İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Lefkoşa-Mağusa yolundaki sel felaketinin nedeni duvar değil! Sebep; dere yatakları, büzlerin yetersizliği ve göletler

Lefkoşa-Mağusa yolundaki sel felaketinin nedeni duvar değil! Sebep; dere yatakları, büzlerin yetersizliği ve göletler

Haspolat bölgesinde Lefkoşa - Mağusa Anayolunu'nun sele teslim olması ve büyük hasara neden olan felaketin failinin Tüfekçi İnşaat'ın beton bir duvar ile örmesi olduğu söylentileri üzerine, Şehir Planlama Dairesi, Karayolları ve LTB ekiplerinden oluşan birçok yetkili Tüfekçi İnşaat şantiyesine gitti.

Yayın Tarihi: 19/04/19 08:30
okuma süresi: 5 dak.
Lefkoşa-Mağusa yolundaki sel felaketinin nedeni duvar değil! Sebep; dere yatakları, büzlerin yetersizliği ve göletler
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Kıbrıs Postası'nın geçtiğimiz gün yayımladığı haberde yer alan, Haspolat bölgesinde Lefkoşa Mağusa - Anayolunu' un sele teslim olması ve büyük hasara neden olan felaketin failinin Tüfekçi İnşaat'ın beton bir duvar ile örmesi olduğu haberi üzerine, Şehir Planlama Dairesi, Karayolları ve LTB ekiplerinden oluşan birçok yetkili Tüfekçi İnşaat şantiyesine gitti.

TÜFEKÇİ, YETKİLİLERLE BELGELERİ PAYLAŞTI…

Konuyla ilgili sorunun kendisinden kaynaklı olmadığının, yolun karşı kısmından dolaylı olduğunun altını çizen Hüseyin Tüfekçi, söz konusu duvarın izin dahilinde yapıldığını, yetkililere belgeler ile gösterdi ve yetkililere sel felaketine yol açan nedenleri tek tek göstererek düşüncelerini paylaştı.

"GÖLETLER DERİNLEŞTİRİLMELİ"

Dere yataklarının yeterli ve temiz olmamasından, su kanallarının dar olmasından ve bazı su kanallarının kapatılmasından kaynaklı sel felaketi yaşandığına dikkat çeken Tüfekçi, Taşkent yolu üzerindeki göletler olduğunu, göllerin daha fazla derinleştirilmesi ve göllerdeki suyun boşaltılarak yağmur yağdığında suları depolaması gerektiğini anlattı.

"DERE YATAKLARI TEMİZLENMELİ, GENİŞLETİLMELİ, SU KANALLARININ ÇAPI YETERLİ DEĞİL"

Taşkent'ten Haspolat'a giden dere yataklarının temizlenmesi ve genişletilmesi gerektiğini yetkililere bildiren Hüseyin Tüfekçi, Lefkoşa-Mağusa Anayolunu'nun yanında bulunan su kanallarının çapının ufak olduğunu dolayısıyla sel suyunun yollara kadar çıktığını vurguladı.

"KENDİ ADIMLARIMI ATTIM, FELAKET YOLUN KARŞI KISMINDAN KAYNAKLI"

Tüfekçi ayrıca, kendi şantiyesinin bulunan kısımda gerekli tüm adımları attığını, su kanallarını geniş inşa ettiğini ve dere yatağını kendi imkanları ile temizleyerek, "Sel felaketi yolun karşı tarafındaki su yollarının kapanmasından dolayı gerçekleşti" ifadelerini kullandı.

TÜRKMEN: "DERE YATAKLARI TEMİZLENMELİ, BÜZLER YETERSİZ"

Konuyla ilgili, Kıbrıs Postası'na konuşan Şehir Planlama Dairesi Müdürü Türkmen Yiğitcan ise, bölgeyi gezip, inceleme yaptıklarını ve incelemeler sonucu, dere yataklarının temizlenmemesi, ana yol altından geçmekte olan büzlerin yetersiz olması gibi nedenlerin felakete yol açtığını açıkladı.

"BİZE DÜŞEN DERS ALIP, TAŞKIN BÖLGELERİNE YAPI YAPTIRMAMAK"

Yağışların 200 yılda bir gelen debilerde olmasının felaketi yaşattığını belirten Yiğitcan, "Bize düşen bu olaylardan ders alıp planlamaya olan önemi kavrayarak, yerleşim alanlarındaki taşkın risklerini belirlemek ve taşkın risk alanlarında yeni yerleşim yerleri veya sanayi bölgeleri açtırmamak" dedi.

"YENİ DERE YATAKLARI AÇILABİLİR, SUNİ GÖLET OLUŞTURULABİLİR, GÖLETLER TEMİZLENMELİ"

Yanlış yapılanlardan ders çıkarıp, yeni önlemler alınması gerektiğini vurgulayan Türkmen Yiğitcan, "Yeni dere yatakları açılabilir, suni gölet oluşturulabilir. Göletler temizlenmemiş olabilir, temizlenmeli" ifadelerini kullandı.

"DERE YATAKLARI TEMİZ TUTULSA BU KADAR BÜYÜK SIKINTI OLMAZDI"

Dere yataklarının tıkanmasına sadece bitkilerin değil, insani atıkların da yol açtığına dikkat çeken Yiğitcan, "Dere yatakları temiz tutulsa bu kadar büyük sıkıntı olmazdı. Yağışın az olduğu dönemlerde dere yatakları temizlenebilir" şeklinde konuştu.

"DEVLETE DÜŞEN GÖREV; TAŞKIN RİSK ALANLARIN BELİRLEMEK, SENARYOLARI ÇALIŞMAK"

İklimin değiştiğini hatırlatan ve iklim değişikliği ile mücadele edinilmesinin öğrenilmesi gerektiğinin altını çizen Türkmen Yiğitcan, "Devlete düşen görev; planlamaya olan inançla taşkın risk alanların belirlemek ve olası senaryoları çalışmak" dedi.

"FELAKETİN ESAS NEDENİ SU KANALLARININ YETERSİZLİĞİ, DAR OLAN KANALIN KAPATILMASI"

Tüfekçi'nin yaptığı duvarın felaketi yaşatmadığının gözlemlendiğini dile getiren Yiğitcan, Felaketin esas nedeni su kanallarının yetersiz olması ve zaten eksik olan, yani dar olan iki kanalın birinin kapatılmış olması" ifadelerini kullandı.

"KUZEYDE SUNİ DERE, BENT, GÖLETLER YARATILARAK SUYUN YUKARIDA TUTULMASI GEREKİR"

Yeterli kanallar olsaydı hasarın daha az olacağını söyleyen Türkmen Yiğitcan, "Benim görüşüm; kuzeyde suni dere, bent veya göletler yaratılarak suyun yukarıda tutulması gerekir. Bunları yaptığımızda, olası taşkınları önlemek mümkündür" diye konuştu.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.