İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

8 yıl sonra sekiz ve dokuzuncu kapılar da açıldı

8 yıl sonra sekiz ve dokuzuncu kapılar da açıldı

8 yılın sonunda barışa açılan kapıların sayısı dokuzu buldu. Aradan geçen yıllar sonunda, sekizinci ve dokuzuncu kapılar; Derinya ve Aplıç Sınır Kapıları, siyasilerden ziyade, halkın coşkulu katılımıyla açıldı.

Yayın Tarihi: 13/11/18 07:36
okuma süresi: 7 dak.
8 yıl sonra sekiz ve dokuzuncu kapılar da açıldı
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Derinya ve Aplıç Sınır Kapıları dün saat 12.00'de Kıbrıs'ın Kuzey ve Güney'i arasında karşılıklı geçişlere açıldı.

Uzun süreden beri her iki bölgede de kapıların geçişlere açılması için harcanan yoğun çabaların sonunda yüzler dün güldü.

Mağusa, Derinya Sınır Kapısı'nın açılması ile Güney'e geçiş yapılabilen ikinci sınır kapısına kavuşurken, Derinya kapısı özellikle Suriçi esnafı ve Mağusalı için büyük önem taşıyor. Lefke ve Mağusa'nın sınır kapılarının açılması ile çıkmaz sokaktan kurtulacağını belirten STÖ'leri dün saatler 12.00'yi gösterdiğinde Derinya Sınır Kapısı'nda Güney'e geçiş yapmak için hazır bekledi.

Sınır kapılarının açılışını özelde Mağusa ve Lefke, genelde tüm Kıbrıs ilgi ile takip etti. Kapıların açılması ileMağusa Kültür Derneği yetkilileri, günün anısına Mağusa Belediye Başkanı ile Derinya Belediye Başkanı'na verilmek üzere, barışı simgeleyen ve üzerlerinde anaokulu çocuklarının yaptığı kalp şeklindeki magnetlerin asılı olduğu 2 adet zeytin fidanı takdim edildi, Derinya Belediye Başkanı zeytin fidanını alırken, her iki zeytin fidanının iki kapı arasındaki bölgeye dikilmesini önerdi. Gazimağusa Belediyesinin fidanını ise Belediye Başkanı adına Meclis Üyesi Ulus Irkad aldı. Aplıç Sınır Kapısı'nda ise geçişlere kurdele kesiminin ardından başlandı.

Aplıç Sınır Kapısı'nda daha sonra barışın simgesi olan beyaz güvercin uçuruldu.

DERİNYA KAPISINDA GÜNEY'DEN KUZEY'E GEÇİŞLER YOĞUN OLDU

Derinya Sınır Kapısı'nda, saat 12.00'yi gösterdiğinde her iki taraftan da geçişlere izin verildi. İlk olarak yaklaşık 500 kişilik Kıbrıslı Rum, yaya olarak toplu şekilde KKTC'ye geçiş yaptı. Bazı Rum vatandaşlarının ellerinde "Unite Cyprus Now" yazılı pankartların olduğu gözlemlendi.

Yaklaşık 45 dakika yoğunluk yaşanarak Derinya Sınır Kapısı'nın Türk kontrol noktasında sıkışıklıklar yaşandı ancak daha sonra normale döndü. İlk saatlerde Güney Kıbrıs'tan geçişlerin KKTC'ye oranla daha yoğun olduğu gözlemlenirken, çok sayıda Kıbrıslı Türk'ün de araçlarını Derinya Sınır Kapısı bölgesindeki yol kenarına park ederek Güney'e geçtikleri görüldü. Derinya'dan Güney'e geçiş yapan Kıbrıslı Türkler sınır kapısının 100 metre ilerisindeki FamagustaAvenueGarage'da bazı Kıbrıslı Rumlar ile bir araya geldi.

DAĞLI: "MÜCADELEMİZ DEVAM EDECEK"

FamagustaAvenueGarage'da Mağusa İnisiyatifi Sözcüsü Dr. Okan Dağlı bir açıklama yaptı. Rum ve Türk 12 Sivil Toplum Örgütü'nün ortak basın açıklamasını Türkçe aktaran Dağlı, günün önemine değinerek, "Bizi ayıran duvardan bir tuğlayı daha söküp aldık" dedi. Açıklama Rumca ve İngilizce olarak da yapıldı. Ortak açıklamaya imza koyan 12 Sivil Toplum Örgütü Derinya Sınır Kapısı'nın geçişlere açılmasını takip ederek, coşkulu ve iyimser duygularını ifade etmek istediklerini belirttiler. Kıbrıslı Türk ve Rum liderlerin ilanından 3 yıl sonra talebin gerçekleşmesini görmekten mutluluk duyduklarını ifade eden Dağlı, geçen süre içinde bir çok zorluklarla karşılaşıldığını fakataynı zamanda Kıbrıs'ta ki toplumların arasındaki ve iş birliğinin ne kadar önemli olduğunu da deneyimlediklerini söyledi. "Süreç içerisinde toplumların, sivil toplum örgütlerinin, yerel işletmelerin, politik aktörlerin ve aktivistlerin yarattığı sinerji ve sahiplenme hali yeniden yakınlaşmaya ve çözüme olan samimi iradeye örnek teşkil etmektedir" diyen Dağlı, Derinya geçiş noktasının açılmasının, ülkenin yeniden birleşmesine ve toplumların yeniden yakınlaşmasına yönelik bir başlangıç olacağını düşündüklerini kaydetti.

Dağlı mücadelelerinin, kenti ayıran tellerin ortadan kalktığı, tellerin ardındaki mülklerin yasal sahiplerine iade edildiği, adalıların hayatını etlileyen insan hakları meselelerinin ortadan kalktığı, tüm Kıbrıslılar için adil ve anlaşılabilir bir çözüm çerçevesinde, adanın yeniden birleşeceği güne kadar devam edeceğini söyledi.

LEFKE'DE APLIÇ SINIR KAPISI COŞKU İLE AÇILDI

Kıbrıs'ta kapalı geçiş noktalarından birisi olan Lefke Aplıç Kapısıda dün karşılıklı geçişlere açıldı. 1955 yılından bu yana kapalı olan Lefke Aplıç kapısının açılışına bölgedeki sivil toplum örgütü temsilcileriyle vatandaşlar katıldı. Folklor gösterileri eşliğinde yapılan açılış öncesi kapıda toplanan kalabalığa hitap eden Lefke Vakfı Başkanı VehitNekipzade, 1955 yılından bu yana kapalı bulunan önemli bir geçiş noktasının bugün yeniden karşılıklı geçişlere açıldığını belirtti.Kıbrıs'ta hiçbir geçiş noktasının açılışının kolay olmadığını ve Aplıç kapısı için ilk kapının açıldığı 23 Nisan 2003'ten bu yana uğraş verdiklerini belirtti.Kapının açılışını görmeye ömrü yetmeyen Yeşilırmak Muhtarı Göksel Kabaran ve diğer ebediyete göçmüş kişileri de anan Nekipzade, kapının açılışında alın teri bulunanlara da teşekkür etti ve kapının hem bölgedeki barajlara ulaşımı kolaylaştıracağını hem de barışa önemli bir katkı olacağını söyledi.

KAYA: "LEFKE'YE UZUN SÜRE ÇIKMAZ SOKAK MUAMELESİ YAPILDI"

Lefke Belediye Başkanı Aziz Kaya kapının açılışında Güney Kıbrıs'tan gelip 60 yıl sonra ilk kez bu kapıdan Kuzey'e geçiş yapan 2 Kıbrıslı Rum'un içlerindeki özlemi hissettiğini belirtti. Lefke'ye uzun bir süre "çıkmaz sokak" muamelesi yapıldığını, ciddi bir göç yaşandığını ve yatırımların yapılmadığını anlatan Kaya, kapının açılmasıyla bunun tersine döneceğine olan inancını da dile getirdi. Kaya, Solya ve Erenköy bölgesinden insanların da 15 yıldır kapının açılması için mücadele verdiklerini belirtti.

BEYAZ GÜVERCİN UÇURULDU

KKTC'ye geçiş yapan bazı Kıbrıslı Rumların da konuşma yaptığı açılışta, kurdele kesilerek kapı yaya ve araçlı geçişlere açıldı. Daha sonra barışın simgesi beyaz güvercin uçuruldu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.