İÇ HABERLER
okuma süresi: 5 dak.

Özersay'dan Burcu'ya yanıt: "Akıncı da bana bilgi vermedi"

Özersay'dan Burcu'ya yanıt: "Akıncı da bana bilgi vermedi"

Dışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis'in 'gayrı-resmi' görüştükleri yönünde açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu'ya basın aracılığı ile yanıt verdi.

Yayın Tarihi: 18/06/19 19:02
okuma süresi: 5 dak.
Özersay'dan Burcu'ya yanıt: "Akıncı da bana bilgi vermedi"
A- A A+
Kıbrıs Postası

Özersay, şunları söyledi:

"Dış politikayla ilgili Barış Burcu tarafından açıklama yapıldı. Geçen süre zarfında, eşlerimiz ile birlikte sosyal bir yemekte bir araya geldik. Uzun süre müzakere masasında birlikte çalıştığım sırada tanıdığım Anastasiadis ile eşlerimizle birlikte bir araya gelmemiz kadar doğal bir şey yoktur. Gündemi meşgul etmişlerdir, üzüntü duydum.

Sosyal içerikli yemek ertesi ve öncesinde sorumlu olduğum bakanlar kurulu ve başbakana bilgi verdim. Sayın Akıncı bir süre önce AKEL Lideri ile sosyal görüşme gerçekleştirdiğinde bir bakan olarak kimse bana bilgi vermedi. Guterres belgesinin önerildiğini basından öğrendim, Aknıcı'dan değil.

Sayın Akıncı'nın haritayı muhatabı ile paylaştığı sosyal içerikli görüşmeden veya yemekten haber verilmediği için sitem etmeyi sağlıklı bir yaklaşım olarak görmüyorum. Akıncı sosyal içerikli bir yemeği teyit etmek için Başbakana sorması, Dışişleri bakanına sormaması, üstelik basına açıklama konusunda bir şey sormaması, ancak basına açıklaması kamuoyunun değerlendirmesi gereken bir husustur. Sanki gizli bir şey var gibi hava yaratılması Barış Burcu'nun ifadesi ile siyasi etik değerler ile bağdaşmıyor. Zanlıların iadesi ile ilgili bir rahatsızlık var ise, bizi üzer.

Öte yandan devam eden Bakanlar Kurulu'nda şimdiye kadar hangi konuların da masaya yatırıldığı ile ilgili bilgi veren Bakan Özersay, Kapalı Maraş konusu değerlendirildiğini dile getirdi.

Bu konuyla ilgili bilimsel envanterlerin değerlendirileceğini aktaran Özersay,"Hukuken KKTC'de askeri bölge statüsünde olan Kapalı Maraş'ta çalışma yapılabilmesi için Bakanlar Kurulu koşullar hakkında değerlendirme yapacak" şeklinde konuştu.

MARONİT AÇILIMI…

Maronit açılımının da gündemlerinde olduğunu işaret eden Kudret Özersay, Maronit konusunda Karpaşaile ilgili bilgilendirme yapıldığını vebu hafta sözleşmenin yapılmasının öngörüldüğünü açıkladı.

Özersay, Karpaşa'da yaşayan bazı bireylerin kaydırılması, böylece 10-15 civarında Maronit'e mallarının iade edilmesini mümkün kılacak olan adımlar için çalışmalar yapacaklarını ifade etti.

GÜZELYURT HASTANESİ-İTFAİYESİ, GEÇİTKALE HAVAALANI…

Güzelyurt Hastanesi ve Güzelyurt İtfaiyesi ile ilgili çalışmaların hızlandırılması için değerlendirme yapıldığını sözlerine ekleyen Bakan Özersay, ayrıca Geçitkale Havaalanı'nın görerek uçuşlara açılması konusunda karar üretildiğine vurgu yaptı.

KAPALI MARAŞ KONUSU…

Artık kapalı Maraş konusunda somut bir adım atılmasının zamanı gelmiştir. Bu çerçevede uzman bir ekip oluşturarak bu alan içerisinde bilimsel bir envanter çalışması yapılması için harekete geçme kararı aldık. Uluslararası alanda faaliyet gösteren isimlerden de yararlanılarak oluşturulacak olan ekip, kapalı Maraş'ta yer alan tapu kayıtları, taşınır ve taşınmaz mülklerin durumu, Vakıf mallarının saptanması, alt yapının durumu, çevre açısından risk taşıyan unsurlar gibi hususları içerecek kapsamlı bir envanter çalışması yapmakla ve bunu Başbakan Yardımcılığı ve Dışişleri Bakanlığı'na raporlamakla görevlendirilecek. Envanter çalışması sonucunda yapılacak raporlama ertesinde ortaya çıkacak verilere dayalı olarak bundan böyle atılacak olan adımlar da daha sağlıklı şekilde değerlendirilebilecektir. Hükümet olarak envanter çalışması ertesinde atacağımız bir sonraki adımda kapalı Maraş'ın eski sakinlerinin ve Vakıflar İdaresinin mülkiyete dair hak ve menfaatlerine halel gelmeyecek şekilde hareket edeceğiz. Hukuken KKTC toprakları içerisinde askeri bölge statüsünde olan kapalı Maraş'ta oluşturulacak olan ekibin çalışma yapabilmesi için Bakanlar Kurulu özel bir karar üreterek fiilen çalışmanın yapılmasının koşullarını hazırlayacaktır. Bu çerçevede yapılacak olan bilimsel çalışmaya gönüllü olarak katkıda bulunmak isteyen isimlere de önümüzdeki haftalarda genel bir çağrı yapılacaktır. Hükümet olarak önümüzdeki günlerde, hem Sayın Cumhurbaşkanı hem de Cumhuriyet Meclisimizde temsil edilen siyasi parti Başkanlarıyla bu konuda görüş alış-verişinde bulunacağız".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.