İÇ HABERLER
okuma süresi: 10 dak.

DOÇEK: "Plastik poşete değil plastik ürünlerin tamamına karşıyız"

DOÇEK: "Plastik poşete değil plastik ürünlerin tamamına karşıyız"

Kıbrıs Sosyal Bilimler Üniversitesi (KISBÜ) Doğa ve Çevre Kulübü (DOÇEK) Plastik poşetler kullanımı hakkında ortak basın bildirisi yayınladı. Kulüp Yönetim Kurulu Plastik poşete değil plastik ürünlerin tamamına karşı olduklarını dile getirdi.

Yayın Tarihi: 16/12/18 09:12
okuma süresi: 10 dak.
DOÇEK: "Plastik poşete değil plastik ürünlerin tamamına karşıyız"
A- A A+
Doğa ve Çevre Kulübü'nden verilen bilgiye göre, Kulüp Başkanı Abdurrahman Arıkan, "Günden güne doğal kaynakların azaldığı, su kıtlığı uyarılarının yapıldığı, kısacası çocuklarımız ve torunlarımız için tehlikeli, yetersiz bir doğa geleceğine sahip olma gerçeğiyle karşılaşıyoruz. Bu durum hem çok üzücü, hem de çok zor bir durumda olduğumuzu gösteriyor. Doğal kaynakların zarar görmesi ve doğal kaynakların tükenmesine yol açan durumlar arasında tabi ki en büyük sebep insanların yeterince sorumlu davranmaması oluyor.Son günlerde ülkemizde yürürlüğe giren yasa ile plastik poşetlerin kullanımının azaltılmasına yönelik adımlar söz konusu. Bunu yanlış bulduğum noktaları ile eleştirmek istiyorum.Fırsatçılar bunu da değerlendirdi.Bazı marketlerde 10 kuruş iken bazılarında 25 hatta 50 kuruş üzerinden fiyata ilave yapılmakta.Böyle bir saçmalık olamaz.Elbette halkımızın kese kağıdı ve fileyle alışverişe gitmesi en münasibi.Ama bu kısıtlı oldu.Plastik şişe ve benzeri ürünler de tamamen yasaklanmalıdır.Plastik poşetlerin doğaya verdiği zararı en aza indirgemek adına insanların bilinçlenmesi gerekmektedir. Bu ürünler yerine bez poşet kullanımının yaygın hale getirilmesi oldukça önemlidir. Zira alışverişlerde bu ürünlerin kullanılması doğayı koruyacak ve dolayısıyla hem insanlar hem de dünyadaki diğer canlılar için plastiğin yaratacağı tehlike ortadan kalkmaya başlayacaktır. Üstelik bez poşet ya da bez çanta fiyatları günümüzde son derece uygun olduğu için bu ürünlerin plastik ürünleri aratmayacağına kesin gözüyle bakılabilir. Sizler de doğayı ve elbette kendinizi korumak adına daha bilinçli hareket etmeli ve alışverişlerinizde bez poşet ya da bez çanta kullanmalısınız." ifadelerini kullandı.

Kulüp Başkan Yardımcısı Hüseyin Şahmerdan Çapuk, "Doğaya attığımız atıkların çözünmesi ve toprağa, havaya, suya karışarak etkisiz hale gelmesi bazen aylar, bazen yıllar ve bazen de yüzyıllar sürüyor. Aslında etkisiz hale gelmesi demek son derece yanlış çünkü bu zor çözünen atık maddeler, doğaya karışırken kimyasal ve zararlı maddelerini de yayıyor. Bu nedenle doğal kaynaklar uygunsuz koşullara sahip oluyor, insanlar sağlığı tehdit eden bir hava solumak zorunda kalıyor, sağlıksız sular içiyor.Plastik poşet hususunda DOÇEK her daim destek verecektir.Lakin bu biraz daha geniş kapsamlı tutulmalı ve tüm naylon ürünleri yasaklanmalıdır." dedi.

Kulüp Maliye Başkanı Mehmet Emirhan Güzelbilen, "Atıkların dünyaya verdiği zararı konuşacak olursak ülkemizde de çok yaygın olarak kullanılan plastik poşetlerin zararları bahsedilecek önemli konular arasında yer alıyor. Plastik poşetler doğaya en fazla zararı veren ve dolayısıyla insanlara da birçok zararı bulunan kullanımının mutlaka sınırlandırılması, mümkünse durdurulması gereken ürünlerden oluyor. Bunun için plastik çantalar yerine bez çanta, kese kağıdı gibi çözümler alışveriş merkezlerinde yaygınlaştırılmaya çalışılmalıdır.Plastik poşet kullanımına yönelik atılan adımları sonuna kadar destekliyoruz." diye konuştu.

Kulüp Dış İlişkiler Başkanı Taner Baban, "Ucuz olması nedeniyle birçok üründe kullanılan plastik materyali, doğaya en fazla zarar veren atıklardandır. Plastik poşetlerin doğaya bırakılmasından en az 1000 yıl sonra bu ürünlerin tamamen çözülmesi gerçekleşir. Aynı şekilde plastik tabakların çözülmesi için 500 yıl, pet şişeler için 400 yıl gibi süreçler gerekmektedir.Bu korkunç rakamların önüne geç olunmadan geçilmelidir.Zira gelecek nesillerimize yaşanılabilir bir doğa ve çevre bırakamayacağız." ifadelerini kullandı.

Kulüp Sekreterya Başkanı Berfin Çataltaş, "Bir plastik poşetin çevreye alelade bırakılmasıyla çeşitli durumlar gerçekleşir. Öncelikle toprağın plastiği emme yeteneği olmadığı için çok uzun süre boyunca toprakta kalan plastik, bünyesindeki zehirli, zararlı kimyasalları toprağa salar. Zaman içerisinde topraktaki canlılar ve çürütücüler tarafından bu plastik atıklar sindirilmeye çalışılır. Bu durumda topraktaki canlılar da aynı olumsuz etkilere maruz kalır, hayatlarını kaybeder ve bu toprak dengesinin, hatta su dengesinin bozulmasına kadar ulaşır. Plastik poşetlerin hammaddesi petrol türevli olduğu için çözünürken doğaya bıraktığı olumsuz etkiler çözünmesi için gereken 1000 yıllık süreçten bile çok daha sonra devam etmektedir.Bitkiler ve hayvanların da zaman zaman medyada gördüğümüz kadarıyla gördüğü zararlar malesef insanlar olarak bizlerin eseridir.Plastik poşet değil, ürünlerinin tamamına karşıyız." dedi.

Kulüp Sosyal Sorumluluk Başkanı Kenan Aslanbay, "Petrol türevli plastik poşetler yerine tercih edilmesi gereken ürünler bulunmaktadır. Bunlar hem daha kolay çözünmekte, hem de çözünmeleri sırasında doğaya daha az zarar vermektedir. Bazı ürünler ve doğada yok olma süreleri şu şekildedir: Köpükten yapılan malzemeler 50 yıl, alüminyum kutular 200-300 yıl, atılabilir bebek bezi 400-500 yıl, cam şişe 1 milyon yıl ve üzeri.Pet şişelerin ve diğer zararlı olan naylonların tamamı doğaya zarar vermeyecek şekilde imha edilmeli ve piyasadan tamamen kaldırılmalıdır.Bu hususta çalışmalar daha kapsamlı olmalıdır." diye konuştu.

Kulüp Organizasyon Başkanı Sümeyye Çakadaş, "Marketlerde sıklıkla karşılaşılan doğa dostu poşetlerin hammaddesi doğal ürünler olan materyalleri kullanmak. Doğal ve biyolojik hammaddelerle üretilen biyobozunur plastikten elde edilen çanta ve ürünlerin yapısında doğada yok olmasını hızlandırıcı materyaller ekleniyor. Genellikle hammaddeleri buğday, mısır ve patates gibi bitkilerden elde edilen nişasta oluyor ve bu nedenle toprakta çözünürken herhangi zararlı bir etki görülmüyor. Bakteriler, su ve karbondioksit etkisiyle de bozunması hızlandırılabiliyor. Marketlerde doğa dostu poşetler olarak anılan bez çanta ve türevleri bu materyallerle hazırlandığı için çevreye daha az zararlı ve insanların kullanımına da daha faydalı oluyor.Bu tarz poşetler kullanılabir.Fakat bunlar bizim son tercihimiz olmalı.Mümkünse plastik poşetler tamamen kaldırılmalıdır." ifadelerini kullandı.

Kulüp Üretim Başkanı Kader Karal, "Plastik ürünler günümüzde hayatımızın her köşesinde yer edinmiş durumda. Mutfaktan banyoya kadar pek çok ev bölümünde kullanılan plastik ürünler her ne kadar kullanışlı gibi görünüyor olsa da ciddi tehlikeler barındırıyor. İnsan sağlığı için hiç de yararlı olmayan plastik maddeler pek çok hastalığa davetiye çıkarırken içerisinde saklanan ürünlerin de kalitesine etki ediyor. Bu durumda geri dönüşü olmayan hasarlar meydana gelebiliyor.Bu yüzden bizler kulüp yönetimi ve üyeleri olarak plastik poşet kullanımına yönelik atılan bu adımı destekliyor ve daha kamsamlı olarak genişletilmesini bekliyoruz." dedi.

Kulüp Denetleme Kurulu Başkanı Tahir Yılmaz, "Plastiğin hayatımızda edindiği en büyük yer ise şüphesiz ki poşet kullanımında oluyor. Pazarlardan marketlere, bakkallardan akla gelebilecek diğer tüm dükkanlara kadar her noktada plastik poşetler kullanılıyor. Elbette bu poşetlerin tek kullanımlık olması ucuz olmasını da sağlıyor ve bu durum satıcıların oldukça işine geliyor.Halbuki Devlet politikaları gereği bunların önüne tam manasıyla geçilmesi ve alternatiflerin masaya yatırılması gerekmektedir.Nitekim bez poşet kullanımına teşfik etmeli, ortamı uygun hale getirmek gerekmektedir." diye konuştu.

Kulüp Sponsorluk Başkanı Haluk Tuğluk, "Poşet masrafından kâr ettiğini düşünerek içini rahatlatan satıcılar ne yazık ki müşterilerinin sağlığı ile oynuyor. Bu durum özellikle yiyecek satışında yaşanıyor. Pazar ve marketlerde satışa sunulan sebze ve meyveler plastik poşetler ile satıldığı için kişiler de çoğu zaman aldıkları ürünleri dolaba poşetleri ile yerleştiriyor. Ancak yiyecekler bu poşetlerin içerisinde kısa bir süre kalıyor olsa bile tehlikenin son derece büyük olduğunu eklemekte fayda var.Halkımızı bilinçlendirme zahmetine girmeden bazı politik kararlarla bunları tamamen ortadan kaldırmak, öyle zannediyorum ki en doğru iş olacaktır." ifadelerini kullandı.

Kulüp Tanıtım Medya Başkanı Rabia Nur Umut, "Her ne kadar plastik poşet kullanımının önüne geçilmeye çalışıyor olsa da ne yazık ki bu çabalar istenen sonucu vermiyor. Pek çok ülkede plastik poşetlerin kullanımının yasaklanmış olduğunu görüyoruz ancak dünyanın büyük bir kısmı hala bu poşetleri her geçen gün hayatına fazlasıyla enjekte etmekte.Buna bir çözüm arayışı şarttır.Kalıcı bir çözüm!" dedi.
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.