İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Sokağın Nabzı: "Halk, Anayasa'da köklü değişiklik istiyor"

Sokağın Nabzı: "Halk, Anayasa'da köklü değişiklik istiyor"

Mecliste temsil edilen birçok siyasi partinin önde gelenlerinin "Anayasa değişmeli" görüşüne halk da yeşil ışık yaktı…

Yayın Tarihi: 25/03/19 12:01
okuma süresi: 7 dak.
Sokağın Nabzı: "Halk, Anayasa'da köklü değişiklik istiyor"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Mecliste temsil edilen birçok siyasi partinin önde gelenlerinin "Anayasa değişmeli" görüşüne halk da yeşil ışık yaktı. Kıbrıs Postası'na konuşan vatandaş, mevcut Anayasanın, çağın gerisinde kaldığını işaret ederek tümüyle değişmesi gerektiğine dikkat çekiyor.

Zafer Hızır: "Mevcut Anayasa'nın tümüyle değişmesi gerek"

"1974 Kıbrıs Harekatı gazilerindenim. Şimdiki mevcut anayasanın tümüyle değişmesi gerektiğini düşünüyorum. Çünkü mevcut sistem ve bu Anayasa tıkanmıştır. Özellikle ülkeye kimlikle giriş-çıkışların kaldırılması lazım. Başkanlık sistemi ile ilgili herhangi bir sorunum yok. Günümüzdeki tıkanıklık Anayasanın tümüyle değişmesiyle açılır"

Ural Seven: "Anayasanın halkın anlayacağı dilden açıklanması gerek, halkın yararına uygun Başkanlık Sistemi iyi bir şeydir"

"Mevcut Anayasamızda bazı maddeler vardır ki, o maddelerin güncellenmesi gerekir. Yeni çıkan teknolojiye yönelik bir bilişim yasamız hala yok. Bu gibi yasaların Anayasaya girmesi lazım. Siyasi partiler bu konuda uzlaşıya varmışsa, bence olumlu bir durum. Yeni Anayasa için uzmanlardan görüş alınmalıdır, hatta gerekirse ortak bir komite kurulmalıdır, bu komite de tamamen siyasi olaylardan ayrı olarak, Anayasaya odaklı çalışma yapılmalıdır. Yeni olacak Anayasanın da halka doğru bir şekilde anlatılması gerek, halkın anlayacağı dilden açıklanması gerek. 2014'teki Anayasa değişikliği referandumu, bence halka iyi anlatılamadığı için reddedildi. Halkın yararına uygun Başkanlık Sistemi iyi bir şeydir. Siyasilerin bu tür konularda halkı bilinçlendirmesi gerekir"

Hüseyin Aksay: "Mevcut Anayasa günümüze uygun değil, Başkanlık Sistemi KKTC'de de olmalı"

"Anayasa değişikliği konusu son günlerde üzerinde çok fazla tartışılır hale geldi. Bu aşamada Kıbrıs Türk halkının yararına olabilecek tüm olasılıklar göz önünde bulundurularak, Anayasanın gözden geçirilmesi, masaya yatırılması, mevcut hükümet ve muhalefet olan tüm partilerin bu konu üzerinde yeni bir Anayasanın oluşturulması gerekir. Çünkü görüldüğü gibi birçok konu tıkandı, işlevliliğini yitirdi. Mevcut Anayasa günümüze uygun değil. Yıllardır yasalar raflarda bekletiliyor. Yeni Anayasanın halka iyi bir şekilde anlatılması lazım. Türkiye'deki Başkanlık Sistemi'nin KKTC'de de aynen olması taraftarıyım. Başkanlık sistemi için de çok iyi çalışılması gerekiyor. 2014'teki Anayasa değişikliği, bana göre halka güzel anlatılamadığı, yani kampanyası güzel yürütülmediği için reddedildi. Halka güzel anlatılan yeni bir Anayasa bence yüzde 100 halkın onayını alacaktır"

Erol Cemil Sinar: "Mevcut sistem ve Anayasa değiştirilmeli, sisteme oturtulmalı"

"Bana göre anayasa değişmeli. Şuanda bir sistem bile yok. Mevcut sistem değişmeli. Şuanda her şey yavaş çalışıyor. Milleti artık düzgünleştirelim. Sisteme oturtalım"

Tahir Ölmez: "Anayasa'nın şimdiki zamana göre yenilenmesi ve başkanlık sistemine geçilmesi lazım"

"13 yıldır Kuzey Kıbrıs'ta yaşıyorum. Mevcut Anayasanın kesinlikle değişmesi lazım. Yeni bir düzen gerekli. 21'inci yüzyılda yaşıyoruz ve Anayasanın şimdiki zamana göre yenilenmesi gerektiğini düşünüyorum. Bana göre, Kuzey Kıbrıs'ta başkanlık sistemine geçilmesi lazım. Mevcut sistem hiç iyi değil. Ben başkanlık sistemini tercih ederim. Umarım her şey düzene oturur ve daha güzel bir Kıbrıs olur"

Ali Müdüroğulları: "Mevcut Anayasanın değişmesi şart, Başkanlık sistemi güzel bir sistem"

"Ben yeniliklere her zaman açığım. Mevcut Anayasa güncelliğini yitirdiğine göre, değişmesi şarttır. Başkanlık sistemi hükümet meselesidir, hangi sistem bölgemiz için uygunsa, o uygulanmalı. Dünyanın birçok yerinde başkanlık sistemi vardır, ancak o da çok medeni ülkelerde oluşur. Burada "İllaki ben yönetirim" anlayışı hakim. Başkanlık sistemi güzel bir sistemdir. Bakanlar elverişli değilse, dışarıdan bakan da atanabilir. 2014'te reddedilen Anayasa değişikliği halka yeterince arz edilemedi. Halk tam olarak aydınlatılmadı. Eski zaman ile şimdiki zaman birbirinden farklı olduğu için, Anayasanın bugünkü şartlara göre değişmesi gerekir"

Rıfat Özçetin: "Şimdiki Anayasa çağın gerisinde kaldı, tümüyle değiştirilmeli, Türkiye'deki gibi başkanlık sistemi olmalı"

"Şuandaki Anayasamız günümüz şartlarını karşılayacak potansiyele sahip değil. Yeni bir Anayasanın olması gerekir. Ancak yeni olacak Anayasanın, halkın ihtiyaçlarını karşılayacak şekilde olması gerekir. Şimdiki Anayasa çağın gerisinde kaldı, hala İngiliz yasaları var mevcut Anayasada. Anayasa tümüyle reforme edilmeli. Başkanlık sistemine geçmeliyiz. En azından yasalar hızlı çıkar. Türkiye'deki gibi başkanlık sistemi olmalı. Meclisin görevi ayrı, idarecinin görevi ayrı olsun. Ancak mevcut durumda hiçbir şey yapılamıyor. Koalisyon ortaklarının her biri ayrı yöne gidiyor. Kıbrıs halkı için hiçbir şey yok şuanda. 2014'teki Anayasa değişikliği referandumu, bence halkın isteklerini karşılayamadığı için reddedildi. Yeni Anayasa'nın halkın ihtiyaçlarını karşılamasını ümit ediyorum. Yeni oluşturulacak Anayasa insan odaklı olmalı"

Ajdan Başsın: "Anayasa şimdiki yaşam tarzına uygun değil, Başkanlık Sistemi, şimdiki sistemden daha iyi"

"Anayasa eskidi, mutlaka yenilenmesi lazım. Birçok yasa tıkandı, halk sırada bekliyor. Anayasa şimdiki yaşam tarzına uygun değil. Mevcut sistemde yavaş bir idare şekli var, hükümet ayrı, Cumhurbaşkanlığı ayrı kafada gidiyor ve bu nedenle çatışma oluyor, sorunlar çözülmüyor. Bu nedenle Başkanlık sitemi daha iyi. Türkiye bile Başkanlık sistemine geçti. Madem hükümet ile Cumhurbaşkanının düşüncesi uyuşmuyor, Başkanlık Sistemi, şimdiki sistemden daha iyi. 2014'te reddedilen Anayasa değişikliği referandumu, bence siyasilerin kendi görüşlerinin farklı olmasından dolayı reddedildi. Ayrıca 2014'teki referandumun içeriğini pek anlayamadım"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.