İÇ HABERLER
okuma süresi: 12 dak.

İşte yeni hükümetin programı

İşte yeni hükümetin programı

Başbakan Ersin Tatar, yeni kurulan UBP - HP hükümetinin programını Meclis kürsüsünde okudu. Tatar, "erkenden çalışmalara başlanacak ve KKTC daha çağdaş olacak" mesajı verdi.

Yayın Tarihi: 27/05/19 12:47
okuma süresi: 12 dak.
İşte yeni hükümetin programı
A- A A+
Kıbrıs Postası

41. hükümet halkın yararını düşünerek hareket edeceklerini ve tüm siyasilerin birlik ve beraberliğine her zamankinden daha çok ihtiyaç olduğunu vurgulayan Başbakan Ersin Tatar, "Gereken önlemlerin zamanında alınamaması ve dövizdeki artış ekonomimizde ciddi yaralar açtı. İstikrarlı büyümeyi sağlamak ana hedefimizdir. Halkın alım gücü düştü, öğrenci sayısı ve gelirleri düştü, yollarımız ihtiyaçlarımızı kaldıramıyor, neredeyse ilaç bulunamaz bir noktaya geldik" dedi.

"GÜÇLÜ BİR KKTC İÇİN PROJELERİMİZLE HAZIRIZ"

"Güçlü bir KKTC için projelerimizle hazırız. Sosyal adaletin bozulmasının başlıca nedeni gelir adaletsizliğidir" ifadelerini kullanan Tatar, "Yargıdaki sorunları aşmak için ivedilikle yola koyulacağız. Rum tarafı çözüme yanaşmıyor, haklarımızı gasp etmeye karşı gereken tedbirleri almazsak, gelecek nesil bizi affetmeyecek" dedi.

EKONOMİ... "TÜM FİNANSAL PROGRAMLAR EĞİTİM İLE DESTEKLENECEK"

Başbakanlıktaki çalışmalar üzerine açıklama yapan ve ekonomi protokolünü sonuçlandıracaklarını aktaran Tatar, "Daha ekonomik bir yapının oluşması için başbakanın önemli bir rol oynayacağını vurgulamak isterim. Reel sektör iş yapılabilirliğini ve yatırımlarını artıracağız. Tüm finansal programlar eğitim ile desteklenecek" sözlerini kullandı.

Endüstri 4.0 için AR-GE ve teknoparkların destekleneceğini, denetlenen şeffaf ve güçlü kooperatifler oluşturulacağını, E-Devlet projesinin hızlandırılarak hayata geçirileceğini belirten Tatar,"Kamu yönetiminde siyasi etkiyi azaltmayı hedefleyen Kamu Reformu hayata geçirilecek ve personel yasaları güncellenecek" dedi.

"ELEKTRİK ÜRETİMİNDE FARKLI YAKIT TÜRÜ"

Sanayi yatırımlarının önünün açılarak ekonominin daha iyi bir düzeye gelmesi için çalışacaklarını belirten Tatar, enerji kaynakları için de gerekli düzenlemelerin yapılacağını ve elektrik üretiminde farklı yakıt türüne gidileceğini aktardı.

"KKTC'de yazılım sanayi sektörünün geliştirilmesi sağlanacaktır.

Organize sanayi bölgelerinde toplanılan gelirleri, organize sanayi bölgelerinin gelişimi için harcanacaktır.

Sanayi yatırımlarının önü açılacak. Sanayi sektörünü geliştirme kurulu kurulacaktır. Dış ticaret mevzuatları yeniden düzenlenecektir. Dış ticaret verimli hale getirilecektir.

Hal Yasası taslağı gözden geçirilerek Türkiye ile kablo ile elektrik getirme projesinin hayata geçirilmesine başlanacaktır.

Yenilenebilir enerji kaynakları için gerekli düzenlemeler yapılacaktır. Elektrik üretiminde farklı yakıt türüne gidilecektir."

"MADDE BAĞIMLISI GENÇLER İÇİN REHABİLİTASYONA DESTEK SAĞLANACAK"

Personelin görev yerine giriş çıkışlarında daha etkin denetimler yapılacağını, yatırım teşvikleri ile ilgili mevzuatların elden geçirileceğini aktaran Ersin Tatar, "Madde bağımlısı gençler için rehabilitasyona destek sağlanacak. Spor alt yapılarına büyük önem gösterilecek. Engelli vatandaşın spor yapma olanakları artırılacak" ifadelerini kullandı.

DIŞİŞLERİ... "BARIŞÇIL TUTUMUMUZU MUHAFAZA EDEREK, YENİ FİKİRLERİN MASAYA GELMESİNİ İSTİYORUZ"

Dış politikada temel hedefin Kıbrıs Türk halkının hakkını korumak olduğunun altını çizen Tatar,"Barışçıl tutumumuzu muhafaza ederek, yeni fikirlerin masaya gelmesini istiyoruz. KKTC hükümeti Türkiye ile işbirliği içerisinde Doğu Akdeniz'deki doğal kaynaklar üzerinde haklarımızı korumak için diplomatik çaba ortaya konulacaktır. Güven yaratıcı önlemleri hayata geçirmeye olumlu yaklaşacağız ve uluslararası organizasyonlarda katılım desteklenecektir" dedi.

Ersin Tatar, "Eğitim ve turizm gibi sektörlerin gelişmesinin desteklenecek. Gazimağusa şehir merkezinde bulunan BM Barış Gücü'nün alanının halka park olarak kazanması için girişimlerimizi hızlandıracağız. Kara para aklama, yolsuzluk, insan ticareti gibi konularda mevzuatımız uluslararası standartlara göre hazırlanacak" sözlerini kullandı.

MALİYE... "VERGİ TABANINI GENİŞLETMEK TEMEL POLİTİKAMIZ OLACAKTIR"

Tatar, "Kalkınmayı önleyen iç borç yükünün ödeme takviminin oluşturulması sağlanacak, muhasebe denetim ve meslek yasası çıkartılacaktır. Ticaretin kolaylaştırılması çalışmaları yapılarak vergi tabanını genişletmek temel politikamız olacaktır. Vergi denetiminde adaletli düzenlemeler gerçekleştirilecek. Vergi kaçağını teşvik eden unsurların ortadan kaldırılması sağlanacak. E-vergi uygulaması geliştirilecek. E-gümrük ile kaçağın önlenmesi sağlanacak. Tüm kamu tahsilatlarının elektronik ortamda tahsil edilmesi sağlanacaktır" dedi.

İÇİŞLERİ... "YILLARDIR DEVAM EDEN İSKAN SORUNUNUN DÜZENLENMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR YAPILACAK"

Hükümet programında İçişleri Bakanlığı'yla ilgili olan kısmı okuyan Tatar, "mevcut sorunların giderilerek yerel yönetimlerin daha çağdaş hizmet verebilmeleri için çalışmaların sürdürüleceğini" belirtti.

Tatar'ın açıkladığı İçişleri Bakanlığı'nın eylem planı şu şekilde:

"Koordinasyon ve işbirliğine dayalı örgütlenmeye gidilecektir.

Yıllardır devam eden iskan sorununun düzenlenmesi için çalışmalar yapılacak. Kırsal kesim arazilerinin alt yapılarının tamamlanması için çalışmalar yapılacak.

Taşınmaz Mal Komisyonu'nun önündeki başvuruların çok daha hızlı halledilmesi için çalışmalar yapılacak.

Yerel yönetimlerin daha çağdaş hizmet verebilmeleri sağlanacak.

Ülke genelinde tüm evsel atıklar için katı atık depolama sistemi çalışması hızlandırılacak.

Bakanlığımız nüfus sisteminde kayıtlı olan kişileri sistemde eşleştirecektir. Beyaz kimlik uygulamasına yer verilecek.

Ülkeye girişlerde adli sicil ve sorgulama sistemi iyileştirilecektir.

Gece kulüplerindeki çalışma koşulları iyileştirilecektir."

EĞİTİM... "PLANLI BİR EĞİTİM UYGULAMASINA GEÇECEĞİZ"

Tatar, "Akılcı, çağdaş ve sağlıklı nesiller yetiştirmeyi hedeflediklerini, planlı bir eğitim uygulamasına geçileceğini" belirtti.

Tatar, Milli Eğitim ve Kültür Bakanlığı projeleri ile ilgili şunları söyledi:

"Akılcı, yaratıcı, çağdaş ve sağlıklı nesiller yetiştirmeyi hedefliyoruz. Planlı bir eğitim uygulamasına geçilecek. Ders kitapları kendi eğitimcilerimiz tarafından hazırlanacak.

Okul öncesi eğitim uygulamaları yaygınlaştırılacak. Tüm eğitim kademelerinde rehberlik hizmeti verilmesi sağlanacak.

Tespit edilen alt yapı hizmetleri giderilecek. Okul taşımacılığında bilgisayarlı kontrole geçirilecek. İhtiyaç duyulan yeni okullar inşa edilecek. İnternetin tüm okullara ulaşması sağlanacak.

Her bireyin en az bir yabancı dil konuşması için çalışmalar yapılacaktır.

Öğrencilerin becerilerini artırmaya yönelik çalışmalar yapılacaktır. Çıraklık ve Meslek Eğitimi Yasası yeniden düzenlendirilecektir. Mesleki yeterlilik için çalışmalar sürdürülecek. Ülkemizin teknik elemanını karşılamak üzere işsiz bireylere yeni iş sağlanacaktır.

Öğretmenlerin ihtiyaç duydukları alanlarda, hizmet içi eğitim kurlarının devamı sağlanacaktır. Kıbrıs Türk kültürüne yönelik çalışmalar desteklenecektir.

YÖDAK'ın düzenleme ve denetleme fonksiyonları yeniden güncellenecektir. Kalite Kurulunun kurulması için çalışmalar yapılacaktır.

Bilimsel AR-GE çalışmaları desteklenecek. Tiyatro oyunlarının geniş kitlelere ulaşması sağlanacaktır."

SAĞLIK... "İLAÇ FİYATLARININ AŞAĞIYA ÇEKİLMESİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRLER ALINACAK"

Hükümet programında Sağlık Bakanlığı'yla ilgili olan kısmı okuyan Tatar, Sağlık ile ilgili birçok yasanın güncelleme çalışmalarının tamamlanacağını vurgulayarak hasta odaklı bir sağlık sisteminin oluşturulabilmesi için çalışacaklarını aktardı. Tatar, bu çalışmaların yanı sıra artan ilaç fiyatlarının aşağı çekilmesi için gerekli tedbirlerin alınacağını belirtti.

Tatar'ın açıkladığı Sağlık Bakanlığı'nın eylem planı şu şekilde:

"Hasta odaklı bir sağlık sisteminin oluşturulması için adımlar atılacak. Herkesi kapsayan sağlık sigortası hayata geçirilecek.

Sağlık ile ilgili birçok yasanın güncelleme çalışmaları tamamlanacaktır. Tüm sağlık merkezlerinin ihtiyaçlarının giderilmesi için çalışmalar yapılacak.

Birinci basamak sağlık merkezleri için düzenleme sağlanacaktır.

Lefkoşa'ya yeni hastane için çalışılacaktır. Kalp ve Damar Hastalıkları merkezi kurulması sağlanacaktır.

Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nin iyileştirilmesine öncelik verilecek.

İlaç fiyatlarının aşağıya çekilmesi için gerekli tedbirler alınacak.

Çağa uygun yeni bir Devlet Laboratuvarı sağlanacaktır.

Gıda maddelerinin tüketiciye ulaştırılana kadar denetimler yapılacaktır."

TURİZM... "HEDEF 2 MİLYON TURİST, 2 MİLYAR DOLAR GELİR"

Hükümet programında Turizm ve Çevre Bakanlığı'yla ilgili olan kısmı okuyan Tatar, nitelikli iş gücünün marka haline gelmesi için daha aktif bir yapı sağlanacağını belirterek "2 milyon turist 2 milyar Dolar gelir getirme hedeflenecek" dedi.

Tatar'ın açıkladığı Turizm ve Çevre Bakanlığı'nın eylem planı şu şekilde:

"Turistlerin ülkemizde daha fazla kalması sağlanacaktır. Tanıtımda, sosyal mecra aktif olarak kullanılacak, web sitesi hayata geçirilecek.

Nitelikli iş gücünün marka haline gelmesi için daha aktif bir yapı sağlanacaktır. 2 milyon turist 2 milyar Dolar gelir getirme hedeflenecektir.

Girne Limanı restorasyon çalışmaları ivedilikle hayata geçirilecektir.

Potansiyel turist profili ayrıştırılacaktır.

Yerli üretim ve yerli istihdam çalışmaları hızlandırılacak. Bafra'da spor, eğlence ve dinlenme alanı için çalışmalar hayata geçirilecek.

Entegre katı atık yönetim planı Bakanlar Kurulu'na sunulacaktır. Mavi bayrak kriterlerine uygun plajlar için çalışılacaktır."

ÇALIŞMA VE SOSYAL GÜVENLİK BAKANLIĞI... "ÇALIŞMA VE SOSYAL BAKANLIĞI'NA YENİ VİZYON KAZANDIRILACAK"

Başbakan Ersin Tatar, Meclis'te hükümet programını okudu. Çalışma ve Sosyal Bakanlığı'na yeni bir vizyon kazandırılacağı vurgusu yapan Tatar, işçi ve işveren arasındaki uyuşmazlıkların çözümü için gerekli olan yasanın en erken zamanda hayata geçirileceğinin altını çizdi.

"AYRIMCILIĞI ÖNLEME YASASI ÇIKARILACAK"

İş Yasası'nda gerekli değişiklik yapılmasının sağlanacağını belirten Başbakan Tatar, "Kimseyi ayırmaksızın etkili bir şekilde koruma ve eşit muamele için Ayrımcılığı Önleme Yasası çıkarılacak" dedi.

HÜKÜMET PROGRAMI PROJELERİ

KKTC sosyal güvenlik sisteminin mali yapısının daha da güçlendirmek için çalışmalar yapılacağını açıklayan Tatar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Engelsiz Yaşam Evinin tamamlanıp, hizmete açılması sağlanacaktır. Yeni bir huzur evi inşa edilecektir. Lefkoşa Çocuk Yuvası uygulamaya koyulacaktır. Özellikle çalışan annelerin çocuklarını rahatça bırakabilecekleri kreşler açılacaktır. Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesinin daha etkin olması için gerekli destek verilecektir."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.