılığı da artar" dedi.

"DEVLET ÇOCUĞU KORUYAMIYORSA SUÇA ORTAK OLUR"

Fiziksel veya duygusal şiddete maruz kalan çocukların ailesinden birisinin Sosyal Hizmetler Dairesi'ne şikâyette bulunulması sonucunda şiddet uygulayan ebeveyn hakkında yasal işlem başlatıldığını belirten Başel, "Sosyal Hizmetler Dairesi'nin aileden birisinin şikayetini dikkate alması yanı sıra medyaya yansıyan olayları da değerlendirmesi gerekiyor. Eğer devlet çocuklara karşı yapılan şiddete müdahale etmez veya çocuğu koruyamıyorsa suça ortak olmuş sayılır" şeklinde konuştu.

"ÇOCUK İŞÇİLER DENETLENMELİ"

1 Mayıs İşçi ve Emekçi Bayramı'nın yaklaşmasıyla çocuk işçilere de değinen Başel, ülkede çocuk işçiler hakkında gerekli denetlemelerin yapması gerektiğini ve teknik eğitim, çıraklık eğitimi gibi alanlarda yetiştirilen çocukların iş güvenliği kapsamında çalışma şartlarının devlet tarafından denetlenmesi gerektiğini söyledi. Mesleki alanda yetiştirilen 18 yaşından küçük olan ve çırak eğitimi alan çocukların çalışma şartlarının kontrol edilmesi gerektiğini belirterek, "Mesleki alanda geliştirilen çocukların herhangi bir aşağılama, tehdit, bağırma gibi duygusal şiddete maruz kalıp kalmadığı ve ağır fiziki şartlarda çalışıp çalışmadığı hakkında denetlemeler yapılmalı. Çocukların iş güvenliği devlet tarafından garantiye alınmalı" dedi.

AKÇAY'IN SOSYAL MEDYADAN İSYANI…

Geçtiğimiz günlerde trafikte tanık olduğu bir çocuk şiddeti olayını anlatan Doğu Akdeniz Üniversitesi İşletme ve Ekonomi Fakültesi öğretim üyelerinden Dr. Aslı Akçay, konuyu polis yetkililerine de aktardığını ancak polis yetkililerinin kendisinin şikayetinin geçerli olmadığını, ancak çocuğun ailesinden bir bireyin şikayet etmesi durumunda kendisinin tanık olarak dinlenebileceğini söylediklerini ifade etti.

Akçay, "Demek ki kendini ifade edebilen biri, şiddet görüp polise şikayette bulunduğu zaman, polis darp eden kişiye dava okuyabiliyor. Ancak kendisini ifade edemeyen bir bebek, kendisini ifade edemediği için ailesinden birinin gidip şikâyetçi olması lazım. Benim, bu şiddete tanık olduğumda, onun sesi olmama izin yok" diyerek bunun içini acıttığını kaydetti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.