İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Atun: "KIB-TEK'te sözde dâhiyane formüllerle fatura halka kesildi"

Atun: "KIB-TEK'te sözde dâhiyane formüllerle fatura halka kesildi"

Eski Enerji Bakanı Atun, Kıbrıs Postası'nındün manşetine taşıdığı ve KIB-TEK yönetimine yönlendirdiği soruları meclis gündemine taşıdı.

Yayın Tarihi: 13/02/19 08:56
okuma süresi: 6 dak.
Atun: "KIB-TEK'te sözde dâhiyane formüllerle fatura halka kesildi"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Eski Enerji Bakanı Sunat Atun, mecliste yaptığı konuşmada Kıbrıs Postası'nın dün manşetine taşıdığı ve KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hüdaoğlu'na yönlendirdiği soruları meclis gündemine taşıdı.

Atun, KIB-TEK'in özellikle borçlanma tabloları ve aylık ödemeleri konusu ile tahsilatlarla ilgili meclise soru önergesi vereceklerini söyledi.

Hükümetteki dört parti başkanlarının açmazının popülist politikalar olduğunu kaydeden eski Bakan Sunat Atun, KIB-TEK'te mali yönetimin sağlanamadığını, "sözde dahiyane formüllerle" faturanın halka kesildiğini, elektriğe bir yılda gelen toplam yüzde 52'lik zammın döviz ile petrol fiyatlarına bağlandığını ancak bunun gerçeği yansıtmadığını anlattı.

SÖZDE DAHİYANE FORMÜLLER…

Atun, şöyle konuştu:"Elektrik Dolara bağlılığı ile maliyet artışına neden oldu. Elbette petrol fiyatları da son derece anlam ifade eder. Esas artış ihtiyacını yaparken ifade edilen kur ve akaryakıttaki artıştır.Bu ileriye sürülüyor.

Biz hükümeti 2 Şubat 2018'de devrettik. Dolar 3,81 varil petrol ise 65 Dolardı.

Şimdi varil petrol 52 Dolara inmiş.

Hükümetin zam yaptığı ilk yüzde 32'lik zamda kur 4,03 varil ise 70 Dolar…

Yani bizim devrettiğimiz güne mukayese ile kur yüzde 4 artmış varil petrol ise yüzde 7.

Buna karşı yüzde 32'lik zam yapılmış. Aradan iki ay geçmiş 10 Temmuz'da bir yüzde 20'lik zam daha…O tarihte ise kur 4,60, varil petrol ise aynı seviyede… Kurdaki artış oranı yüzde 15; elektrikte ise yüzde 20… Toplamda yüzde 52'lik bir zam farkı da halka… Hükümetteki dört parti başkanlarının açmazı popülist politikalar."

"KIB-TEK'TE MALİ YÖNETİMİ SAĞLAYAMADILAR"

Atun şöyle devam etti; "KIB-TEK'te mali yönetimi sağlayamadılar; Devlet tarifesini 19 TL ye çıkardılar ve bunu dahiyene bir formül olarak düşündüler. 120 milyon TL'lik bir borç… Asla da tahsil edilemeyecek.Elektrik kurumunun borçları da ayrı bir mesele… Yıllık 60 milyon Euro'ya yakın akaryakıt alımı var. 120 milyon TL demek 20 milyon Euro demek. O da 3 ila 3,5 aylık fuiloil'in karşılığıdır.Bu beyefendiler dönem dönem stokları 3-4 günlük stoğa kadar düşürdüler. Şu yönetime bakın… Hep dahiyane formülerle…"

"KURUMUN BORÇLANMA İHTİYACI ARTACAK. İNŞALLAH BU ÖNGÖRÜM DOĞRU ÇIKMAZ"

Atun, görevi devrettikleri tarihten bu güne kadar elektrik tarifelerinde yüzde 52'lik zammın KKTC vatandaşlarının omuzlarına bırakıldığını söyledi.

Hükümetin elektrik kurumunun mali yönetimini yapamadığını, kurumun borç içinde yüzdüğünü savunan Atun, "Hükümet yakıt stoklarını da düşürdü. Kurumun borçlanma ihtiyacı artacak. İnşallah bu öngörüm doğru çıkmaz" dedi.

Atun, Meclis Başkanlığı'na Kıb-Tek'le ilgili soru önergesi vereceğini de belirterek, tahsilatla ilgili de konuştu.

Sunat Atun, "Kapasite kullanım oranı yüzde 49… Beyefendiler hâlâ kuruma daha makine aldıracaklar. Talep yönetimi yapmamak sistemi verimsizleştirilir. Bu yönetim de elektronik araçlarla olur. Biz bütün ülkeyi bu elektronik araçlarla donattık" şeklinde konuştu.

Eski Bakan Atun, "Enerji konusunda esas sözü söylemesi gereken Ekonomi ve Enerji Bakanlığı'dır" vurgusunda bulundu.

Atun, Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami'nin Genel Kurul salonunda olduğu bir günde bu konuyu daha ayrıntılı konuşacağını belirtti.

O SORULAR

Kıbrıs Postası dünkü haberinde KIB-TEK yönetimine şu soruları yönlendirmişti;

"Bir yıl dolmadan KIB-TEK neden 36 milyon Dolar borçlandı?

2013-2018 yılları arası 200 bin Dolar borç ödediğini ifade ediyor. Şu halde 10 ay içerisinde elektriğe gelen yüzde 52'lik zamma rağmen yaklaşık bir yılda kurumu neden ve nasıl 36 milyon Dolarlık borca soktunuz?

Yanlış mali yönetimden doğan gelir kaybını yine halk mı ödeyecek?

Kurumun "Teşvik Alacakları" öteden beri kronik bir sorun olduğu halde bu, zam ve borçlanmaya gerekçe olarak gösteriliyor ve maliyenin ödeme gücü olmadığını bile bile 120 milyon TL'yi 'Maliye ödesin' denilip kurum neden 120 milyon TL gelir kaybına uğratılıp borçlanmaya itildi? Yanlış maliyönetimden doğan bu gelir kaybını yine halk mı ödeyecek?

Tahsilat oranları neden düştü? Kimlerden tahsilat yapılamıyor?

Tahsilatlar aylık ortalama 80 Milyon TL ile devralındı. Yüzde 52'lik zamla tahsilatın 120 milyon TL olması gerekirken nerelerden tahsilat yapılamıyor da 40 Milyon TL gelir kaybı oluşuyor?

AKSA'nın Kira Bedeli anlaşmasını bu yönetim tazelemedi mi?

En büyük giderin AKSA'ya ödenen kira bedeli olduğu iddia ediliyor. 2018'de 1,57 Dolar cent'lik kira bedelini 3,56 Dolar cent'e çıkaran ve ülkemize geldiği günden beri AKSA'yı en iyi bilen ve yönetim kurulu başkanı olarak bu anlaşmaya imza atan Ahmet Hüdaoğlu'nun kendisi değil mi?

Master Plana yatırım neden durdu?

Yıllardır uygulanan Master Plan çerçevesinde son yönetim 50 milyon Dolarlık alt yapı yatırımı yaptı; Şu an neden Master Plan çerçevesinde hiçbir yatırım yapılmıyor, neden durduruldu? Yoksa ihtiyaç mı yok?"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.