İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

"Bizim seçmediğimiz temsilci, bizi temsil etmez"

“Bizim seçmediğimiz temsilci, bizi temsil etmez”

Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partiler Niyazi Kızılyürek'in AKEL'den Avrupa Parlamentosu Milletvekilliği'ne aday olmasını değerlendirerek, Kıbrıslı Türkleri Avrupa Parlamentosu'nda temsil edecek kişinin Kuzey Kıbrıs'ta ve Kuzey Kıbrıs'tan seçilmesi gerektiği görüşünde birleştiler.

Yayın Tarihi: 22/01/19 08:19
okuma süresi: 6 dak.
“Bizim seçmediğimiz temsilci, bizi temsil etmez”
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

AKEL, Kıbrıslı Türk tarih profesörü, akademisyen ve araştırmacı yazar Niyazi Kızılyürek'i Avrupa Parlamentosu Milletvekili adayı gösterdi.

Cumhuriyet Meclisi'nde temsil edilen siyasi partiler Niyazi Kızılyürek'in AKEL'den Avrupa Parlamentosu Milletvekilliği'ne aday olmasını değerlendirerek, Kıbrıslı Türkleri Avrupa Parlamentosu'nda temsil edecek kişinin Kuzey Kıbrıs'ta ve Kuzey Kıbrıs'tan seçilmesi gerektiği görüşünde birleştiler. Kıbrıs Postası'na konuşan Partilerin Genel Sekreterleri bir Kıbrıslı Türk olan Kızılyürek'in Kıbrıs Rum Kesimi listelerinde AP'ye aday olması ile ilgili tepki göstermedikleri gibi, Kıbrıslı Türkleri temsil etmesinin imkânsız olduğuna vurgu yaptılar.

TAÇOY: "AP'DE KIBRIS TÜRKÜ'NÜ TEMSİL EDEN ADAYLA KUZEY KIBRIS'TA SEÇİLMELİ"

Ulusal Birlik Partisi (UBP) Genel Sekreteri Hasan Taçoy, Avrupa Parlamentosu'nda Kıbrıs Türkü'nü temsil eden iki adayın Kuzey Kıbrıs'ta seçilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Niyazi Kızılyürek'in AKEL'den adaylığını değerlendiren Taçoy, Kızılyürek'in aday olabileceğini, ancak Kıbrıs Türk halkını temsil etmek anlamı taşımadığını aktardı. Seçilirse, seçmen kitlesinin bulunduğu ülkeyi, yani Rumları temsil edeceğini belirten Hasan Taçoy, "Desteğimiz yok. Sayın Akıncı AKEL Genel Sekreteri ile daha bir hafta önce bir araya gelmesinden sonra Kızılyürek'in AKEL'den adaylığı düşündürücü, manidar" ifadelerini kullandı.

SORAKIN: "KIBRISLI TÜRK TEMSİLCİLERİN KKTC'DE SEÇİLMESİ GÜZEL OLUR"

Cumhuriyetçi Türk Partisi (CTP) Genel Sekreteri Erdoğan Sorakın, Avrupa Parlamentosu'nda hakkı olan Kıbrıslı Türk temsilcilerin KKTC'de seçilmesinin güzel olacağının altını çizdi, ama mevcut çözümsüzlük koşulunda pek mümkün gözükmeyeceğini de sözlerine ekledi.

Niyazi Kızılyürek'in AKEL'den aday gösterilmesini de değerlendiren Sorakın, "Hayırlı olsun" diyerek, ancak Kızılyürek'in Kıbrıs Türk halkının temsilcisi olamayacağını söyledi. Erdoğan Sorakın, Kızılyürek'in seçilmesi takdirde ilişkilerin geliştirilmesi noktasında olumlu olacağını da vurguladı.

SENİN: "ADAYLARIN KESİNLİKLE KKTC'DE YAPILACAK BİR SEÇİMLE BELİRLENMESİ GEREK"

Halkın Partisi (HP) Genel Sekreteri Yenal Senin, Avrupa Parlamentosu'nda Kıbrıs Türkü'nü temsil eden adayların kesinlikle KKTC'de yapılacak bir seçimle belirlenmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kızılyürek'in AKEL adaylığıyla ilgili de konuşan Senin, "Tabii ki kendi tercihi, ama Kıbrıs Türkü'nün iradesini yansıtan bir durum yok. Düşüncemiz bu yönde" dedi ve doğru bulmadıklarını ifade etti.

HIZAL: "AP'DE HAKKI OLAN KIBRISLI TÜRK TEMSİLCİLERİN KUZEY KIBRIS'TA BELİRLENMESİ GEREK"

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Sekreteri Halil Hızal da Avrupa Parlamentosu'nda hakkı olan Kıbrıslı Türk temsilcilerinin Kuzey Kıbrıs'ta yapılacak seçimle belirlenmesi gerektiğini açıkladı ve AB'nin bu konudaki tutumunu; 'Katı' olarak nitelendirdi.

Niyazi Kızılyürek'in AP'de AKEL'den aday gösterilmesi ile ilgili konuşan Hızal, "Kendi seçimidir. Yasal olarak hakkı vardır. Eleştiriyoruz veya destekliyoruz diyemem" diye konuştu.

ÖZCAFER: "MÜZAKERELERDEN BİR ANLAŞMA ÇIKARSA OLUR ANCAK"

Avrupa Parlamentosu'nda Kıbrıslı Türk temsilcilerinin Kuzey Kıbrıs'ta yapılacak seçimle belirlenmesi ile ilgili konuşan Demokrat Parti (DP) Genel Sekreteri Afet Özcafer ise, "Müzakerelerden bir anlaşma çıkarsa olur ancak" diyerek, öncelikle müzakerelerden bir sonuç alınması gerektiğine dikkat çekti.

Kızılyürek'in AKEL'den aday olmasına ilişkin konuşan Özcafer, bu durumun ilk kez olduğunu, Kıbrıslıların hoşgörülü ve insan haklarına saygılı olduğuna işaret ederek, "Bu arkadaşımız da öyle uygun görmüş" dedi. Müzakerelerin bu noktaya geldikten sonra Kızılyürek'in AKEL'den aday olmasını doğru bulmadıklarını vurgulayan Afet Özcafer, "Kıbrıs müzakerelerinden dolayı, artık sağcısı-solcusu tüm Kıbrıslı Türklerin sabrı taştı" dedi. Özcafer, Rumların Kıbrıs Türk Halkını azınlık gördüğü bir noktada bölünerek değil, birlik ve beraberlikle hareket edilmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

BÜYÜKYILMAZ: "KKTC'DE BELİRLENMESİ İÇİN İLK ÖNCE BAĞIMSIZ OLARAK AB'YE GİRMEMİZ GEREK"

Yeniden Doğuş Partisi (YDP) Genel Sekreteri Turan Büyükyılmaz, Avrupa Parlamentosu'nda Kıbrıslı Türk temsilcilerin KKTC'de belirlenmesi için ilk önce bağımsız olarak AB'ye girilmesi gerektiğini öne sürdü.

Niyazi Kızılyürek'in AKEL'den aday olması ile ilgili konuşan Büyükyılmaz, "Çok da önemli bir konu değil. Hangi duruşta olduğunu zaten çok iyi biliyoruz. Sayın Akıncı ile omuz omuza yürüyen birisi. Gündem yapmaya gerek yok" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.