İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Fiyatlar uçtu, vatandaş isyanda: "Pahalılık bizi öldürüyor"

Fiyatlar uçtu, vatandaş isyanda: "Pahalılık bizi öldürüyor"

Ülkedeki pahalılık vatandaşı canından bezdirdi. Et, süt, tüp derken pazarda satılan sebze ve meyve fiyatları da ateş pahası oldu. Kıbrıs Postası'na konuşan vatandaşlar pahalılıktan şikâyet ederken, fiyat farkından çok tazeliği için pazarı tercih edenler ürün kalitesinden de şikayetçi…

Yayın Tarihi: 14/10/18 15:17
okuma süresi: 8 dak.
Fiyatlar uçtu, vatandaş isyanda: "Pahalılık bizi öldürüyor"
A- A A+

Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Ülkede hemen hemen her alanda kendini gösteren pahalılık vatandaşın cebini yakıyor. Elektriğe zam, ete zam, süte zam, tüpe zam derken vatandaş geçinemez hale geldi. Hemen hemen her kesimi etkileyen ancak özellikle asgari ücretlilerin ve sosyal yardım ile geçimini sağlamaya çalışanların pahalılık nedeni ile hayat kalitesinin gittikçe düştüğü son dönemlerde pazar fiyatları da ateş pahası oldu. Kıbrıs Postası Perşembe günleri Mağusa'da kurulan pazarda sebze ve meyve fiyatlarını araştırdı. Domatesin 10 TL'den satışa sunulduğu pazarda vatandaşın nabzını tutan Kıbrıs Postası vatandaşa bir dokundu bin ah işitti. Vatandaş pazarda ve marketlerdeki pahalılık nedeni ile adeta canından bezdi. Fiyatlardaki pahalılık nedeni ile vatandaş ihtiyacı dışında başka ürün almazken, bu durumdan vatandaş kadar satıcıda şikayetçi olduğunu dile getirdi.


Sebze fiyatları tavukla eş değer

Tavuk fiyatları da son zamanlarda artsa da pazardaki yemeklik sebze fiyatları ailenize yetecek kadar alındığı zaman neredeyse tavuk fiyatı ile eş değer. Temel gıda olan patates 5.30 ile 7 TL arasında satışa sunulurken, soğan 4.30 ile 6 TL arasında tezgahtaki yerini aldı. Pazarda en pahalı yemeklik sebze ise kilosu 15 lira ile bamya oldu. Taze fasulyenin kilosu 12 liraya satıldığı pazarda börülce de 10 ile 12 TL arasında alıcı buldu. Patlıcan ve kabak kilosu 6 TL'den satışa sunulurken, çiçek lahanası bazı yerlerde kilosu 8 TL'den bazı yerlerde ise tanesi 10 TL'den alıcı bulmaya çalıştı. Pazarda kolokas 10 TL'den brokoli ise 5 ile 7 TL arası değişen fiyatı ile tezgahlarda yerini aldı.

Salata malzemelerini yiyeceğiniz kadar almanızda fayda var

Ülkemizde salata tüketimi gerek sağlıklı olması açısından gerekse de yapılan yemeklerin yanında çeşit olması açısından oldukça fazla. Ancak pazardaki salata malzemelerinin fiyatlarını gördüğümüz zaman salata için alacağınız malzemeleri ya buzdolabında iyice koruyarak muhafaza etmenizi ya da çürütüp atmamanız için yapabileceğiniz kadarını almanız gerektiği hususunda tavsiyede bulunuyoruz. Zira domates kilosu 10 lira ile satışa sunuldu. Sera domatesi olarak geçen kaliteli ürün statüsündeki 10 liralık domates gibi 4 liraya da domatesin olduğu pazarda çeri domates ise 15 TL'ye satışa sunulu. Salatalık domatese oranla daha uygun fiyat olan 3 buçuk ile 5 lira arası fiyatı ile tezgahlardaki yerini aldı. Biberin fiyatı pazarda 5 ile 12 TL arası değişirken, havuç 4 ile 7 TL arası, marul, taze soğan 3 buçuk ile 4 TL arası, roka 2 buçuk ile 4 TL arası, limon 5 TL, beyaz sarma ise 7 TL'den satışa sunuldu.

En uygun meyve mandalina ve elma

Pazarda meyve fiyatları da adeta uçmuş durumda. Pazarın en uygun fiyatlı meyvesinin elma ile mandalina olduğu gözlemlendi. Elma 5 ile 6 buçuk TL arası, mandalina ise 5 TL'den alıcıya sunuldu. Muz kilosu 7 TL'den, kivi 15 TL'den, nektarin 10 TL'den, üzüm 12 TL'den, armut 8 ile 10 TL arası değişen fiyatı ile pazardaki tezgahlarda yerini aldı. Bir tür kaktüs meyvesi olan vitaminler, minareller ve lifli yapısı nedeniyle birçok faydası olduğu belirtilen ithal ejder meyvesi ise tanesi 25 TL olan fiyatı ile en pahalı meyve olarak satışa sunuldu.

"Kuruyemiş lükse kaçıyor"

Sebze, meyve, kıyafet gibi birçok ürün gibi kuruyemiş stantlarının da bulunduğu pazarda kuruyemiş fiyatlarını da sizler için araştırdık. Kuruyemiş standında etiketlerdeki fiyatların oldukça yüksek olmasından şikayetçi olan vatandaşlar "kuruyemiş bu fiyatlarla lükse kaçıyor. Bu fiyatlara evimizin yiyecek ihtiyacını gideririz" şeklinde yorum yaptı. Pazarda fındık birden fazla çeşidi ile 27 ile 70 TL arasında değişirken, Antep fıstığı 90 TL, fildişi 100 TL, badem 90, leblebi 29 TL'den satışa sunuluyor. Pazarda bir diğer cep yakan ürün ise yumurta oldu. Organik olarak satılan köy yumurtaları 1 TL tanesi, 15'li yumurta 14 TL, 30'lu yumurta ise 20 ile 23 TL arasında satışa sunuldu.

Vatandaş da, satıcı da şikayetçi

Sebze ve meyvelerdeki pahalılık hem alışverişe gelen vatandaşı hem de satıcıyı memnun etmiyor. Vatandaş fiyatların yüksek olması nedeni ile geçmiş dönemlerde yaptığı alışverişi yarı yarıya azaltırken, satıcı ise malın satılmayıp elinden kalmasından şikayetçi. Vatandaşın alım gücünün düşük olduğunu ve ihtiyacı haricinde ne 1 gr fazla ürün aldığını ne de ihtiyaç haricinde bir şey aldığını söyleyen satıcılar, zor dönemlerden geçildiğine dikkat çekti.


Vatandaş ne dedi?


Yurdagül Güçük: "Ev geçindirmek çok zor"

Fiyatlar çok yüksek. Temel gıda ihtiyaçlarımızı ble alamıyoruz. Aldıklarımızı da seçerek tane hesabı ile en uygununu almaya çalışıyoruz. Ev geçindirmek artık çok zor.

Birsen Köl: " Kalabalık aileler ve asgari ücretlilere Allah yardımcı olsun"

Her şey çok pahalı. Sadece ihtiyaçlarımızı alıyoruz onları da seçerek alıyoruz. Allah kalabalık ailelere, tek maaşla geçinmek zorunda kalanlara ve asgari ücretlilere yardımcı olsun
Rene Akalle: " Öğrenciler için çok pahalı"

Ülkede öğrenci olarak bulunuyorum. Okumaya geldim ancak burası oldukça pahalı bir ülke. Öğrenci olarak bu fiyatlarla burada yaşamak çok zor. Sadece pazarda değil marketler de pazar gibi çok pahalı.
Arif Doygundağ: "Hem pahalı oldu, hem kalite düştü"

Pazar fiyatları oldukça pahalı. Pahalı olmasının yanında daha önceki dönemlere göre kalitede gittikçe düştü. Çürümüş domatesler için 10 lira istiyorlar. Patates de aynı şekilde hem pahalı hem kalitesiz.
Ramazan Özdoğaç: "KKTC halkı ilk kez bu kadar duyarsız"

Zam her ülkede olur ancak, KKTC halkı ilk kez bu kadar zamlı fiyatlara duyarsız kaldı. Yaşam artık çok zor. Herşeyin fiyatı ateş pahası.

Ayşe Erol Öztürk: "Öldürüyor bizi bu fiyatlar"

Her şeyin fiyatı çok yüksek. Elektrik, tüp, su napacayık hiç bilmem. Öldürüyor bizi bu fiyatlar. Nasıl geçinecek bu halk bu fiyatlarla nedir bu hal?


Kemal Kılgın: "Artık biri bu pahalılığa dur desin"

Pahalılık belimizi büktü. Piyasada her şeyin fiyatı çok yüksek. Geçim zorlaştı. Zamlardan usandık. Artık biri bu pahalılığa dur desin.

Sare Öztürk: "Sadece ihtiyacımız olanı alıyoruz"

Pahalılık nedeni ile mecbur olduklarımızı, ihtiyacımız olanı alıyoruz. Lükse kaçan tüm harcamaları kıstık. İnsanlarımız bu pahalılıkta kıt kanaat geçinir oldu. Keşke ürünler daha düşük fiyata satılsa da herkes alabilse, döküleceği yere satılsa.

Kübra Karal: "Pahalılık almış başını gidiyor"

Peynir, zeytin, yumurta ve yoğurt aldım 100 lira verdim. Pahalılık almış başını gidiyor. Daha meyve ve yemeklik bir şey almadan bu kadar para çok fazla. Artık aldığımız şeyleri tane tane sayarak seçip alabiliyoruz. Tek harcamamız yemek değil bir yandan da çocuk okutmaya çalışıyor.


Abdullah Karataş: "Kötüye gidiyoruz"

Ekonomi kötü durumda vatandaşın durumu kötüye gidiyor. Pazar fiyatları özellikle sebze fiyatları oldukça yüksek. Eskiye oranla vatandaşın alım gücü yarı yarıya düşmüş durumda

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.