İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

KİKEV: "Komitelerde her engelli grubundan bir kişi olmalı ki yasalar doğru şekilde çıksın"

KİKEV: "Komitelerde her engelli grubundan bir kişi olmalı ki yasalar doğru şekilde çıksın"

Kıbrıs İşitme Konuşma Engelliler Vakfı Başkanı Bahire Doğru, Kıbrıs Postası TV'de Canan Onurer'in hazırlayıp sunduğu 'Sabahın Haberleri' programına konuk oldu.

Yayın Tarihi: 21/11/18 11:55
okuma süresi: 7 dak.
KİKEV: "Komitelerde her engelli grubundan bir kişi olmalı ki yasalar doğru şekilde çıksın"
A- A A+
İşitme engeliyle karşılaştığı süreci aktaran Doğru, şunları söyledi:

"KKTC'de cihaz alımına yönlendirildim. Cihazları saçlarımla sakladım. Sonradan işitme kaybına uğrayanlarda bu psikoloji olabiliyormuş. Etrafımda çok ağır problemler de yaşadım. İşitme problemimi ilerletecek sorunlar da oldu. Stres her hastalığı ilerletir. Bu süreçte ben bunu aşmalıyım diyerek insanlardan da kaçtım aslında… Ağzımı okumaya çalışanlar, cihaz var mı diye dokunmayan çalışanlar oldu. Bu süreçte bir araştırmaya yöneldim. Avrupa İnsan Hakları konusunda araştırma yaptım. Gelen bir mail üzerine üç günlük bir çalıştaya katıldım. Ufak bir hibe başvurusu yaptım. Sosyal medyada İşitme Engellilerin Sesi Grubu İnisiyatifi sayesinde faydalandık ve Kuzey Kıbrıs'ta ilk kez işaret dilini tanıtma fırsatı bulduk. Özel eğitim hocamız ve 80 kişilik bir katılımla tanıttık. Hep kafamda kurmayı planladığım dernek veya vakıf düşünceleri yoğunlaştı. Eşim ve ailemin de çok desteğini gördüm. İşitme engellileri bir çatı altında toplamak istediğim için vakıf kuruldu ve KİKEV yolculuğu başladı".

Vakıfla ilgili bilgiler paylaşan Doğru, "Vakfımızın bir mütevelli heyeti var. Zaman içinde yaptığımız çalışmalar, etkinlikler, yemeklerle tüm üyelerimizle tek tek ilgilenmeye çalıştık. Seminer, çalıştay, işaret dili kursları da gerçekleştirdik. İlk işaret dili kursu gören kursiyerlerimiz işaret dilini gördüler ve çok mutlu oldular. İşaret dilini öğrenmeye çok hevesliyiz. Doğru öğrenmeliyiz. Üniversitelerle projeler gerçekleştirdik. Liselere seminerler verdik. İki büyük projeye başvurduk. 7-8 kuruma altyazılı videolar çektik. 6 aylık eğitimler aldık ve projede birinci geldik. İşaret dilini öğrenmemiz, öğretmemiz, eğitmen yetiştirmemiz, yavaş yavaş güçleniyor ve geliyoruz diyebiliriz" dedi.

Doğru şöyle devam etti:

"Şu anda Güzelyurt hariç her bölgede işaret dili kurslarımız başladı. Lefkoşa'da 3 gün, İskele'de var, Mağusa bölgesinde 2 gün, Girne bölgesinde kurslarımız var. Dr. Aslı Önay Akçay'la telefonda kaynaştık. Birbirimizi bulmuşuz gibi. 3 eğitmenle yola devam ettik. Mağusa'daki iki günlük kurs da Aslı hocamız tarafından ayarlandı. İskele'de Larnakalı Kadınlar İşbirliğiyle düzenlenen kursu da Aslı hocamız ayarladı. Aslı hoca DAÜ'de görevli olduğu için o bölgelere ulaşma şansı oldu. Çok güzel gidiyor. Girne ve Lefkoşa'da 3 gün var. Katılımcılar çok istekli ve elleri konuşturdukça mutlu oluyorlar. Biz bu kurslara işitme engelli bireyler yerleştirmeye çalıştık. İşitme engelliler arasında bir kültür var. Kendi aralarında konuşmaları, iletişim konularında katkı için onları da kurslara katmaya çalıştık. Eğitmenlerimiz hep yanımızda oldu, bundan sonra da bu mücadeleye devam edeceğiz.

En büyük problem iletişim. Mahkeme, eczaneye giden işitme engelliler iletişim problemiyle karşılaştığı için dertlerine çare bulan kimse yok. Herkesin öğrenmesi gerektiği düşüncesindeyiz. Eğitim de büyük bir problem. Toplumda birçok engel grubu ve farklı farklı ihtiyaçları var. İşitme engelliler açısından da eğitimi farklıdır. Etrafımızdaki işitme ve konuşma engellilere baktığımızda eğitim alamamış, parası olmayan, çocuğuna özel ders aldıramayan insanlar var. Baktığımda çok azı aile desteği olmayan işitme konuşma engelli bireylerde okuma-yazma yok. Devletin bir şeyler yapması gerekiyor. İşitme engelli kişilerin eğitimi farklıdır. Engel gruplarına ayrı ayrı devletin ilgi göstermesi gerekiyor. Eğitim Bakanlığı'nın özel eğitim çalışmaları olduğunu duyduk. Başbakanlık tarafından kurulan engelli sivil toplum örgütleri koordinasyon kurulundayız. Kurullarda, komitelerde her engelli grubundan bir temsilci olmalıdır ve bu temsilciler kendi gruplarının problemlerini en iyi şekilde yansıtma imkanı bulduklarında yasa ve tüzükler doğru şekilde çıkacaktır.

Çocuklarda 3 e kuralı çok önemli. Erken teşhis, erken cihazlandırma, erken eğitim. İstihdam sorunumuz da var. Sosyal hayata katılma sorunumuz var. Vakıf kuruldu kurulalı bir kısmı aşıldı ancak kırsaldaki arkadaşlara ulaşamıyoruz. Devletin oralara el atması gerekiyor. İstihdam konusunda iş bekleyen işitme engellilerimiz var. İşaret dilini çok iyi kullanan işitme engellilerimiz var. Okuduğunu anlayabiliyor. Bunlara istihdam konusunda bir yol açılabilir. Bir ayrıcalık istemiyoruz. Çalışma Dairesi, hastanelerde, mahkemelerde birer işaret dilini bilen işitme engelli işe alınırsa çok büyük bir problemin önüne geçilmiş olacak.

Devletten, hükümetten de bir şeyler bekliyoruz. Çok taleplerimiz oldu. Umarım bir şeyler olur. Vizyonumuz, misyonumuz bellidir. Artık toplumda, KKTC'de vakıf olarak bizleri tanıyan geniş bir kitleye ulaştık. Çok yerlerden destekler de gördük. Bizlere ulaşmak isteyenler 0542 884 5056 numaralı telefonu arayabilirler. kikevkibris.org, kikev.org web sitemizdir, düzenleme aşamasındadır. Yakın zamanda bitecektir. Engelsiz bir toplum adına yapılan çalışmalarda tüm engelli örgütleri bir ve birlik olmalıdır. 'Ben yaptım' demeden birlik olunmalıdır. Hep birlikte hareket edilirse çok daha büyük şeyler başaracağımıza inanıyorum. Mecliste bir Engelli Komitesi oluşturulsun ve her engelli grubundan bir temsilci katılsın ve sorunlarımızı öğrenen komite yasaları ona göre çıkarsın. Kişilerden beklentilerimiz de var. Farkındalık çalışmaları yapılıyor ancak bununla sınırlı kalmamalıyız. Birşeyler yapabilmek adına devlet olarak daha geniş bir şekilde engellilerimize değer vermeliyiz. Empati kuralım, farklılıklara saygı duyalım, sosyalliği evrensel kılalım, farkındalığı davranışlarımızla belli edelim, eğitim bu anlamda önemli. Eğitim Bakanlığı küçük yaşlardan başlanarak tüm engel grupları için engel farkındalığını gösterecek bir dersle tanıtma yoluna gidebilir. Ben matematik öğretmeniyim. Kendi okulumda da beş senedir öğrencilerle yaptığım çalışmalarda tüm engel gruplarını tanıtıcı faaliyetler yapıyorum.

Kıbrıs Postası hep yanımızda oldu. KİKEV olmadan önce de, kurulduktan sonra da tüm yayınlarımızı yaptı. Sizlere teşekkür ediyoruz".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.