İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Sadıkoğlu: "Emirnamenin bu hali İskele'yi tamamen bitirir"

Sadıkoğlu: “Emirnamenin bu hali İskele’yi tamamen bitirir”

İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, Gazimağusa- Yeniboğaziçi- İskele Emirnamesiile ilgili Kıbrıs Postası'na konuştu. Sadıkoğlu emirnameyi İskele açısından değerlendirdi, mevcut emirnamenin İskele'yi tamamen bitirdiğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 28/11/18 07:48
okuma süresi: 6 dak.
Sadıkoğlu: “Emirnamenin bu hali İskele’yi tamamen bitirir”
A- A A+
Kıbrıs Postası - Nadire BAHADİ

Gazimağusa- Yeniboğaziçi – İskele Emirname Taslağı ile ilgili tartışmalar yerini tepkilere bıraktı.

Emirname taslağında yer alan İskele bölgesinin büyük bir çoğunluğu mavi bölge içine dahil edilirken, oldukça büyük bir turizm alanı olarak mavi bölge içine dahil edilen alanda otel binalarında 3 kat sınırlamasına gidilecek, bina toplam yüksekliği ise 11 metreden yukarı olmayacak. İskele Küçük Esnaf Sanayi Sitesi'nde yapılacak binalarda ise 2 kat sınırı getirilecek, bina toplam yüksekliği 8.20 metreyi geçmeyecek.

Emirnameye göre askeri liman ve bazı orman arazileri imara açılırken, İskele'nin en yoğun gelişme noktası olan Long Beach bölgesi sarı bölgeye dahil edilerek hem kat hem de konut sınırlamasına dahil olacak. İskele ile ilgili emirnameyi Kıbrıs Postası'na değerlendiren Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu, emirnamenin en çok İskele'yi etkilediğini, mevcut emirnamenin İskele'yi bitirdiğini açıkladı.

Sadıkoğlu çözüm olarak ise emirnamenin hiç geçmemesini, belediyelerin katkıları ile hazırlanacak olan imar planının hızlandırılmasını önerdi.

SADIKOĞLU: "EMİRNAME İSKELE'NİN GELİŞMESİNE ÇOMAK SOKACAK"

Master Plana karşı olmadıklarını ifade eden İskele Belediye Başkanı Hasan Sadıkoğlu ancak önerilen emirname taslağının bir anda hızla gelişen İskele'nin gelişmesine çomak sokmak olduğunu açıkladı.

Emirnamenin en çok İskele bölgesini etkilediğini ifade eden Sadıkoğlu, tartışma ortamının ne Bakan Ayşegül Baybars'a ne de İskele'ye bir şey kazandırdığını belirtti. "Haklı olma ya da polemik yaşamak gibi bir derdimiz yok" diyen Sadıkoğlu, dünün konuşularak yarının planlanamayacağını söyledi.

Hızlı şekilde gelişen bölgelerde zaman zaman kısa süreli emirnamelerin uygulanmasının kabul edilebilir olabileceğini belirten Sadıkoğlu, ancak bu emirnamelerin belediyelerle istişare edilerek yapıldığını söyledi. Hazır projenin masaya getirilmesi ile olmayacağına dikkat çeken Sadıkoğlu, "sonuç olarak planlanan bir kenttir.

Burada yaşayacak olan, bu kenti yaşanabilir bir hale getirecek olan kentte yaşayacak insanlardır" diyerek şehrin nasıl gelişeceğine o kentin yerleşiklerinin katkılarının olması gerektiğine vurgu yaptı.

"EMİRNAMEDE BÜYÜK HATALAR VAR"

Emirnamenin alelacele hazırlanmış olduğunu söyleyen Başkan Sadıkoğlu, bu emirnamenin hazırlanmasında hiçbir belediye ile iletişime geçilmediğini, teknik anlamda destek istenmediğini söyledi.

"Cuma gününe hazırlayacağımız rapor için yaptığımız çalışmalarda emirnamede büyük hatalar olduğunu gördük" diyen Sadıkoğlu, emirnamede askeri limanın ve bazı orman arazisinin imara açıldığına, Orman Dairesi tarafından ilgili kulüp ve derneklere kiraya verilen orman arazisinin emirname haritasında orman arazisi olarak görünmediğine dikkat çekti. "Günlerdir emirnamenin yarattığı huzursuzluk nedeni ile 10 gün içinde 50'yi aşkın dosya belediyeye geldi" diyen Sadıkoğlu, bölgedeki yatırımcı ve arazi sahiplerinin üzerindeki kaos oldukça fazla olduğunu söyledi.

"Gönlümüz emirnamenin çıkmasından ziyade, gerek ekonomik gerekse de manevi katkı olarak ekiplerimiz ile birlikte bu sürece katkı koymaktan yana" diyen Sadıkoğlu, "emirname olmasın bir imar planına katkı koyalım da 1 buçuk sene sonra yerine 7-8 ay sonra bu imar planı çıksın. Biz burada doğrudan aktif olarak rol alacağız ve aksini kabul etmiyoruz çünkü biz bu bölgede doğduk büyüdük. Bizim burada yanlış alacağımız bir karar, öngörüsüz aldığımız bir karar, yarın o bürgün çocuklarımızın bize hesap sorması halinde cevap veremeyeceğimiz bir konuya dönüşecek" şeklinde konuştu. Tartışmak yerine ekiplerin güçlendirilmesi gerektiğini, profesyonel şehir plancılarından görüşler alınması gerektiğini, halka sorulması gerektiğini ifade eden Başkan Sadıkoğlu, muhtarlarında da bu sürece dahil edilmesi gerektiğini kaydetti.

Sadıkoğlu, "mevcut şekildeki emirname İskele'yi tamamen bitirir" yorumunda bulundu.

"EMİRNAME BELEDİYE PROJELERİ GÖZ ARDI EDİLEREK HAZIRLANDI"

İskele için gereğinden fazla mavi bölge olduğunu ifade eden Başkan Hasan Sadıkoğlu, gelişmekte olan en büyük bölgenin Long Beach'in karşısı olduğunu, Granel çemberi ve Lefkoşa yoluna bağlanan çemberin en çok gelişme olan bölgelerin olduğunu ancak buraların sarı bölge olduğunu ve kat sınırının 2 olduğunu bunun ise kabul edilemez olduğunu söyledi.

Sadıkoğlu bu bölgeler için Şehir Planlama Dairesi'ne gönderilen belediyenin projelerinin olduğunu söyleyerek bunların da göz ardı edilerek emirnamenin hazırlandığını ifade etti.

"Bizim en büyük hayallerimizden biri İskele merkezi sahile yürüyüş yolu ile bağlamak" diyen Sadıkoğlu, ileride bir alışveriş koridoru yapılmasının planlandığını ancak bunun bile emirnameye dahil edilmediğini ifade etti.

"Şehir Planlama Dairesi'nde emek veren 3 arkadaşımız var, emeklerine saygımız sonsuzdur ama bu emirnameye kesinlikle hiçbir şekilde çalışılmadı" diyen Sadıkoğlu, tepkilerinin buna olduğunu kaydetti.

Köyler konusunda ise yatırımcıların geneldeYarköy ve Kurtuluş'u tercih ettiğini söyleyen Sadıkoğlu, "LongBeeach bölgesinin uzantısı Aygün köyü ancak bu bölgeler sarı bölge hatta bazı bölgelerin ise imara kapalı olduğunu gördük" dedi.

Köy bölgelerinde tarım arazilerindeki fazla miktarı da eleştiren Sadıkoğlu, 2019 yılı tarım master planına göre mi tarımsal arazi miktarının emirnamede çoğaltıldığını sorguladı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.