İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

KIB-TEK Müdürü Dargın: "Tüketim saatlerini yayarak, ülke olarak tüketimde tasarruf sağlayacağız"

KIB-TEK Müdürü Dargın: "Tüketim saatlerini yayarak, ülke olarak tüketimde tasarruf sağlayacağız"

Ekonomi ve Enerji Bakanı Özdil Nami ve KIB-TEK yönetimi, "Çoklu Tarife Sistemi" hakkında açıklamalarda bulundu.

Yayın Tarihi: 19/03/19 11:25
okuma süresi: 5 dak.
KIB-TEK Müdürü Dargın: "Tüketim saatlerini yayarak, ülke olarak tüketimde tasarruf sağlayacağız"
A- A A+
Kıbrıs Postası

Gerçekleştirilen basın toplantısında KIB-TEK Genel Müdürü Ahmet Dargın, şu ifadeleri kullandı:

"Bulaşık makinesinde 490 TL, kurutma makinesinde 650 TL'ye kadar tasarruf sağlama imkanı var. Yoğun saatlerle karşılaştırıldığında bu rakamlar çok daha yukarıda olacak.

En son düzenleme Temmuz ayında yapıldı. Yakıt bedeli 54 kuruş. Bunun yanında sabit bedel 30.6 kuruş. Temmuzdan itibaren şu ana kadar herhangi bir değişiklik yapmadık. Yakıt bedelinde ciddi artışlar olmuş, 70 kuruşlara kadar çıkmış, daha sonra inmiş. Nisan'da 56 kuruş olmuş. Bu arada sabit bedelde sürekli vatandaşa kullanılan 30.6 kuruştur.

2018'de 34 kuruş olarak gerçekleşti. Enerji maliyetlerinde 1 kw'ın maliyeti 85 kuruştur. 1 TL'yi geçen rakamlar oldu zaman zaman. Şu an 97.63 kuruştur.

Eskiden çok hantal bir tarife yapımız vardı. 13-14 tarifeden oluşuyordu. Biz bunları daha basitleştirdik. Tüketici dilediği tarifeye geçebilir. Eski tarifelere göre 300 KW'a kadar tüketimi olan abonelere normalde %4 artış söz konusudur. Şu anda biz yakıt bedelini 56 kuruşa, sabit bedeli de 47.27 kuruşa çıkarıyoruz.

Bu bizden kaynaklanan bir unsur değil. Biz yakıtı bugün fuel oil piyasasından aynı rakamlardan alıyoruz. Dolayısıyla bizim elimizde olmayan bir şeydir. Diğer sabit bedeldeki artış birçok şeyi kapsıyor. Personele %20 devlet tarafından verilen bir artış var.

AKSA'ya ödediğimiz kira bedeli ve kurdan dolayı ciddi bir artış var. Yatırım giderlerimiz var. Bu artışı kattık ama bunu katarken bu tarifeye geçmemiş olsak ve direkt bunu yansıtsak ortalama %15 bir artış gelecekti. Ama biz çoklu tarifeye geçerek abonenin kendi kullanımının kontrolünü sağladık. Eğer abone dikkatli kullanırsa, bu anlatılanlara tamamen uyarsa hiç bu zamdan mağdur olmayacak hatta tarifesinde, faturasında indirim bile sağlanacak duruma gelecek.

Sosyal konutta eskiden 250 KW'a kadar bir sınır koymuştuk. Bunun üzerine çıkanı da normal tarifesinden alıyorduk. Burada sosyal yardımdan yararlanacak olan kısmı 69 kuruşa sabitledik ve 250 KW sınırını da kaldırmış olduk. Tamamiyle sosyal devlet anlayışı güdüldü.

Ticari ve endüstri ilk aşamada tek zamanlıya alındı ama bu çokluya geçmeyecek, hep orada kalacak demek değildir. Tamamen aboneye bağlıdır. İstediğinde kuruma başvurabilir ve bu üç zamanlı tarifeden ticari ve endüstri tarifesinde olan abonelerimiz de yararlanabilir.

Türkiye'de durum nedir? Bu, tüm dünyada kullanılıyor ve çok önceden geçmemiz gerekiyordu. Sayaç sistemine ciddi bir yatırım yaptık. Akıllı sayaca geçtik. Dünyada tüm şebekesi akıllı sayaç olan tek ülkeyiz ve bununla her zaman övünüyoruz. Böyle bir sisteme geçmeyi bu sayaçlardan sonra hemen gündeme getirmemiz lazımdı. Bugüne nasip oldu. Türkiye'de konutlarda yoğun saatlerle normal saatler arasında %45 bir fark var. Yoğun saatle normal saat arasında bizde %30 bir fark koymuşuz. Yeni düzenlemede ticari tarifeyi konut tarifesine eşitledik, endüstri tarifesini de %7 daha düşük bıraktık. Endüstri kullanıcıları, oteller, su motorları, üniversiteler 10 kuruş teşvik almaya devam ediyor.

Türkiye'de ticari konuttan %32.5 daha pahalıdır. Endüstri ise konuttan %15 daha pahalıdır. Bizde %7 daha ucuzdur. Güney'de bize çok benzer bir çoklu sistem uygulanıyor. Onlarda da konut, endüstri ve ticariden her zaman daha ucuz ve bu rakam da %2 daha ucuzdur.

Bütün dünyada çoklu tarife kullanımındaki mantık tamamiyle win-win'dir. Hem devlet hem tüketici kazansın mantığı uygulanır.

Özellikle yaz dönemlerinde pik olan kısımlar bellidir. Çok kısa zamanlar için biz çok ciddi santral çalıştırıyoruz. Geçen yıl da çok az altında kalıp o kısmı Güney'den almak zorunda kaldık. Bu tarife bize yoğun kısımlarda tüketicileri başka alanlara, zaman dilimlerine yayarak bu kısımları kırparak hem santrallerin daha verimli çalışmasını sağlayacağız, hem de bakım giderlerinde çok ciddi tasarruflar sağlayacağız.

Kıb-Tek yasası gereği kar amacı gütmez. Tüketim saatlerini yayarak özellikle bizim tüketimde pahalı ürettiğimiz santralleri daha az çalıştırma şansımız olacak. Bu da hem ülkeye hem kuruma fayda sağlayacak. Yakıt tüketimini düşüreceğim, bunu da tüketiciye fayda olarak sağlayacağım."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.