İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

KTSO'dan hükümete 'elektrik zammını geri al' çağrısı

KTSO'dan hükümete 'elektrik zammını geri al' çağrısı

Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurulu, Hükümeti 10 Temmuz'da açıklanan elektrik zammını gözden geçirmeye ve geri almaya çağırdı

Yayın Tarihi: 11/07/18 13:25
okuma süresi: 4 dak.
KTSO'dan hükümete 'elektrik zammını geri al' çağrısı
A- A A+
Kıbrıs Türk Sanayi Odası "Elektriğe, son 2 ayda döviz satış fiyatlarında yaşanan artışın yaklaşık 3 katı daha fazla zam yapılmasının" kabul edilemez olduğuna işaret edilen Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurulu açıklamasında şunlar kaydedildi:

"Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından bu yılın Mayıs ayında elektrik enerjisi satış fiyatlarına %18'lere varan bir zam yapılmıştı. Aradan henüz sadece 2 ay geçmesine rağmen Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu tarafından 10 Temmuz tarihi itibarıyla elektrik enerjisi satış fiyatlarına %30'u varan yeni bir zam daha yapılmıştır. 3 aylık toplam zam oranı yaklaşık % 50'ye ulaşmıştır. Bu kabul edilmez bir karardır.

Son zamma gerekçe olarak petrol ve döviz fiyatlarındaki artış gösterilmiştir ancak rakamlar aynı şeyi söylememektedir. Son 2 aylık süre içerisinde dövizde meydana gelen artış yaklaşık % 10'dur. Yapılan zam ise %30 olarak gerçekleşmiştir.

Yapılan zamlar ekonomik akla aykırıdır ve ülkemize hem sosyal hem de ekonomik olarak zarar verecektir.

Elektrik tarifelerinin 3 ay gibi kısa bir süre içinde yaklaşık %50 oranında artırılması, halkın alım gücünü düşürmekte, Kıbrıs Türk toplumunu fakirleştirmekte, tüketici fiyatlarını körüklemekte, başta üretici sektörler olmak üzere tüm reel sektörün rekabet edebilirliğini ortadan kaldırmaktadır.

Bu gelişmeleri değerlendiren Kıbrıs Türk Sanayi Odası Yönetim Kurulu hükümetimizden, 3 konuda acil karar almasının talep edilmesini kararlaştırmıştır

1- Açıklanan son zam hemen gözden geçirilmeli ve geri alınmalıdır.
2- Elektrik Kurumu'nun tarife hesaplamaları ivedilikle bilimsellik, şeffaflık ve hesap verebilirlik ilkeleri çerçevesinde bağımsız kurumlarca veya komisyonlarca gözden geçirilmelidir.
3- Elektrik Kurumunun yönetiminde KTSO, KTTO, KTEZO, KTİMB ve KTOB gibi ekonomik örgütlerin temsil edilmesi yasal düzenlemelerle sağlanmalıdır; Bu sağlanana dek kurulacak diyalog ve yapılacak ortak çalışmalarla reel sektörün Elektrik Kurumu'nun karar alma süreçlerine dahil edilmesi yoluna gidilmelidir.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak hangi siyasi parti iktidarda olursa olsun Elektrik Kurumu'nda devam eden statükodan, gereksiz gizlilikten, topluma ve reel sektöre hesap vermeye yanaşılmamasından, keyfi zam uygulamalarına gidilmesinden son derece rahatsızız ve buna artık dur demekte kararlıyız.

Vatandaşımızı fakirleştiren, sanayicimizi rekabet edemeyerek kapanma noktasına getiren, işsizliğin artmasına neden olan bu uygulamalara artık bir son verilmelidir.

Kıbrıs Türk Sanayi Odası olarak yapılan son zamların ivedi olarak geri alınmaması ve diğer taleplerimizin dikkate alınıp gerekli adımların atılmaması durumunda her türlü eylem hakkı saklı kalmak kaydıyla Kıbrıs Türk sanayicisinin hakları koruma kararlılığında olduğumuzu bir kez daha vurgulamak istiyoruz.

Odamız ciddiyetle bu konuyu yakından takip edecek, süreç içerisinde gerekli gördüğü kararları alacak ve halkımızla paylaşacaktır.

Tüm örgütleri ve halkımızı Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu'nun bu akıl, mantık dışı zam kararına tepki göstermeye ve birlikte mücadeleye davet ediyoruz.

Umuyoruz ki aklıselim galip gelecek, hükümet bu konudaki gerekli adımları atacak ve bizleri sokağa dökmeyecektir"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.