İÇ HABERLER
okuma süresi: 2 dak.

UKÜ'de Çanakkale Zaferi'nin 104. Yıl Dönümü Kutlandı

UKܒde Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıl Dönümü Kutlandı 

Uluslararası Kıbrıs Üniversitesi (UKÜ) Öğrenci Gelişim ve Danışma Merkezi (ÖGDM) bünyesinde bulunan Atatürkçü Düşünce Kulübü tarafından "Çanakkale Savaşları'nın Türk ve Dünya Tarihi Açısından Önemi " adlı seminer düzenlendi.

Yayın Tarihi: 21/03/19 13:17
okuma süresi: 2 dak.
UKܒde Çanakkale Zaferi’nin 104. Yıl Dönümü Kutlandı 
A- A A+
Çanakkale Zaferi'nin 104'üncü yıldönümü dolayısı ile konuşan Prof. Dr. Necdet Hayta, Çanakkale Boğazı'nın stratejik konumu nedeniyle birçok istila girişimleriyle karşılaştığını belirterek, Çanakkale Savaşı'ndan önce de birçok ülke tarafından deniz saldırısına uğradıklarını ancak Türk ordusunun bu savaşlarda da zafer kazandığını kaydetti.

Prof. Dr. Hayta, Çanakkale cephesindeki ilk çatışmaların Şubat 1915 itibarıyla yaşanmaya başladığını açıkladı. İtilaf Devletlerinin Çanakkale Boğazı'ndan girerek İstanbul'u ele geçirmek suretiyle Osmanlı'yı saf dışı bıraktıklarını belirten Hayta, amaçlarının Hindistan yolunu güven altına almak ve Rusya ile doğrudan bağlantı kurmak için bu saldırının yapıldığını aktardı.

Prof. Dr. Necdet Hayta, seminerde Çanakkale Savaşı'nın gerçekleştiği 1915-1916 yıllarında İtilaf Devletleri tarafından Türk ordusuna ve milletine karşı işlenen savaş suçlarına dikkat çekerek, Çanakkale Zaferi'nin en çok insan kaybı yaşanan savaşlar olduğunu ve Türk milletinin binlerce aydınını ve öğrencisini bu savaşta yitirdiğini belirtti.

Atatürk'ün bu durumu "Biz Çanakkale'de bir Darülfünun (üniversite) gömdük" şeklinde ifade ettiğini de hatırlatan Hayta, Çanakkale'de her kesimden insanla büyük bir dayanışmanın sergilendiğini kaydetti. Prof. Dr. Hayta, Çanakkale Zaferi'nin Türk milletinin oluşumunda, önderinin yani Mustafa Kemal'in belirlenmesinde ve milli devletin kuruluşundaki öneminin de altını çizerek, her neslin milletine bir önceki nesilden daha çok sahip çıkması gerektiğini kaydetti.

Atatürkçü Düşünceler Kulübü Başkanı Kadir Çiçek, Çanakkale Destanı'nın daha iyi bir şekilde anlaşılması ve anlatılması amacıyla toplandıklarını açıklayarak, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını rahmet ve saygıyla andıklarını da ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.