İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Bengihan: "Atanan müdürlerle ilgili soruşturma başlatsınlar"

Bengihan: "Atanan müdürlerle ilgili soruşturma başlatsınlar"

Canan Onurer'in Kıbrıs Postası TV'de hazırlayıp sunduğu Sabahın Haberleri programının bugünkü konuğu, Kıbrıs Türk Amme Memurları Sendikası (KTAMS) Başkanı Güven Bengihan oldu.

Yayın Tarihi: 22/02/19 10:52
okuma süresi: 6 dak.
Bengihan: "Atanan müdürlerle ilgili soruşturma başlatsınlar"
A- A A+
Kıbrıs Postası

Kamu reformuyla ilgili görüşlerini açıklayan Bengihan, reformun daha iyiye doğru yenilik anlamına geldiğini, yaklaşık 10 yıldır Kamu Görevlileri Yasa Tasarısı'nın görüşüldüğünü, tartışıldığını, sendikalardan görüş alındığını ancak bu görüşlerin büyük kısmının dikkate alınmadığını ve meclis komitesinde kadük hale gelerek yürürlükten kaldırıldığını ifade etti.

Hükümetin programına kamu reformunu koyduğunu ve geçireceğini söylediğini de hatırlatan Bengihan, bu konuda Türkiye ile protokolün de imzalandığının altını çizdi.

"Bu hükümet acemiliğini yine ortaya koyarak teknik kurulda görüştürmeden meclis alt komitesine gönderdi ve orada bekletti. Biz KTAMS olarak Kamu Görevlileri Yasası gereği teknik kurullarda görüşülmeyen bir yasanın meclise gönderilemeyeceğini hatırlattık. Biz hatırlatınca uyandılar ve yasa tasarısını geri çektiler. Bu arada meclise gönderdikleriyle Resmi Gazete'de yayınlanan metin farklı çıktı" diyen Bengihan, sendikaların görüşlerine yer verilmesini istediklerini kaydetti.

Bengihan sözlerine şöyle devam etti:

"Ben hükümet edenlerin toplumun geniş kesimlerinin görüşlerini aldıklarına inanmıyorum. Acelelerinden yanlış ve eksik davranıldı zaten. Teknik kurul görüşmelerinde yasa gereği Başbakanlıkta en çok üyeye sahip sendika KTAMS olduğu için bizi çağırmak zorundaydılar. Biz bu toplantıların iki tanesine gittik ve 'Biz daha önceleri sizlere görüş verdik. Bizim dışımızda da işçileri ilgilendiren konular var, işçi sendikalarının görüşlerini aldınız mı? Biz kendi görüşlerimizin büyük kısmını burada göremedik. Biz bu tasarıya ret oyu vereceğiz. Reform adı altındaki tasarı, Göç Yasası dediğimiz 2011 sonrası işe girenlerin tabi tutulduğu yasadan daha geri bir noktadadır. Nasıl bir reform' dedik. Biz ret verdik, oy çokluğuyla tasarıyı Bakanlar Kurulu'na gönderdiler. Sendikalar olarak da bizler ortak hareket etme kararı aldık. Komiteye gittiğinde de görüşlerimiz alınmaz ve görüşlerimiz genel kurula gitmezse bu tasarıya karşı birlikte eylem ve grev kararı alacağımızı ilan ettik".

Bengihan, yasa tasarısıyla ilgili şunları kaydetti:

"Bu göç yasası kapsamında olanlar derece terfisi almaksızın tuttukları hizmet sınıfının birinci derecesinin en üst kademesine kadar giderler ve emeklilik menfaati bakımından maaş ve ücretlerini ondan alırlar. 3'üncü derecenin sadece bir üst derecesine yıllar itibariyle çıkabilirler. Birinci dereceye asla çıkamayacaklar. Maaş ve ücret açısından göç yasası kapsamındakileri daha geriye götürüyor. Zaten %30 bir maaş farkı var. Bir de çalışanların yılları itibariyle ilerleyebilecekleri sürelerde bile sınırlandırdılar. Şu an mevcut ikinci üniversite bitirmeleri koşuluyla lise sınıfında bulunan üniversite mezunlarına, bitirdikleri her üniversite için 8 kademe içi ilerleme veriyor. Ama bu yasayla 4 kademe içi ilerleme verilecek. Bu, mevcut durumun geriye götürülmesidir. Hafta sonu çalıştığında 1'e 1 buçuk ödenmesi gerekir deniyor. Ama bu yasada, tüm çalışanlar cumartesi ve Pazar ek mesai çalıştırıldıklarında 1.0 yani 1'e 1 alacak. 1'e 1 buçuktan 1'e düşürüyor. İş Yasası'na aykırı bir yasa düzenlediler. Aynı yasanın aynı maddesinin altında kamu çalışanalrının aylık maaş, ödenek ve ek mesai tutarı, maaşının 1 buçuk katını aşamaz dediler. Aşamaz dediğinde çalıştıracak ve aşmayacak. Kamu çalışanı amirinin kendisiyle görüşmesi çerçevesinde ek mesai çalıştırıldığı süreler izin, saatlik izin ya da günlük izin olacak şekilde de ödenir dediler. Bu angaryaya girer. Bir kişiyi ek mesai çalıştıracaksınız, telafisi olmayan 24 saat süren hizmetlerde, hastanelerde, hapishanelerde, liman kapılarında çalışma durmaz, buralarda personel sıkıntı yaşarsınız. Bizim siyasetçilerimiz işin yoğun ve zor olduğu bölgelerdeki ahbaplarını daha rahat yerlere yerleştiriyorlar. Bu yerlerde personel eksikliği olduğu için buralardaki çalışanlarımız zaten izinlerini doğru düzgün kullanamıyorlar ve ek mesaiye gitmek de istemiyorlar. Bir hemşire veya gardiyan ben gelemem diyemez. Hizmetlerin telafisi yoktur, gitmek zorundadırlar. Ve siz bu insanlara izin karşılığı diyorsunuz. Bu insanlar zaten izinlerini kullanamıyorlar".

Personel Dairesi'nin kamu çalışanlarının görevinin başında olup olmadığını denetlemesi konusunu da yorumlayan Bengihan, denetimi yapması gerekenlerin atanan müdürler olduğunu, müdürlerin sorumlulukları altında çalışanları denetlemekte yetersiz olduklarını savundu ve "Personel Dairesi görevlileri gidiyor, memurlar görevlerinin başında mı diye bakıyor. O dairenin amiri, şube müdürü, bunlar ne işe yarar? Bunlar hakkında Başbakanlık soruşturma başlattı mı? Tespit güzel ama o tespite neden olan amir ve müdürler kimdir? Onlarla ilgili de soruşturma başlatsınlar" ifadelerini kullandı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.