İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Hem geçişlerde hem de harcamalarda rekor!

Hem geçişlerde hem de harcamalarda rekor!

Türk Lirası'nın döviz karşısındaki eriyişini fırsat bilen pek çok Kıbrıslı Rum, ekonomik krizin patlak verdiği ağustos ayı içerisinde; hem sınır kapılarındaki geçişlerde hem de Kuzey'de yaptıkları harcamalarda tüm zamanların rekorunu kırdı.

Yayın Tarihi: 15/09/18 10:16
okuma süresi: 4 dak.
Hem geçişlerde hem de harcamalarda rekor!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Temmuz ayının son günlerinden itibaren, Türk Lirası karşısında rekor üstüne rekor kıran döviz fiyatları, hem Türkiye'de hem de ülkemizde hayatı felç etti.

Yaşanan ekonomik kriz nedeniyle vatandaş isyan noktasına geldi, hükümet 'ekonomik önlemler' paketi hazırladı, alınan önlemlerdeki bazı maddeler; Ercan Havalimanı'nda uçuşların durmasına, üreticinin sokağa dökülüp, günlerce süren eylemler yapmasına neden oldu.

Ancak bu durum, bölünmüş Kıbrıs'ın Güney yarısında yaşayan pek çok Kıbrıslı Rum için 'indirim şöleni' halini aldı.

Turizm Bakanlığı'nın ağustos ayına ilişkin resmi verilerine göre, kara sınır kapılarında; Kıbrıs'ın güneyinden kuzeyine olan geçişlerde, son dört yılın rekoru kırıldı.

Öte yandan, Kıbrıs'ın güneyinde faaliyet gösteren 'JCC' isimli şirketin paylaştığı verilere göre, Kıbrıslı Rumların KKTC'deki kredi kartı harcamaları ilk kez, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs'taki kredi kartı harcamalarını geçti.

Yaşanan bu durum, bazı çevrelerce 'Kıbrıslı Türkler ve Kıbrıslı Rumlar ilk kez bu denli yakınlaştı' şeklinde yorumlandı.

SON 4 YILIN EN YÜKSEK GEÇİŞ ORANI

Turizm ve Çevre Bakanlığı'nın Polis Genel Müdürlüğü'nden edindiği resmi verilere göre, son 4 yılın ilk 8 ayında, kara sınır kapılarında, Güney'den Kuzey'e en çok geçiş 2018 yılında gerçekleşti. Geçişlerin en yüksek olduğu ay ise, krizin yaşandığı 180 bin 729 ile ağustos ayı. Bu rakam, son 4 yılda gerçekleşen geçişlerin genel toplamlarına fazlasıyla yakın.

TABLO

GENEL TOPLAM İLK 8 AY

2013: 756.604 -

2014: 873.545 527.116

2015: 944.099 616.298

2016: 1.012.216 670.68

2017: 1.097.725 722.626

2018: - 930.014

METEHAN SINIR KAPISI'NA ÜÇÜNCÜ ŞERİT

Ağustos ayında, Kıbrıs'ın güneyinden kuzeyine olan geçişlerin artışı, kara sınır kapılarında ciddi yoğunluğa neden olmuştu. Bu durum, Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığını harekete geçirmiş ve Bakan Tolga Atakan'ın "Metehan'daki üçüncü şeridin hafta sonuna kadar tamamlanması planlanıyor" şeklinde bir uygulama için karar üretmesine neden olmuştu.

KIBRISLI RUMLARIN HARCAMALARI İLK KEZ KIBRISLI TÜRKLERİ GEÇTİ

Kıbrıs'ın güneyinde faaliyet gösteren 'JCC' isimli şirketin paylaştığı verilere göre, Kıbrıslı Rumların KKTC'deki kredi kartı harcamaları ilk kez, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs'taki kredi kartı harcamalarını geçti. Ağustos ayında, Rumların kredi kartlarıyla KKTC'de 1,4 milyon Euro, Kıbrıslı Türklerin ise kredi kartlarıyla Güney Kıbrıs'ta 1 milyon Euro harcadığı ifade ediliyor.

2018 yılı ocak-ağustos ayları arasında Rumların kredi kartlarıyla KKTC'de 8,2 milyon Euro, Kıbrıslı Türklerin ise Güney Kıbrıs'ta 12,3 milyon Euro harcadığı belirtiliyor.

GEÇEN YILA ORANLA HARCAMALAR 2 KATI

Öte yandan Kıbrıs'ın güneyinde yayımlanan Politis gazetesi, Kıbrıslı Rumların KKTC'deki kredi kartı harcamalarının 2017 yılının ağustos ayında 787 bin Euro, Kıbrıslı Türklerin Güney Kıbrıs'taki kredi kartı harcamalarının ise 2,3 milyon Euro olduğunu anımsattı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.