İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Sendikacılar 'sendika enflasyonundan' memnun değil!

Sendikacılar ‘sendika enflasyonundan’ memnun değil!

Yaklaşık 100 bin çalışanın olduğu ülkemizde 25 bin sendikalı var… Buna göre her 4 çalışandan biri sendika üyesi…Kayıtlı 50 sendika var ancak sendikacılar bu durumdan hoşnut değil…

Yayın Tarihi: 22/09/18 09:52
okuma süresi: 6 dak.
Sendikacılar ‘sendika enflasyonundan’ memnun değil!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'na bağlı Sendikalar Mukayyitliği'nin Kıbrıs Postası ile paylaştığı verilere göre ülkemizde 50 sendika bulunuyor ve tüm sendikaların toplam üye sayısı 25 bin 37... Hiç üyesi olmayan ise 5 sendika bulunuyor.

TÜRKİYE'DE HER 870 KİŞİYE 1 SENDİKA, KKTC'DE İSE, HER 6 KİŞİYE 1 SENDİKA DÜŞÜYOR

Yaklaşık 80 milyon nüfusa sahip Türkiye'de değişik işkollarında toplam 92 sendika varken, 300 bin nüfusun olduğu ülkemizde 50 sendika var. Elde edilen verilere göre, Türkiye nüfusuna göre, her 870 kişiye 1 sendika düşüyor, bu rakam KKTC'nin nüfusuna kıyaslandığında ise, her 6 kişiye 1 sendika olarak gözlemleniyor.

HER 4 ÇALIŞANDAN BİRİSİ SENDİKA ÜYESİ

Yaklaşık 100 bin çalışanın olduğu KKTC'de ise, 25 bin sendikalı var. Buna göre her 4 çalışandan birisinin sendika üyesi olduğu ortaya çıkıyor, yani bu rakam yüzde 25 seviyesinde.

TÜRKİYE'DE HER 13 ÇALIŞANDAN BİRİSİ SENDİKALI

Türkiye genelindeki toplam 13 milyon 581 bin 554 işçiden, 1 milyon 623 bin 638'inin sendikaya üyeliği bulunuyor. Bu rakamlara göre Türkiye'de çalışan yaklaşık her 13 kişiden sadece 1 kişi sendikalı, yani Türkiye'deki çalışanların sadece yüzde 11'i sendika üyesi.

EN FAZLA ÜYESİ OLAN SENDİKALAR…

Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası(KTAMS) 3 bin 322 üye ile en fazla üyesi bulunan sendika konumunda, ikinci sırada ise 2 bin 900 üye ile Kamu İşçileri Sendikası (Kamu-İş) yer alıyor.

SENDİKALARIN YÜZDE 40'I KADIN, YÜZDE 60'I İSE ERKEK

Öte yandan toplumsal cinsiyet eşitliği komitelerinin bazı sendikalar içerisinde önemsenmesine rağmen, rakamlar halâ bu konuda istenilen noktaya gelinmediğini gösteriyor. Sendikaların yüzde 40'ı kadınlardan, yüzde 60'ı ise erkeklerden oluşuyor.

ÇALUDA: "SENDİKA SAYISI ÇOK FAZLA, 200 KİŞİDEN AZ ÜYE İLE SENDİKA KURULMAMALI"

Kıbrıs Postası'na konuşan Hür- İş Başkanı Ahmet Çaluda, ülkede sendika fazla olsa da sendikalılaşmanın yeterli düzeyde olmadığını dile getirdi. Hükümetin taşeronlaşmaya izin verdiği için 25 kişi bile bir araya gelip sendika kurabildiğine dikkat çeken Çaluda, sendika ülke için fazla dedi. Sendika Yasası'nın değişmesi gerektiğinin altını çizen Başkan Çaluda, 200 kişiden daha az üye ile sendikanın kurulmaması gerektiğini kaydetti.

FELEK: "SENDİKALAR BÖLÜNDÜĞÜ ORANDA ZAYIF KONUMA DÜŞER"

Devrimci İşçi Sendikaları Federasyonu (DEV-İŞ) Başkanı Hasan Felek, ülkede sendika kurma özgürlüğünün olduğuna işaret ederek, 20 kişinin bir araya gelip sendika kurabildiğini aktardı, ancak sendikaların bölündüğü oranda, işverene ve hükümete karşı hak arama noktasında zayıf konuma düştüğünü de sözlerine ekledi.

"SENDİKA YASASI GÜNCELLİĞİNİ YİTİRDİ"

Sendikaların konfederasyon çatısı altında birleşmesi gerektiğini vurgulayan Felek, Sendika Yasası'na da değinerek, yasanın 1970'li yıllarda yapıldığını ve bazı kuralların güncelliğini yitirdiğini ifade etti.

"SEKTÖREL BAZDA SENDİKALAŞMAK ÖNEMLİ"

Sendikaların özel sektörde daha fazla örgütlenmesinin önemine değinen Başkan Felek, "Özel sektörde çalışanlara daha insani koşulların yaratılması ve iş kazalarının önüne geçmek için sektörel bazda sendikalaşmak önemli" diyerek sözlerini noktaladı.

BENGİHAN: "SENDİKA FAZLA, SENDİKALILAŞMAAZ"

Kıbrıs Türk Amme Memurları (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan, ülkede çok fazla sendika olduğuna işaret ederek, üye sayılarının yeterli olmadığını ve sendikalılaşma kültürünün geliştirilmesi gerektiğini savundu.

"20 KİŞİ İLE SENDİKA MI KURULUR?"

Sendika Yasası'nın güncellenmesi ve sendika kurmak için en az 200 üye olması gerektiğini anlatan Bengihan, "20 kişi ile sendika mı kurulur?" dedi ve sendikacılığın küçük zümresel kesimlere değil, büyük kesimi kapsayan ve toplumsal olması gerektiğini aktardı.

SERDAROĞLU: "10 KİŞİ İLE SENDİKA KURULMAZ!"

Kamu-İş Başkanı Ahmet Serdaroğlu, belediyelerin bile birleşmesinin sık sık gündemde olduğunu söyleyerek, sendikada da birleşmenin faydalı olacağını vurguladı. "10 kişi ile sendika kurulmaz!" diyen Serdaroğlu, sendikaların bölündüğü müddetçe etki gücünün azaldığını kaydetti.

"BİR SENDİKA KURAYIM MAKAMIM OLSUN ANLAYIŞI YANLIŞ!"

"En azından federasyon çatısı altına girilmeli" ifadelerini kullanan Başkan Serdaroğlu, sendika yetkililerin olaylara makam değil, görev olarak bakması gerektiğinin altını çizdi ve "Bir sendika kurayım makamım olsun anlayışı yanlış!" dedi.

BIÇAKLI: "BİRİSİ SENDİKADA SEÇİM KAYBETSE, 20 KİŞİ BİR ARAYA GELEREK YENİ SENDİKA KURABİLİYOR"

Türk-Sen Başkanı Arslan Bıçaklı, konuyla ilgili olarak, ülkede sendika enflasyonu olduğunu söyleyerek, "Kim bir sendikada seçim kaybetse, 20 kişi bir araya gelerek yeni bir sendika kurabiliyor, doğru değil" ifadelerini kullandı.

"KKTC'YE SENDİKALAR CUMHURİYETİ DİYEN VAR"

200 kişinin altında sendika kurulmaması gerektiğini vurgulayan Bıçaklı, Sendikalar Yasası'nın elden geçirilmesi gerektiğini vurgulayarak, "KKTC'ye sendikalar cumhuriyeti diyen de var" diye konuştu.

"ÖZEL SEKTÖR ÇALIŞANLARI SENDİKALAŞTI DİYE İŞTEN ÇIKARILDI, BAKANLIK MÜDAHALE EDEMEDİ"

Ülkede sendikalaşmanın yüzde 27 oranında olduğuna ve bunun çoğunun kamuda olduğuna dikkat çeken Arslan Bıçaklı, kamu çalışanlarının ise çoğunun sendikalı olmadığını dile getirdi. "Bizim ülkemizde sendikalaşma anayasal haktır" diyen Bıçaklı, özel sektör çalışanlarının sendikalaştıklarından dolayı işten çıkarıldığını, Çalışma Bakanlığı'nın ise, müdahale edemediğini aktardı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.