İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Kanayan yara gürültü kirliliği için tüzük hazırlanıyor

Kanayan yara gürültü kirliliği için tüzük hazırlanıyor

Kıbrıs Postası'na konuşan Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, ülkenin turizmde yakaladığı başarının maalesef çevre konusunda arzu edilen seviyede olmadığına dikkat çekerek plajlar için sürekli atık izleme sistemi ile 'mavi bayrak' uygulaması, gürültü kirliliği için de tüzük çalışması yaptıklarını söyledi.

Yayın Tarihi: 15/10/18 07:30
okuma süresi: 8 dak.
Kanayan yara gürültü kirliliği için tüzük hazırlanıyor
A- A A+
  • Denizlerin daha temiz olması için, atıkların kontrolünü sağlayacak sürekli atık izleme sisteminin ihale edileceğini açıklayan Esenyel, bu sistemle plajlardaki kirliliğin en aza indirileceğinin altını çizdi ve Çevresel Gürültü Tüzüğü'nü yaptıklarını da açıklayarak, halkı rahatsız eden gürültüleri minimize edeceklerini dile getirdi.

  • Müsteşar Esenyel, "Tüm bunlar hakkında başlattığımız çok ciddi çalışmalarımız var. Çok ümitliyim güzel şeyler olacak. Ancak çocuklarımızın turizm duyarlılığını artıracak projelerin altına imza atmak en önemli olay. Dolayısıyla biz çocuklarımızın farkındalığını geliştirmek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

  • Çevre konusunda ilçe ve vatandaş olarak farkındalığın ve toplumsal bilincin artırılması gerektiğine dikkat çeken İsmet Esenyel, belediyelerin ve kaymakamlıkların, sürekli bir otokontrol için bakanlıkla ve ona bağlı Çevre Dairesi ile birlikte çalışması gerektiğinin de altını çizdi.

  • Esenyel, "Turizmde gelinen noktanın yanında çevrenin de daha iyi noktaya gelmesi için çalışıyoruz, ancak bu yalnızca Turizm ve Çevre Bakanlığı'nın yapacağı bir olay değil, yerel yönetimlere de kaymakamlıklara da iş düşüyor" diye konuştu.
Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Kıbrıs Postası'na konuşan Turizm ve Çevre Bakanlığı Müsteşarı İsmet Esenyel, ülkenin turizmde yakaladığı başarının maalesef çevre konusunda arzu edilen seviyede olmadığını dile getirdi. Ciddi anlamda radikal değişikliklere imza atacak, yasalarda değişiklikler yaparak, daha güvenilir, daha huzurlu bir çevre için bakanlık olarak ellerinden geleni yaptıklarını işaret eden Esenyel, "Bu çalışmaları yakın zamanda bütün Kıbrıs Türk halkı görecek ve hissedecek" dedi.

"PLAJLARDAKİ KİRLİLİK EN AZA İNDİRİLECEK"

Denizlerin daha temiz olması için, atıkların kontrolünü sağlayacak sürekli atık izleme sisteminin ihale edileceğini açıklayan Müsteşar Esenyel, bu sistemle plajlardaki kirliliğin en aza indirileceğinin altını çizdi."Bununla birlikte 'mavi bayrak' gündemimize gelecek" diyen Esenyel, halkı rahatsız eden gürültülü yerler için Çevresel Gürültü Tüzüğü'nü yaptıklarını da belirterek, "Tüm bunlar hakkında başlattığımız çok ciddi çalışmalarımız var. Çok ümitliyim güzel şeyler olacak. Ancak çocuklarımızın turizm duyarlılığını artıracak projelerin altına imza atmak en önemli olay. Dolayısıyla biz çocuklarımızın farkındalığını geliştirmek için çalışıyoruz" ifadelerini kullandı.

"ÇEVRENİN DAHA İYİ NOKTAYA GELMESİ İÇİN YEREL YÖNETİMLERE DE İŞ DÜŞÜYOR"

Çevre konusunda ilçe ve vatandaş olarak farkındalığın ve toplumsal bilincin artırılması gerektiğine dikkat çeken İsmet Esenyel, belediyelerin ve kaymakamlıkların, sürekli bir otokontrol için bakanlıkla ve ona bağlı Çevre Dairesi ile birlikte çalışması gerektiğini vurguladı ve Turizmde gelinen noktanın yanında çevrenin de daha iyi noktaya gelmesi için çalışıyoruz, ancak bu yalnızca Turizm ve Çevre Bakanlığı'nın yapacağı bir olay değil, yerel yönetimlere de kaymakamlıklara da iş düşüyor" diye konuştu.

"ESKİDEN ŞANS OYUNLARI İÇİN GELEN TURİST KIBRIS'IN KÜLTÜRÜNÜ, DOĞASINI TATMAYA BAŞLADI"

Turizmde bu sene özellikle Türkiye pazarından iyi bir ivme yakalandığının altını çizen Esenyel, Türkiye pazarının KKTC'nin en büyük pazarı olduğu yine ispatlandığını aktardı.Yapılan yeni tesislerin, özellikle turizm sektörüne kazandırılan Türkiye menşeili yatırımcıların Kuzey Kıbrıs'ta yatırım yapmasından sonra Türkiye'deki 'Kıbrıs' algısının ciddi anlamda farklı bir noktaya doğru gittiğini işaret eden Müsteşar Esenyel,"Çünkü eskiden sadece şans oyunlarını denemek için gelen turistler yavaş yavaş Kıbrıs'ın kültürünü, doğasını, tarihini ve gastronomisini tatmaya başladılar, bu da bizim için en büyük artı" dedi.

"RUMLARIN ENGELİ YABANCI PAZARI DÜŞÜRDÜ"

KKTC'nin girdiği ve oradan turist sağladığı pazarlara Rumların, tur operatörlerini arayıp tehdit ederek engel koyduklarını anlatan Esenyel, bu nedenle bu yıl yabancı pazarda biraz düşüş kaydedildiğini, fakat bu konu üzerinde ciddi anlamda çalıştıklarını söyledi ve "Biz bunları aşacak güçteyiz, aşacağız. Gelinen bu noktanın geriye değil ileriye gitmesi gerekir, bunun ileriye gitmesi için de devletin tüm bakanlıklarının el ele vermesi lazım" ifadelerini kullandı.

"AVRUPALI TURİSTİN AZALMASINI TÜRKİYELİ TURİST DENGELEDİ"

Turizm sektörünün ülkedeki dış ticaret açığının yarısını kapatan bir sektör olduğunu hatırlatan İsmet Esenyel, "Avrupa pazarımızda biraz daralma var, biz bunun farkındayız, özellikle İngiltere ve Almaya pazarlarımızı, eskiden olduğu gibi en üst seviyeye çekmek için önümüzdeki kış çok önemli tedbirler alıyoruz. Avrupalı turist azaldı, fakat bu azalmayı Türkiyeli turist dengeledi. Avrupalı turistin yüzde 12'lik daralmasını Türkiyeli turist yüzde 16'lık artışla yukarılara çıkardı" dedi.

"ULAŞIMIN DAHA İYİ NOKTALARA GETİRİLMESİ GEREK"

Turizmde daha iyi noktalara gelmek için ulaşımın ele alınıp daha iyi noktalara getirilmesi gerektiğini vurgulayan Esenyel, "Turizm çeşitliliğini sağlayarak, alternatif turizm modellerini uygulayarak, özellikle Avrupalı turistlere küçük ölçekli tesisleri pazarlamayı başararak, onların da daha iyi doluluk oranlarına ulaşmasını sağlamalıyız" diye konuştu.

"DİJİTAL PAZARLAMAYA ÖNEM VEREN HAREKETLERİN İÇERİSİNDE DE OLACAĞIZ"

Yeni destinasyonlardan, yeni turist profilini bulup, çekmek için tur operatörleri ile sıcak temasta olmak gerektiğini ve bakanlık olarak bu temasları yaptıklarını dile getiren Müsteşar Esenyel, özellikle sosyal medya üzerinden ciddi anlamda, dijital pazarlamaya önem veren hareketlerin içerisinde de olacaklarını ifade ederek, "Turizmi oluşturan bütün sektörlerin sıkıntılarının farkındayız, ona göre teşhisleri koyduk şimdi icraat zamanı" dedi.

"AİLELERİMİZ ÇOCUKLARINI TURİZM, GASTRONOMİ GİBİ DALLARA YÖNLENDİRMELİ"

Stratejik planın yazılması, ulaşımın daha verimli hale getirilmesi, daha bilinçli bir çevre, daha eğitimli ve donanımlı insanların turizme kazandırılması gibi teşhislerin konulduğunu anlatan Esenyel, "Bizim artık kolektif olarak uyarılmaya ihtiyacımız var, Kıbrıs'ta ilk olarak bilinci artırmak lazım. Ailelerimiz çocuklarını turizm, gastronomi gibi dallara yönlendirmeli" ifadelerini kullandı.

"KIBRIS HALKI 7/24 ÇEVREYLE İLGİLİ İLETİŞİME GEÇEBİLİR"

Öte yandan, ALO 123 Hattı'nı açtıklarını işaret eden İsmet Esenyel, vatandaşın, 7 gün 24 saat çevreyle alakalı her konuda iletişime geçebileceğini belirtti ve "Kıbrıs halkı ile bunun gibi hizmetleri paylaşacağız" diyerek sözlerini noktaladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.