İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Azimli: "Uluslararası statüde tanınmadığımız için eserler Rum tarafına iade ediliyor"

Azimli: "Uluslararası statüde tanınmadığımız için eserler Rum tarafına iade ediliyor"

Çalıntı sanat eserleri ve tarihi eserlerin izini süren, "Sanatın Indiana Jones'u" olarak da tanınan Hollandalı Arthur Brand, Kuzey Kıbrıs'ta çalınmış olan 6. yüzyıla ait bir mozaiği Monaco'da bir apartman dairesinde buldu.

Yayın Tarihi: 25/11/18 09:05
okuma süresi: 4 dak.
Azimli: "Uluslararası statüde tanınmadığımız için eserler Rum tarafına iade ediliyor"
A- A A+

• Çalıntı sanat eserleri ve tarihi eserlerin izini süren, "Sanatın Indiana Jones'u" olarak da tanınan Hollandalı Arthur Brand, Kuzey Kıbrıs'ta çalınmış olan 6. yüzyıla ait bir mozaiği Monaco'da bir apartman dairesinde buldu.

• Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Turizm ve Çevre Dairesi'ne bağlı Eski Eserler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, tarihi mozaiğin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra kaçırıldığını açıkladı.


• Normal şartlarda mozaiğin KKTC'ye iade edilmesi gerektiğinin altını çizen Azimli, "Ancak bizi uluslararası statüde tanımadıkları için bu tür eserler maalesef Rum tarafına iade ediliyor" dedi.


• Bu tür olaylar ile geçmişte de karşılaşıldığını hatırlatan Fuat Azimli, "Önceden de oldu, yine Güney Kıbrıs'a verildi, onlar da bize vermedi" ifadelerini kullandı.


• Ülkede Vakıflar İdaresi'ne ait 510 tane manastır ve kilise olduğunu kaydeden Azimli, bu kilise ve manastırlardan taşınabilecek mozaik ve ikon kalmadığını depolarda tuttuklarını belirtti.

Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Çalıntı sanat eserleri ve tarihi eserlerin izini süren, "Sanatın Indiana Jones'u" olarak da tanınan Hollandalı Arthur Brand, Kuzey Kıbrıs'ta çalınmış olan 6. yüzyıla ait bir mozaiği Monaco'da bir apartman dairesinde buldu.BBC Türkçe'nin haberine göre yaklaşık 1600 yıllık mozaik Lahey'deki Güney Kıbrıs Büyükelçiliği'ne teslim edildi.Aziz Mark'ı tasvir eden mozaik 1970'lerde Karpaz Yarımadası'ndaki Panayia Kanakaria Kilisesi'nden çalınmıştı. Yaklaşık iki yıldır mozaiğin izini süren Brand, tarihi eserin bir İngiliz ailenin elinde olduğunu ortaya çıkardı. Fransız AFP ajansına konuşan dedektif Brand, "Aile, mozaiği yaklaşık 40 yıl önce 'iyi niyetle' satın almış. Mozaiğin, yağmalanmış olan Kanakaria Kilisesi'nden çalınmış olan paha biçilemez bir tarihi eser olduğunu duyunca dehşete düştüler" dedi.


Azimli: "Mozaik Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra kaçırıldı"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan Turizm ve Çevre Dairesi'ne bağlı Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürü Fuat Azimli, tarihi mozaiğin 1974 Kıbrıs Barış Harekatı'ndan sonra kaçırıldığını söyledi.

"Tanınmadığımız için eserler Rum tarafına iade ediliyor"

Normal şartlarda mozaiğin Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne iade edilmesi gerektiğini işaret eden Azimli, "Ancak bizi uluslararası statüde tanımadıkları için bu tür eserler maalesef Rum tarafına iade ediliyor" dedi.

"Önceden de oldu, yine Güney Kıbrıs'a verildi, onlar da bize vermedi"

Bu tür olaylar ile geçmişte de karşılaşıldığını hatırlatan Fuat Azimli, "Önceden de oldu, yine Güney Kıbrıs'a verildi, onlar da bize vermedi" ifadelerini kullandı.

"Kilise ve manastırlarda tanınabilir mozaik ve ikon kalmadı, depolarda tutuyoruz"

Ülkede Vakıflar İdaresi'ne ait 510 tane manastır ve kilise olduğunu kaydeden Azimli, bu kilise ve manastırlardan taşınabilecek mozaik ve ikon kalmadığını, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi olarak aldıklarını ve depolarda tuttuklarını belirterek sözlerini noktaladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.