İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Rumlar uzlaşmaz tavrını sürdürüyor!

Rumlar uzlaşmaz tavrını sürdürüyor!

Yunanistan ile Güney Kıbrıs Rum Yönetimi GHTC'ye üye üç Yünan ile konseyin genel sekreterine istifa etmeleri yönünde baskı uyguluyor.

Yayın Tarihi: 23/07/18 11:31
okuma süresi: 5 dak.
Rumlar uzlaşmaz tavrını sürdürüyor!
A- A A+
  • Guterres'in geçici misyonla görevlendirdiği Jane Holl Lute'nin Kıbrıs'a gelmesi arifesinde Güney Kıbrıs Rum Yönetimi Kıbrıs Türklerine karşı uzlaşmaz tutumunu bir kez daha gösterdi.
  • Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu'nun Onur Kurulu Üyesi, Dr. Ahmet Savaşan'ın da Başkan Yardımcısı olarak görev yaptığı Dünya Sağlık Turizmi Konseyi'ne (GHTC) alternatif yaratılması için Yünanistan ile GKRY düğmeye bastı.
  • Politis Gazetesi "Bir Kıbrıslı Türk'ün, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi başkan yardımcılığı pozisyonuna seçilmesi, Rum tarafında baş ağrısına neden oldu" başlığı ile verdiği haberinde; EDEK Milletvekili Kostis Evstathiu'nun mecliste yaptığı konuşmada Yunansitan temsilcilerinin hiçbir itirazı olmadan bir Kıbrıslı Türk'ün Başkan Yardımcılığı'na illegal seçilmesine nasıl izin verdiğini sorduğunu yazdı.
  • EDEK Milletvekili'nin sorusuna Enerji ve Turizm Bakanlığından cevap geldiğini yazan gazete, Rum Hükümeti'nin yaptığı araştırmada Türkiye'nin konsey üzerinde önemli ve güçlü bir lobisi bulunduğunuYünan üyelerin kabul ettiğini ortaya koydu.

Politis Gazetesi'nin "Bir Kıbrıslı Türk'ün, Dünya Sağlık Turizmi Konseyi başkan yardımcılığı pozisyonuna seçilmesi, Rum tarafında baş ağrısına neden oldu", Alithia Gazetesi'nin ise "GHTC'de (Dünya Sağlık Turizmi Konseyi) Türkiye istediğini yapıyor" başlıkları ile verdiği haberlerinde, EDEK Milletvekili Kostis Evstathiu'nun mecliste yaptığı konuşmasında Yunansitan temsilcilerinin hiçbir itirazı olmadan bir Kıbrıslı Türk'ün Başkan Yardımcılığı'na illegal seçilmesine nasıl izin verildiğini sorduğuna yer verildi.

EDEK Milletvekili'nin sorusuna Enerji ve Turizm Bakanlığından cevap geldiğini de yazan gazeteler, Rum Hükümeti'nin yaptığı araştırmadaYünan üyelerin, Türkiye'nin konsey üzerindeönemli ve güçlü bir lobisi bulunduğunu kabul ettiği ve konseyin kurucu başkanının da Türkiyeli Emin Çakmak olduğunu ortaya koydu.

Söz konusu sorunun 2018 yılı Nisan ayında Türkiye'nin Antalya şehrinde gerçekleşen GHTC genel kurulda "sahte devletin" temsilcisinin başkan yardımcılığına seçilmesiyle ortaya çıktığını iddia eden gazeteler, sözde Kıbrıs hükümetinin konu hakkında bir araştırma başlattığını ve bu araştırmayı da hükümet adına sağlık hizmetleri organizasyon sekreteri Hristos Betsithis'in yürüttüğünü yazdı.

Yapılan araştırma sonucunda 2013 yılında Monako'da kurulan ve kuruculuğu ile onursal başkanlığını Türkiyeli Emin Çakmak'ın üstlendiği Dünya Sağlık Turizmi Konseyi (GHTC) üzerinde Türkiye'nin önemli ve güçlü bir lobisi olduğunun ortaya çıktığını yazan gazete, araştırmada ayrıca, (GKRY) Kıbrıs Sağlık Turizmi Konseyi'nin, GHTC'nin Dubai'de gerçekleşen ikinci yıllık kongresinde Yunan kuruluş ELITOUR'un (Greek Medical Tourism Council) baskılarıyla üyeliğe kabul edildiğine yer verdi.

Ayrıca araştırma raporunda süreç gerçekleşirken üyeler arasında sahte devletin "North Cyprus" adıyla yer alındığını ortaya koyan gazeteler, konseyin o zamanki dönem başkanı Dr Fawzi Al-Hamouri'ye sahte devletin üyeliği konusunda itirazlar yapıldığını ve Hamouri'nin konunun incelenerek üst kurulda değerlendirileceğini söylemesine rağmen hiçbir girişim yapılmadığına yer verdi.

EDEK milletvekili Kostis Evstathiou'nun GHTC kongresinde Yunan temsilcinin hiçbir itirazı olmadan "sahte devletin" temsilcisinin Başkan Yardımcısı olarak seçilmesi ile ilgili soru sormasının ardından Antalya'daki toplantıya katılan ELİTOUR (Greek Medical Tourism Council-Yünan Sağlık Turizmi Konseyi) temsilcisi Nikolas Kouvela ile iletişime geçildiğini yazan gazeteler, onun da Türkiye'nin GHTC üzerindeki yoğun lobisinin ve güçlü bir etkisinin olduğunu kabul ettiğine yer verdi.

Aynı haberlerde Nikolas Kouvela'nın ayrıca Yunanistan'ın bütün Balkan ülkeleri ve yasal statüye sahip olan diğer ülke temsilcileriyle temasa geçerek GHTC'ye alternatif bir oluşun kurulması (International health turizm center) yönünde insiyatif üstlenildiğini söylediğine de yer verildi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.