İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Kuraklık tazminatlarının ilk taksiti ödendi

Kuraklık tazminatlarının ilk taksiti ödendi

Kuraklık tazminatlarının birinci avans ödemesi bugün yapıldı.

Yayın Tarihi: 19/11/18 15:30
okuma süresi: 5 dak.
Kuraklık tazminatlarının ilk taksiti ödendi
A- A A+
Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, birinci avans ödemesi çerçevesinde, 685 bin 170 dönüm için 4 bin 978 üreticiye Kooperatif Merkez Bankası'na 28 milyon 167 bin TL yatırıldı.

Genel Tarım Sigortası Fonu, 2017-2018 üretim yılında toplam 8 bin civarında üreticiye 66 milyon TL'lik kuraklık tazminatı ödeyecek.

Bakanlar Kurulu, Ekim ayında yaptığı açıklamada, kuraklıktan zarar gören 181 köy ve bölgeyi duyurmuştu.

181 KÖY VE/VEYA BÖLGE KURAKLIKTAN ZARAR GÖRDÜ

Ekim ayında,181köy ve/veya bölge Kuraklıktan Zarar Gören Köy ve/veya Bölge olarak, Bakanlar Kurulu tarafından onaylanarak, ilan edilmişti.

2 Kasım'da Başbakanlık'ta, Başbakan Tufan Erhürman, Tarım ve Doğal Kaynaklar Bakanı Erkut Şahali, Maliye Bakanı Serdar Denktaş, Genel Tarım Sigortası Fonu Müdürü İpek Kızılduman ve Çiftçiler Birliği Başkanı Hüseyin Çavuş Kelle ve Yönetim Kurulu temsilcileri ile gerçekleştirilen toplantı sonucunda, 2017-2018 üretim yılı Kuraklık tazminat 1. Avans Ödemesi'nin 19 Kasım 2018 tarihi ile başlayan hafta içinde yapılması konusunda mutabakata varılmıştı.

KURAKLIK İÇİN DÖNÜM BAŞINA ÖDENECEK MİKTARLAR BELİRLENDİ

Kuraklık için dönüm başına ödenecek miktarlar da belirlendi. Buna göre, yüzde 50 kuraklığa giren bölgeler için dönüm başına 49.90 TL, yüzde 70 kuraklığa giren bölgeler için dönüm başına 74.81 TL, yüzde 90 kuraklığa girenler için dönüm başına 102,60 TL ödeniyor.

2017-2018'de yağışların düzensiz olması ve ürünlerde tane kaybı yaşanması nedeniyle, yalnızca kuraklığa girmeyen bölgelere olmak üzere, dönüm başına 20 TL tazminat ödenecek.

4 YIL ARADAN SONRA İLK KEZ VERİM KAYBI ÖDEMESİ YAPILACAK

Üreticilere verim kaybı ödemesi en son 2014 yılında yapılmıştı. 4 yılın ardından ilk kez üreticilere verim kaybı ödemesi de yapılmış olacak.

GENEL TARIM SİGORTASI VE ÇİFTÇİLER BİRLİĞİ KURAKLIK HARİTASI ÜZERİNDE BİRLİKTE ÇALIŞTI

Genel Tarım Sigortası ve Çiftçiler Birliği kuraklık haritası üzerinde birlikte çalıştı. Haritanın oluşturulması ve dönüm başına maliyetlerin hesaplanması, varılan ortak uzlaşı neticesinde belirlendi.

MESARYA KURAKLIKTAN EN ÇOK ETKİLENEN BÖLGE

2017-2018 üretim yılında kuraklıktan en fazla orta, doğu ve batı Mesarya ile Güzelyurt ovası etkilendi. Bu bölgelerde, yüzde 90 oranında kuraklık tespit edildi.

Topçuköy- Ziyamet arsındaki bölgelerde yüzde 70, Ziyamet- Dipkapraz arasındaki bölgede yüzde 50 kuraklık tespit edildi. Mesarya'daMutluyaka - Turunçluarası bölge yüzde 70, Köprü -Büyük Kaymaklı arasındaki bölge ise yüzde 50 oranında kuraklıktan etkilendi.

Kuraklıktan etkilenen diğer bölgeler ise yüzde 50 kuraklık oranıyla Hisarköy- AkçiçekKozanköy hattı ve yüzde 70 oranı ile Kalkanlı, İkidere- Kozanköy arası oldu.

Kuraklığa girmeyen ancak verim kaybı ödenecek olan bölgeler ise Karpaz'ın bir kısmı, Kormacit bölgesi ile Beyarmudu ve Akıncılar bölgesi oldu.

NİSAN AYINDA ÇALIŞMALAR BAŞLADI

Genel Tarım Sigorta Fonu'nun 2017-2018 üretim yılı kuraklık çalışmaları, Nisan ayının ikinci haftası arazi gezileriyle başladı. Arazi gözlemleri ile birlikte, uydudan alınan görüntüler incelendi. Meteoroloji Dairesi'nin yağış verileri de çalışmaya eklendi. Eylül ayında Genel Tarım Sigorta Fonu'nun Çiftçiler Birliği ile görüşmeleri başladı ve Ekim ayında kuraklık haritası ve maliyet üzerinde taraflar arasında uzlaşıya varıldı.

2016 YILINDAKİ USULSÜZ BORÇLANMA NEDENİYLE BÜTÇE YAPILAMADI

2016 yılındakiGenel Tarım Sigortası'nın usulsüz olarak18 milyon borçlandırılmasından dolayı, fonun 2017-2018 yıllarına ait bütçeleri yapılamamıştı.

28 Ağustos tarihinde usulsüz borçlanma ile ilgili yanlış alınan karar, Bakanlar Kurulu tarafından iptal edilerek düzeltildi ve 29 Ağustos'ta bütçeye kaynak aktarımı yapıldı.

Maliye Bakanlığı ile yapılan görüşmeler sonucunda bütçe, 5 Kasım'da Meclis alt komitesinden ve 12 Kasım'da Meclis Genel Kurulu'ndan geçerek kuraklık ödemesinin yapılabilmesinin önü açıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.