İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Karaokçu: "Bakanlıklar uyuşturucu ile mücadele konusunda üzerine düşeni yapmıyor"

Karaokçu: “Bakanlıklar uyuşturucu ile mücadele konusunda üzerine düşeni yapmıyor”

Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Karaokçu, uyuşturucu ile mücadele konusunda, ilgili bakanlıkların üstlerine düşen görevleri yerine getirmediklerini ifade ederek, "İlgili kurumlar zaten üzerine düşeni yapsa kısa bir sürede yol alabiliriz. Bu ayaklar bir türlü harekete geçmedi" şeklinde konuştu.

Yayın Tarihi: 22/11/18 10:59
okuma süresi: 6 dak.
Karaokçu: “Bakanlıklar uyuşturucu ile mücadele konusunda üzerine düşeni yapmıyor”
A- A A+
Kıbrıs Postası TV

Kıbrıs Postası TV'de Canan Onurer'in hazırlayıp sunduğu Sabahın Haberleri isimli programın bugünkü konuğu, sessiz istifası ve sessiz geri dönüşüyle gündeme gelen Uyuşturucu ile Mücadele Komisyonu Başkanı Hasan Karaokçu oldu.

İlk olarak istifa konusuna değinen Karoakçu, süreci şöyle aktardı:

"Tabi ki ben daha önce Kıbrıs Postası'na da verdim demeç. Çok da ayrıntıya girmedim çünkü çalışma alanımız çok hassas. Çalıştığımız kurumlar çok hassas. Ben istifa gerekçelerimi hiçbir zaman politize etmek istemedim. Çünkü bazı ciddi noktalar vardı ki kamuoyu ile paylaşılmaması gereken şeylerdi. İlk istifa dönemimde Başbakanımız beni çağırdığı zaman geri dönmeyeceğimi söylemiştim. Aradan iki hafta geçti. Tekrar beni çağırdı. Bu sürede dışardan çok baskı aldım geri dönmem konusunda. Hatta bizim kişisel eğitim konusunda destek aldığımız uzmanlar vardı. O geldi. Beni yarı yolda bıraktın dedi. Personelim geri dönmem konusunda çok baskı unsuru oldu. Ailelerden çok arayan oldu. Başbakan beni bu süreçte yeniden çağırdı. Toplumun bugünlerde en çok ihtiyacı olan uzlaşı kültürü seçtik Sayın Başbakanla. Özetle bunu söyleyebilirim."

"MART AYINDAN BU YANA EĞİTİM BAKANLIĞI'NDAN İZİN BEKLİYORUZ"

Komisyonun bilimsel veri konusundaki durumuna değinen Karaokçu, Komisyon olarak en büyük hedeflerinin veri tabanı oluşturmak olduğunu ifade ederek, şöyle devam etti:

"Komisyonun ilk kurulduğu yıl; ilkokul, ortaokul ve liselerde araştırmalar yaptık. Raporlar oluşturduk. Ardından bu raporların hepsi üzerine AB anketlerini kullandık bilimsel olarak. 3 yılda bir bunu görmemiz gerekiyor. Gerekli anketi bu yıl yapmamız lazımdı. Gerekli bütçeyi koyduk ve bir KKTC geneli araştırma yaptık. Çalışma tamamlandı. Yine ilkokul, ortaokul, liselere yönelik olarak görmemiz lazımdı 2015 ile 2018 arasında ne noktada olduğumuzu. 2015'te alınmış bir iznin tekrar Eğitim Bakanı'ndan alabilmek için Mart'tan bu yana uğraşıyoruz. Bürokratik sıkıntılar, bir direnç var. Devletin içinde bizim çalışmalarımız karşısında dirençler var maalesef. Umarım bu eğitim yılı içinde sorunu çözeceğiz. İlkokul, ortaokul ve liseyi görmüş olacağız"

Bu yıl bir 'karşılaştırmalı çalışma' yaptıklarından söz eden Karaokçu, Surlariçi ile Dereboyu'nu ve Mağusa Maraş ile Mağusa Merkez'i karşılaştırdıklarını ve sonuçların ciddi şekilde sıkıntılı çıktığını ifade etti. Konuyla ilgili önerilerini hazırladıklarını belirten Karaokçu, "Bilimsel veri açısından bu ülkedeki tüm bakanlıklardan çok daha fazla veri çalışması yapan bakanlık biziz diyebilirim" ifadesinde bulundu.

İlkokul, ortaokul ve lisede öğrenim gören çocukların uyuşturucu kullanımına ilişkin 2015'te yaptıkları çalışmanın yüzde 80'inin tamamlandığını belirten Karaokçu, "Çalışma 2015'ten beri duruyor. Hiçbir Eğitim Bakanımıza bu durumu anlatamadım. Bu beni çok üzüyor" dedi.

Karaokçu şöyle devam etti:

"Diyelim ki Eğitim Bakanlığı'nda bu konuda uzmanları var. Ki onlarla birlikte yaptığımız bir çalışmadır bu. Eğer Komisyonun çalışmalarını beğenmezdiyseniz siz yapın. Neyse, bu yıl için benim en büyük hedefim buydu. Muhtemelen önümüzdeki hafta gerekli çalışmalar yapılacaktır. Umarım geri adım atılmaz. İlkokul ve ortaokulu tamamlamayı hedefliyoruz."

Karaokçu, "Eğitimde bilinçlendirmede eksik kaldığımız konuda çocuklarımızdan çok şey bekleyemeyiz" diyerek, "Diyorlar ki uyuşturucu konusunu aklına sokmayın çocukların. Ama eğer biz öğretmezsek yanlış şekilde bilecekler. İlkokul çocukları 'flakkalızombicilik' oynuyor. Yanlışı bir yerlerden öğrenir ve özenir" ifadelerinde bulundu.

Okullarda bir türlü yapılamayan çalışmanın, istifa gerekçelerinden biri olduğunu belirten Karaokçu, uyuşturucu ile mücadelede 4 önemli noktanın olduğuna dikkat çekerek şöyle devam etti:

"Dünyayı yeniden keşfetmeye gerek yok. Uyuşturucu ile mücadelede 4 adım vardır. Bir tedavi rehabilitasyon merkezi, bir müfredata girmesi, bir denetimli serbestlik yasası, ki bu çocuklar cezaevine girmesin. Bir de toplumun bilinçlendirilmesi."

"BAKANLIKLAR ÜZERİNE DÜŞEN GÖREVLERİ YERİNE GETİRMİYOR"

Rehabilitasyon merkezi konusunda ülke olarak çok geride kaldığımızı belirten Karaokçu, "Ben Başbakan'a da söyledim,Sağlık Bakanı'na da. Bizim toplumun içine çıkacak halimiz yoktur rehabilitasyon merkezi konusunda. Biran evvel ne yapılacaksa yapılması lazım. Sağlık Bakanlığı'nın adım atması lazım. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın adım atması lazım. Burada sıkıntı şu; ilgili bakanlıkların üzerine düşen görevleri yerine getirmediği için biz bu durumdayız. Eğitim Bakanlığı ortada, Sağlık Bakanlığı bir şekilde yapmıyor. İlgili kurumlar zaten üzerine düşeni yapsa kısa bir sürede yol alabiliriz. Bu ayaklar bir türlü harekete geçmedi."

ÜLKEDEKİ UYUŞTURUCU KULLANIM YAŞI 9-10'A DÜŞTÜ

Ülkedeki uyuşturucu denem yaşının kaça indiğine ilişkin soru üzerine konuşan Karaokçu, 2015 yılında yapılan son çalışmada, 2 bin 533 çocuk üzerinde araştırma yaptıklarını, yüzde 1,2 oranında bonzai ve bali kullanım oranının çıktığını ve bu çocukların 9 ile 10 yaşları arasında olduklarını ifade etti.

Öte yandan yine araştırmalara dayanarak verdiği bir diğer bilgide, ölümlerden söz eden Komisyon Başkanı, son yıllarda ölümlerde ciddi bir düşüş yaşandığını ifade ederek, "Bu konuda Komisyon'un faydası var" şeklinde konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.