İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Güney'deki eğitim sistemine 100 puanlık soruyla tepki!

Güney'deki eğitim sistemine 100 puanlık soruyla tepki!

Kıbrıs'ın güneyinde eğitim veren Universty of Nicosia'da psikoloji üzerine dersler veren Kıbrıslı Türk akademisyen Dr. Aslıhan Yılmaz, okul yönetiminin uyguladığı para odaklı uygulamaya, 100 puanlık tek bir soruyla tepkisini gösterdi ve istifa etti.

Yayın Tarihi: 05/02/19 08:30
okuma süresi: 6 dak.
Güney'deki eğitim sistemine 100 puanlık soruyla tepki!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul Senova

Lefkoşa'nın güney yarısında eğitim veren Universty of Nicosia'da psikoloji üzerine dersler veren Kıbrıslı Türk akademisyen Dr. Aslıhan Yılmaz, okul yönetiminin ırkçılık ve para odaklı eğitim sistemine, 100 puanlık tek bir soruyla tepki gösterdi, ardından da istifa etti.

68 kişiye ders veren Yılmaz'ın 19 Kıbrıslı Türk öğrencisi var. Fakat bu öğrenciler, yaptığı final, bütünleme ve kurtarma sınavlarından kaldı. Yılmaz'a göre bunun sebebi, okul yönetiminin Kıbrıslı Türk öğrencileri 'yürüyen Euro'lar olarak görmesi.

Okul yönetiminin her bir kurtarma sınavına 505 Euro'luk değer biçtiğini ve dekanın bizzat kendisine "bu şekilde giderse yaz okulundan para kazanamayız, bir dönemde herkesi geçirmek zorunda değilsiniz" dediğini öne süren Yılmaz, öğrencilerin sınav kağıtlarına "dekanın emri" gereği asistanların baktığını ve 19 kişilik Kıbrıslı Türk gruba ırkçılık uygulandığını, öğrencilerin bu yüzden bir türlü dersi geçemediğini iddia etti.

Okul yönetiminin para odaklı politikaları ve ırkçı uygulamalarının ardından 28 yaşındaki genç akademisyen, radikal denilebilecek bir karar alarak, sınıfta kalan 20 öğrencisi için 100 puanlık tek bir soru hazırladı.

Yılmaz'ın hazırladığı 100 puanlık sınav sorusu şöyle:

"Bu alanı "Türkçe" yazmak istedim. Çünkü İngilizcem duygularımı tercüman etmekte zorlanabilir.

Dersimi alan 68 öğrenci içerisinde final sınavı, bütünleme sınavı ve kurtarma sınavı dâhil hepsinden kalan 20 kişisiniz. Belki benim hatalarım var, belki de adapte sorunu yaşadınız. Bu sizlerin suçu değil (!) Bu şekilde yönetmelik yapan dekanlığın emri.

Hepiniz çok özel gençlersiniz. Benim gözümde dersten kalmanız, başarısız olduğunuzu göstermiyor. Artık sizlerle son zamanlarımız. Hepiniz mezun oluyorsunuz. İkinci dönem sizlerin gülen gözlerini görememek benim için çok kötü olsa da, bir yerlerde mutlu olacağınızı, başarıdan başarıya koştuğunuzu bilmek benim için gurur verici. Canlarım çok çalışın, boş konuşmaktan kaçının, adil olun, sevin, sevilin.

Hepinizi çok seven hocanız.

Dr. Aslıhan Yılmaz

Sorunuza gelecek olursam;

Dekanımızın sizlerden para kazanmak içi bağıl sistemi kaldırmasını ve Gradation Make-Up sınavını 505 Euro yapmasını not kaygısı olmadan Klinik Psikoloji vakası olarak tartışınız? (100 puan)"

28 yaşındaki Yılmaz, bu sorunun ardından, University of Nicosia'dan istifa ederek ayrıldı.

Sürecin perde arkasını Kıbrıs Postası muhabirine aktaran Yılmaz, sınav kağıdının yönetimde uyandırdığı tavırdan da söz etti.

"Üniversitede daha geldiğim ilk andan itibaren bir çekememezlik söz konusuydu" diyen Yılmaz,öğrencilerin yıpratıldığını ve derse karşı ilgilerinin azaltıldığını fakat sorunun öğretim görevlilerinden kaynaklanmadığını aktardı.

"BU ŞEKİLDE GİDERSE YAZ OKULUNDAN PARA KAZANAMAYIZ"

Bir gün dekanın bizzat kendisini çağırdığını ve "bu şekilde giderse yaz okulundan para kazanamayız, bir dönemde herkesi geçirmek zorunda değilsiniz' dediğini iddia eden Yılmaz, "O an şok oldum çünkü vizede zaten kolay olmasına rağmen çoğu öğrenci çok düşük almıştı. Derken proje ödevi verdim ve onda da beklediğim sonucu alamadım" dedi.

"SÜREKLİ BİR HAKSIZLIK VARDI…"

Kıbrıslı Türk öğrencilere karşı sürekli bir haksızlık olduğunu ifade eden Yılmaz, "Birçoğunun altıncı ya da yedinci senesiydi. Mezun olamıyorlar,zorlanıyorlardı. Finalleri çok zorlamadım ve tepki uyandı. Kurtarma sınavı yaptım ve o da gerçekten çok kolaydı buna rağmen 20 Türk öğrencim yine geçemediler" şeklinde konuştu.

"SINAVLARI ASİSTANLARA OKUT" EMRİ

Kıbrıslı Türk öğrencilerin sınavdan geçememe sebebini, dekanın ilginç denilebilecek bir "emrine" bağlayan Yılmaz, "çoğu zaman sınavları bölüp, asistanlara okutuyorduk. Normalde ben okurum ancak dekan özellikle bana okutmadı" dedi.

68 ÖĞRENCİDEN 48'İ GEÇTİ, 20'Sİ KALDI

Günün sonunda asistanların baktığı sınav kâğıtlarında; 68 öğrencinin 48 tanesi geçti ve biri Rus asıllı olmak üzere toplamda 20 öğrencinin dersten kaldığını belirten Yılmaz, bu konuda tepki uyandırmak istediklerini fakat KKTC hükümetinin, Güney'deki yönetime "pek karışmadığını" söyledi.

" (…) BENİM İÇİN TAM BİR PLANDI"

Genç akademisyen, sınav kâğıdını hazırlama kararı aldığı süreci ve yönetimin sınavla ilgili takındığı tavrı şöyle aktardı:

"Ben de 'madem siz öyle yapıyorsunuz ben de dik başlı davranırım' dedim ve sınavı istediğim tarzda yaptım. Önce sınav tarzını anlamadılar ancak sonraları çeviri yapılınca dekanın rezilliği ortaya çıktı. Cuma günü sınav yaptım ve aynı gün sisteme geçtim. Tüm öğrencilerimin transkripti belli oldu ve değiştiremediler notlarını. Yani tam bir plandı benim için. Daha sonra pazar günü okula çağrıldım çünkü herkes geçince savunma istediler. Ben onlara fırsat vermeden istifamı verdim."

Genç akademisyen şu sıralar ülke dışına çıkma hazırlığında.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.