İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

KIB-TEK'in önlemi işe yaramayacak... Gaz depolama ne maliyeti düşürüyor ne de filtreden kurtarıyor!

KIB-TEK'in önlemi işe yaramayacak... Gaz depolama ne maliyeti düşürüyor ne de filtreden kurtarıyor!

KIB-TEK yüksek maliyetli depolama ve nakil sorunlarını da göze alarak "daha ucuza elektrik üretimi için" diyerek doğal gaz depolamayı düşünüyor ancak uzmanlara göre bu gerçekleşse bile bacaya yıllardır her hükümetin takmayı vadettiği filtrenin yine de takılması icap edecek… Üstelik maliyetler de düşmeyecek.

Yayın Tarihi: 22/05/18 07:35
okuma süresi: 7 dak.
KIB-TEK'in önlemi işe yaramayacak... Gaz depolama ne maliyeti düşürüyor ne de filtreden kurtarıyor!
A- A A+
  • Doğalgaz jeneratörlerinin bujili jeneratörler olduğu için dizel jeneratörlere göre yüksek yatırım ve yüksek işletim maliyetleri gerektirdiğine işaret eden uzmanlar, öte yandan LNG'den çıkan doğalgaz ile dizel jeneratörler yerine doğalgaz jeneratörleri kullanılsa bile bunun emisyon problemini çözmediğini bu nedenle de bacalara yine filtre takılması gerektiğini belirtti.
  • Kıbrıs Postası'na konuşan uzmanlar, dizel jeneratör de olsa doğalgaz jeneratör de kullanılsa zararlı emisyonun yüksek sıcaklıktaki çalışma koşullarından dolayı oluşacağının altını çizerek öte yandan ada ülkesi olmamız nedeniyle dual yani hem dizel hem gazlı sitemin kullanılmasının da zorunlu olduğunu kaydettiler.
  • Doğalgazla ilgili maliyetlerin de düşünüldüğü gibi olmadığına işaret eden aynı uzmanlar, yatırım ve işletim maliyetlerinin ise iki misli olduğunu sözlerine eklediler.
  • Konuyla ilgili özel görüş veren bir uzman ise "Doğalgaza geçiş için karada uygun depolama tanklarının yapılması ki en az 10 000 - 15 000 m3, sürekli ikmal yapabilecek bir LNG gemisi alınması veya yüksek navlun ödemeye hazır olunması gerekiyor, doğal gaz maliyeti internetten görüldüğü gibi olmayacak maalesef ayrıca tahliye ekipmanlarının da dual olarak düzenlenmesi gerekiyor bunlar da en az $30-50 milyon dolar masraf gerektirecektir" ifadelerini kullandı.

Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

KIB-TEK yüksek maliyetli depolama ve nakil sorunlarını da göze alarak "daha ucuza elektrik üretimi için" diyerek doğal gaz depolamayı düşünüyor ancak uzmanlara göre bu gerçekleşse bile bacaya yıllardır her hükümetin takmayı vadettiği filtrenin yine de takılması icap edecek… Üstelik maliyetler de düşmeyecek.

Doğal gaz jeneratörlerinin bujili jeneratörler olduğu için dizel jeneratörlere göre yüksek yatırım ve yüksek işletim maliyetleri gerektirdiğine işaret eden uzmanlar, öte yandan LNG'den çıkan doğal gaz ile dizel jeneratörler yerine doğal gaz jeneratörleri kullanılsa bile bunun emisyon problemini çözmediğini bu nedenle de bacalara yine filtre takılması gerektiğini belirtti.

Kıbrıs Postası'na konuşan uzmanlar, dizel jeneratör de olsa doğal gaz jeneratör de kullanılsa zararlı emisyonun yüksek sıcaklıktaki çalışma koşullarından dolayı oluşacağının altını çizerek öte yandan ada ülkesi olmamız nedeniyle dual yani hem dizel hem gazlı sitemin kullanılmasının da zorunlu olduğunu kaydettiler.

Doğal gazla ilgili maliyetlerin de düşünüldüğü gibi olmadığına işaret eden aynı uzmanlar, yatırım ve işletim maliyetlerinin ise iki misli olduğunu sözlerine eklediler.

Konuyla ilgili özel görüş veren bir uzman ise "Doğal Gaza geçiş için karada uygun depolama tanklarının yapılması ki en az 10 000 - 15 000 m3, sürekli ikmal yapabilecek bir LNG gemisi alınması veya yüksek navlun ödemeye hazır olunması gerekiyor, doğal gaz maliyeti internetten görüldüğü gibi olmayacak maalesef ayrıca tahliye ekipmanlarının da dual olarak düzenlenmesi gerekiyor bunlar da en az

$30-50 milyon dolar masraf gerektirecektir" ifadelerini kullandı.

"TAHLİYE EKİPMANLARININ DA DUAL OLARAK DÜZENLENMESİ GEREKİYOR"

"Öncelikle elbirliği ve gönülbirliğiyle LNG Doğal gaza geçiş için tüm toplum olarak tek bir vücut halinde doğamızı korumak için bunu yapmalıyız, fakat bunu yaparken bazı konuları da çok iyi bilmemiz gerekiyor" diyen uzman şu değerlendirmeyi yaptı:

"Doğal Gaz jeneratörleri satın alınması ve sisteme eklenmesi gerekiyor veya mevcut dizeljeneratörleri modifiye ederek ki bu yaklaşık tek jeneratör için $ 4,5 milyon dolar yani yaklaşık $36 milyon dolar gerektiriyor… Doğal Gaza geçişiçin karada uygun depolama tanklarının yapılması ki en az 10 000 - 15 000 m3, sürekli ikmal yapabilecek bir LNG gemisi alınması veya yüksek navlun ödemeye hazır olunması gerekiyor, doğal gaz maliyeti internetten görüldüğü gibi olmayacak maalesef ayrıca tahliye ekipmanlarının
da dual olarak düzenlenmesi gerekiyor bunlar da en az $30-50 milyon dolar masraf gerektirecektir…"

"DOĞALGAZ JENERATÖRLERİ KULLANILSA BİLE..."

Doğalgaza dönüşüm için mutlaka dual sistem kullanılmasına devam edilmesi gerekiyor, tüm uygulamalar bu şekildedir. Ada ülkesi olmamız bunu daha da önemli kılıyor. LNG den çıkan doğal gaz ile dizeljeneratörler yerine doğal gaz jeneratörleri kullanılsa bile bu NOxemisyon problemini çözmüyor. Keza NOx yüksek sıcaklıkta havadaki azot ve oksijenin reaksiyonu ile oluşur. Dizel jeneratör de olsa doğal gaz jeneratör de kullanılsa NOx emisyonu yüksek sıcaklıktaki çalışma koşullarından dolayı oluşacaktır. Doğal gaz jeneratörlerinde yanma bir miktar daha düşük sıcaklıkta ve uniform olarak yapılabildiği için NOx emisyonoranları dizel jeneratörlere göre %20-25 oranında az olabilmektedir. Fakat bu oran yeterli değildir ve doğalgaz kullanımında da NOx emisyon limitlerin çok üzerinde kalabilmektedir.

Doğal gazın dizel jeneratörlere göre en büyük avantajı egzos gazında SOx emisyonunun çok az veya hiç olmamasıdır. Bunun yani sıra doğal gaz jeneratörlerinde; CO, CxHy ve kurum emisyon limitleri üzerinde kalabilmektedir ve bunlar için de önlem alınması gerekmektedir (oksidasyon katalizörleri veya termal oksitleyiciler gibi). Bunun da tek çözümü bacalara uygulanacak DeNox filtreleridir…"

"BACALARA FİLTRE TAKILMASI TAMAMIYLA CİDDİ BİR GEREKSİNİM"

Kıbrıs Postası'na konuşan uzman sözlerini şöyle bitirdi; "Doğal gaz jeneratörleribujilijeneratörlerolduğuiçin dizel jeneratörlere göre yüksek yatırım ve yüksek işletim maliyetleri gerektirir. Bu oran yaklaşıkiki mislidir. Bacalara filtre takılması ise tamamıyla ciddi bir gereksinimdir, çünkü fueloil ½1 de kullansanız LNG de kullansanız yukarıda kısaca belirttiğim gibi mutlaka SOX, NOX emisyonlarını düşürmekiçin gerekiyor ki LNG'ye geçilecek olunsa bile Maliyetler de düşünüldüğü gibi olmadığı biraz araştırılarak görülebilir ve atıklar da kesinlikle oluşturmuyor. Kati partikülerleri, SOX veNOX değerlerini düşürülebiliyor hatta SOX ve NOX değerleri mevcut sistemde uluslararası standartlara indirilebilir. Maliyetler de $ 22-25 milyon dolar olabilir…"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.