İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Federasyon gevşerse Akıncı sarayda durmaz

Federasyon gevşerse Akıncı sarayda durmaz

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı'nın federasyon dışında bir çözüm modeline asla sıcak bakmadığı ve "Gevşek federasyon ya da diğer çözüm modelleri ile masaya gitmektense istifa etmeyi yeğleyeceğini Çavuşoğlu'na söylediği" ortaya çıktı.

Yayın Tarihi: 24/10/18 08:30
okuma süresi: 4 dak.
Federasyon gevşerse Akıncı sarayda durmaz
A- A A+
  • Geçtiğimiz Nisan ayında Türkiye Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun ziyareti sırasında Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan toplantının canlı tanıklarından YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, kapalı kapılar arkasındaki federasyon ısrarı ve istifa telaffuzunu açıkladı.

  • Son günlerde dış siyaset gündemini meşgul etmeye başlayan ve dün de Kıbrıslı Rum Lider Nikos Anastasiadis'in kendince detayları sızdırılan "Gevşek Federasyon" fikrinin resmi olarak ilk gündeme geldiği Çavuşoğlu'nun Nisan ziyaretinde, Akıncı'nın federasyon dışında bir tez ile masaya gitmektense istifa etmeyi yeğleyeceği mesajı verdiği ortaya çıktı.

  • TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'nun da katılımı ile 20 Nisan akşamı Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan zirvenin canlı tanıklarından YDP Genel Başkanı Erhan Arıklı, o gece ile ilgili önemli detayları paylaştı.
  • Federal çözüm dışındaki alternatiflerin masaya gelmesine Akıncı'nın söz konusu toplantıda karşı çıktığını açıklayan Arıklı, " O gece istifa ederim demişti. Eğer bugün taraflar gevşek federasyon üzerinde müzakere etmeye karar verirse, Sayın Akıncı istifa edip, bir partinin de başına geçerek muhalefet yapabilir" diye konuştu.

Kıbrıs Postası

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Başkanı Erhan Arıklı, federal çözüm dışında, "Gevşek Federasyon" ve diğer alternatif önerilerin resmi düzeyde 20 Nisan 2018 akşamı Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan zirvede gündeme geldiğini söyledi.

Gecede TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ve Meclis'teki siyasi partilerin de davet edildiğine işaret eden Arıklı, kendilerinin de gecede hazır bulunduklarını hatırlattı.

"…İSTİFA ETMEM GEREKİR"

Zirvenin Akıncı - Türkiye İlişkileri açısından dönüm noktası olduğunu belirten Arıklı, "Sayın Çavuşoğlu'nun da katılımı ile Cumhurbaşkanlığı'nda yapılan toplantıda, 'İki devleti çözümü de konfedere çözümü de konuşmalıyız' denildiğinde Sayın Akıncı 'Ben federasyon görüşmek için seçildim, beni seçen insanlara federasyon olmaz diyemem, istifa etmem gerekir' demişti. Şimdi o noktaya gelinebilir" ifadesinde bulundu.

"ALTERNATİFLERİN KONUŞULMASI DOĞAL…"

Akıncı'nın o gece kendi ilkeleri açısından doğru tavır ortaya koyduğunu ifade eden Arıklı, Türkiye'nin ve Kıbrıslı Türklerin çoğunluğunun da artık alınamadığını gördüğünü, 51 yılın ardından alternatiflerin konuşmasının doğal olduğunu söyledi.

"ÇAVUŞOĞLU KIRGINLIK YAŞADI"

Erhan Arıklı, "Türkiye Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu, o geceki konuşmaların, daha KKTC'den ayrılmadan basında yer almasından kırgınlık yaşadı. Kırgınlığını, bir sonraki gelişinde de paylaştı" diyerek önemli bir ayrıntıya dikkat çekti.

"GÖRÜŞMEDEN SONRA YENİ GELİŞMELER OLABİLİR"

Gelinen noktada, Akıncı'nın, Türkiye ile olan ilişkileri kontrollü bir şekilde gerdiğini savunan Arıklı, Kıbrıslı Rum Lider Anastasiadis ile görüştükten sonra yeni bir gelişme olabileceği yorumu yaptı.

"İSTİFA EDİP, SOL BİR PARTİNİN BAŞINA GEÇEREK MUHALEFET YAPABİLİR"

Erhan Arıklı, "Gevşek federasyon konusu ciddi şekilde dünya kamuoyunun gündemine gelirse, Türkiye, Anastasiadis bu konuyu toplumuna kabul ettirirse, diğer garantör ülkeler de onay verirse Sayın Akıncı, 'ben federasyon için seçildim' diyerek, 'başka bir şey görüşmem' demişti. Gevşek Federasyon için müzakere başlarsa Sayın Akıncı, pozisyonunu değerlendirir ve belki de istifa edip bir başka sol partinin başına geçerek ayrı bir muhalefet akımı oluşturabilir. Buna hazır olmak lazım" dedi...

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.