İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Stelya: "Federal çözüm bıçak sırtında"

Stelya: "Federal çözüm bıçak sırtında"

Gazeteci Nikolaos Stelya, Kıbrıs sorunun çözümü için her iki tarafın aynı şeyleri konuşmasının şart olduğunu söyledi. Kıbrıs sorununda takvimli ve sonuç odaklı bir karara varılması gerektiğini belirten Stelya, "BM Yetkilisi Jane Holl Lute'a bu konuda çok iş düşüyor" dedi.

Yayın Tarihi: 20/11/18 17:31
okuma süresi: 8 dak.
Stelya: "Federal çözüm bıçak sırtında"
A- A A+
Kıbrıs Postası TV

Kıbrıs Postası TV'de Ulaş Barış'ın hazırlayıp sunduğu Gündem programına konuk olan Gazeteci Nikolaos Stelya, Kıbrıs sorununa ilişkin önemli açıklamalarda bulundu.

2015'ten bugüne kadar bu ikilemleri iki tarafında yapıcı bir şekilde ele alamadığını dile getiren Stelya, "Daha çok teferruatlar, yakınlaşma stratejisi üzerinden yürümeye çalışılmalı. Son noktada özellikle Crans Montana çöküşünden sonra gelinen aşamada, Kıbrıs'ın siyasi eşitliği ile ilgili olarak iki tarafta çok farklı federal çözümü algıladıkları bir problemle karşı karşıya kaldılar.

Bu problem siyasi kararlılık ve siyasi irade olursa neden aşılmasın. Aşılabilir. Garantör devletlerin kararlılık noktasında net bir duruş sergilediklerini söyleyemem. Gazeteci kimliğimle söylemem gerekirse Kıbrıs sorunu, Kıbrıslıların sorundur… Bugüne kadar sağlıklı bir iletişimin kurulduğunu görmüş değiliz. Umarım bundan sonra sağlıklı ilişkiler kurulur."ifadelerini kullandı.

"EKONOMİK BUHRAN DEVAM EDİYOR"

Güney Kıbrıs'ta yaşanan son gelişmeler hakkında bilgi aktaran Stelya, Kooperatif Bankası'nın battığını ve bu sorun ile ilgili araştırmaların sürdüğünü ifade etti.

Alınan bilgilere göre, neredeyse 4 şirketinde batma noktasında olduğunu ifade eden Stelya, şunları söyledi:

"Güney tarafında çok büyük problemler görülmekte. Bunun yanı sıra güney'de yatırım yapmış olan Yunanistan sermayesinde de büyük sıkıntılar var. Yunan sermayesinin de geleceği pek garanti içerisinde değil. Bu bağlamda ekonomik buhran devam ediyor. Özellikle işsizlik noktasında Yunanistan ve bütün turizm şeridinde ki Avrupa ülkelerinde geçerli olan mevsimlik işler oldukça düşük. Bunun yanında maaşların düşük olması, güvencesiz ve sigortasız işçilerin yer alması gündemde.

"KIBRIS SORUNU İLE İLGİLİ OLARAK ARABESK KASET MODUNDAYIZ"

Stelya, konuşmalarına şu şekilde devam etti:

"Kıbrıs sorunu ile ilgili olarak bir arabesk kaset modundayız. Bir hüzünlü bir hareketli moddayız. Sorunun özüne inerek sınıfsal ve sosyal boyutlarına inmek önemlidir. Daha iyi bir gelecek, daha iyi bir ekonomi ve daha iyi bir refah seviyesi ile gündeme geldiğinde belki çözüm daha fazla renk kazanmış olacaktır.

Kıbrıs sorunu ile ilgili, buradaki yapı bir şekilde federasyona dönüşecekse ekonomik anlamda ve bir anda refahın gelmesi mümkün değildir. Güney Kıbrıs tarafında da bu böyle. Bir şekilde yolsuzluklar üzerine ve rant üzerine kurulmuş olan ekonomiden bahsediyoruz. Radikal bir şekilde toplumlar dönüşmediği sürece refah gelirse de kalıcı olur mu? sorusu da akıllara geliyor.

Doğalgazdan sıcak para akacaktır ama onun kalıcı olarak ekonomiye dönmesi ve o paranın artı değere dönüşmesi çok önemlidir. Kıbrıs konusu üzerinde bizim biraz mentalitemizi değiştirmemiz gerekiyor."

"GARANTİ MESELESİNDE KIBRIS TÜRK TARAFINDA ELLE TUTULUR BİR ŞEY GÖRMEDİK"

UBP ile DİSİ görüşmelerini değerlendiren Stelya, DİSİ Başkanı Averof Neofitu'nun stratejisi çerçevesinde görüşmelerin gerçekleştiğini dille getirerek, olağan bir görüşme olduğunu ve gecikmiş bir görüşme süreci olduğunu ifade etti. Stelya, "Neden sağ kesimden bir siyasetçi ile görüşlerde bulunulmasın? Tüm bunlar gecikmiş, geç kalınmış görüşmelerdir.

Bu diyalogların çok daha önceden sağlanması gerekirdi. Siyasi eşitlikten, garantilerden bahsediyoruz ama hep garantileri Kıbrıs Rum tarafı, Yunanistan ve Türkiye arasında bir mesele olarak görüyoruz. Kıbrıslı Türkler bu konunun dışında tutuluyor bir şekilde. Nedense Kıbrıslı Türkler garanti meselesini konuşmuyor. Kıbrıs Rum toplumu da kendi toplumuna da siyasi eşitlikten bahsetmiyor. Böyle bir durumda nasıl bir iradeden bahsediyoruz? Garanti meselesinde Kıbrıs Türk tarafında elle tutulur bir şey görmedik. Bunlar sadece liderlerle değil halkın da işin içerisinde olması gerekiyor. Bir şekilde bu sorunun aşılması gerekiyor."şeklinde konuştu.

"FEDERAL ÇÖZÜM BIÇAK SIRTINDA"

Güney Kıbrıs'ta yapılan anketler hakkında konuşan Stelya, şunları aktardı:

"Oranlara bakıldığında federal çözüm açık ara önde. Birinci olarak, federal çözümün açık ara önde olması çok olumlu bir şey. İkinci olarak ise bu oran %50'nin altında kalarak %46 oranında olması. Nu neden federal çözüm bıçak sırtında diyebiliriz. Partilerin oy oranına bakacak olursak, AKEL ve DİSİ toplamında da olumlu bir tablodan bahsediyor değiliz. DİSİ şu an %30-32'lerde AKEL'de ise bir düşüş söz konusu. Mayıs ayına kadar tekrardan bir toplanma olur mu belli olmaz. Bize gelen bilgiler de, 'güven duyduğunuz siyasetçiler' kategorisinde ise 3. sırada %10 ile yer alan ELAM'ın liderini görmekteyiz. Zaman daralıyor. Ya çözeceğiz, ya çözeceğiz.

İleri süreçte Kıbrıs sorununda neler olunabileceği hakkında iki tarafın aynı şeyleri konuşması gerekiyor. Takvim noktasında bir karara varılması da gerekiyor. Burada bütün iş Lute'a düşüyor. BM buradaki Barış Gücü ile karar almadan evvel en azından bir hareketlenme olsun da bir ara çözüme gidilip irade gösterilsin.

"TOPLUMLAR PASİF ROLE SOYUNMAMALI"

"Kıbrıslı Rumların bilinç altında, 'Kıbrıslı Türkler tamamı ile Türkiye'nin hakimiyeti altında. Türkiye ne derse onu yaparlar' diye bir anlayış yatıyor." diyen Stelya, "Bu anlayışla nasıl bir çözüm kurulur ki? Kıbrıslı Rumlar, Kıbrıslı Türkleri her şeyi ile kabul etmeli. Kıbrıslı Türkler de her şeyi %50- 50 noktasında paylaşmamayı kabullenmeli. Ama bu iş adil bir al ver süreci ile birlikte olmalıdır. Çözümün toplumlara inmesi, çözümün medyaya yansıması gerekiyor. Çözümü veya çözümsüzlüğü bir şekilde tartışmamız gerekiyor. Bu süreçte toplumlar pasif role soyunmamalı."ifadelerini aktardı.

"YUNANİSTAN'DA OLAN KEMER SIKMA ÖNLEMLERİ 2060 YILINA KADAR DEVAM EDECEK"

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile Yunanistan Başbakanı Aleksis Çipras'ın olası görüşmelerinin şu süreçte mümkün olmadığını aktaran Stelya, şunları söyledi:

"Yunanistan'da bir seçim süreci var. Yunanistan, önümüzde ki ay üç seçim badiresi ile karşı karşıya olacak. Mayıs ayında yerel seçimler, Avrupa Parlamentosu seçimleri ve hemen ardından da olağanüstü bir gelişme olmazsa Eylül'de milletvekili seçimleri söz konusudur. Yunanistan zorlu bir seçim sürecinden geçiyor. Bu bağlamda şu an itibariyle Yunanistan açısından böyle bir gelişme beklemek benim açımdan pek olası gözükmüyor. Ama bundan öncesinde kaçınılan fırsatlar var."

Yunanistan'daki 2014 yılında yaşanılan krizden sonraki gelişmeler hakkında konuşan Stelya, şematik olarak kendi bağımsızlığını elde etmesi açısından önemli gelişmelerin yaşandığını belirtti. Stelya, "Topluma indirgediğimiz de 2010 -2018 yılına kadar Yunanistan, krizde yaşadığı süreçte orta sınıfın tamamının çökmesi sonucu bir felakete sürüklendi. Belki de bu durumdan uzun bir süre boyunca çıkamayacak. Yunanistan'da alınmış olan kemer sıkma önlemleri 2060 yılına kadar devam edecek. Yunanistan'da şu an orta sınıfın hayatı ipotek altına alınmış durumda. Bu nedenle Yunanistan açısından çok zor bir süreç gerçekleşiyor."cümlelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.