İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Erken başladılar!

Erken başladılar!

Devletin zirvesi Cumhurbaşkanı Akıncı ile Dışişleri Bakanı Özersay, bir yandan bölge denizlerinde askeri hareketlenme, diğer yandan yeni kurulan hükümet ile KKTC'de giderek yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi birbirine girdi...

Yayın Tarihi: 19/06/19 07:43
okuma süresi: 7 dak.
Erken başladılar!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Vatan MEHMET

Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın Rum Lider Anastasiadis'le bir araya gelerek görüşmesini ne öncesinde bildirdiğini ne de sonrasında görüşmeye ilişkin bilgilendirme yapmadığını öte yandan bu görüşmeyi Başbakan Ersin Tatar'ı arayarak öğrenip teyit ettiğini ve Özersay'ın son dönemde temaslarına ilişkin bu tutumunu "bir tavır haline" getirdiğini ifade ederek sert bir açıklama yaptı…

Bakanlar Kurulu toplantısını yarıda kesip basın karşısına çıkan Özersay, kendisinin Başbakan ile Bakanlar Kuruluna karşı sorumlu olduğunu, Rum liderle eşleri ile birlikte sosyal içerikli bir yemekte görüştüklerini, yıllardır da tanıştıklarını, bunun da gayet doğal olduğunu ifade ederek "bilgilendirme" konusunda asıl Cumhurbaşkanının özensiz olduğun söyledi ve Akıncı'nın son AKEL Lideri ile sosyal görüşmesi, Guterres belgesinin önerildiğini basından öğrenişi, Akıncı'nın haritayı muhatabı ile paylaştığı sosyal içerikli görüşmeden veya yemekten de haberdar olmadığına dikkat çekti.

Bir yandan bölge denizlerinde askeri hareketlenme, diğer yandan yeni kurulan hükümet ile KKTC'de giderek yaklaşan Cumhurbaşkanlığı seçimleri öncesi Dışişleri Bakanlığı ile Cumhurbaşkanlığı arasında hidrokarbon-sondaj krizlerini aratmayan bir gerilim yaşanıyor…

Cumhurbaşkanlığı, Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın Rum Lider Anastasiadis'le bir araya gelerek görüşmesini ne öncesinde bildirdiğini ne de sonrasında görüşmeye ilişkin bilgilendirme yapmadığını öte yandan bu görüşmeyi Başbakan Ersin Tatar'ı arayarak öğrenip teyit ettiğini ifade ederek sert bir basın açıklaması yaptı.

Rum liderin ise KKTC Dışişleri Bakanı ile üstelik habersiz bizzat görüşmesi ise akılarda başka sorulara neden oldu.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu yaptığı açıklamada "Özersay'ın Anastasiadis'le görüştüğü iddiaları için cumhurbaşkanımız başbakandan izahat istemiştir. Başbakan görüşmeyi doğrulamıştır. Görüşmenin öncesinde ve sonrasında cumhurbaşkanımıza Dışişleri Bakanı tarafından bir bilgi verilmemiş olması devlet geleneklerine ve ciddiyetine terstir" ifadelerini kullandı.

Burcu açıklamasında, Cumhurbaşkanının gerek Rum Liderliğiyle gerekse yabancı muhataplarla Kıbrıs Sorunu çerçevesinde yaptığı tüm resmi-gayrı resmi görüşmelerin içeriği hakkında ilgili tüm kurumlara düzenli bilgi aktardığını da hatırlatarak Dışişleri Bakanınınson dönem temasları hakkında Cumhurbaşkanına bilgi aktarmamayı bir tavır haline getirdiğine dikkat çekti ve "Sayın Dışişleri Bakanının bu kabul edilmesi olanaksız tutumu üzüntü vericidir" dedi.

BURCU: "TAVRI ÜZÜCÜ"

Cumhurbaşkanlığının "bilgi vermeyişi bir tavır haline geldi" ifadesi ile Özersay'ın başka hangi temaslarının kastedildiği ise anlaşılamadı…

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu, basında Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Kudret Özersay'ın bir süre önce Rum Lider Nikos Anastasiadis'le görüştüğü iddiaları yer aldığını belirterek, "Konuya ilişkin sorulara muhatap kalan Sayın Cumhurbaşkanımız Başbakan Sayın Ersin Tatar'ı telefonla arayarak konuya ilişkin izahat istemiştir. Sayın Başbakan böyle bir görüşmenin gerçekleştiğini doğrulamıştır" dedi.

Burcu, bu görüşmenin öncesinde ve sonrasında Cumhurbaşkanı'na Dışişleri Bakanı tarafından herhangi bir bilgi verilmemiş olmasının devlet geleneklerine ve ciddiyetine ters olduğunu belirterek, "Ayrıca siyasal etik değerlerle de bağdaşmamaktadır" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Burcu, şunları da dile getirdi:"Cumhurbaşkanımız Sayın Mustafa Akıncı gerek Rum Liderliğiyle gerekse yabancı muhataplarla Kıbrıs Sorunu çerçevesinde yaptığı tüm resmi veya gayrı resmi görüşmelerin içeriği hakkında devletin ilgili tüm kurumlarına düzenli bilgi aktarmaktadır.

Son zamanlarda gerçekleştirdiği temaslar hakkında Sayın Cumhurbaşkanına bilgi aktarmamayı bir tavır haline getiren Sayın Dışişleri Bakanının bu kabul edilmesi olanaksız tutumu üzüntü vericidir."

ÖZERSAY'DAN BURCU'YA YANIT: "AKINCI DA BANA BİLGİ VERMEDİ"

Özersay'dan Burcu'ya yanıt: Akıncı da bana bilgi vermediDışişleri Bakanı Kudret Özersay ile Kıbrıslı Rum lider Nikos Anastasiadis'in 'gayrı-resmi' görüştükleri yönünde açıklama yapan Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Barış Burcu'ya basın aracılığı ile yanıt verdi.

Özersay, şunları söyledi:"Dış politikayla ilgili Barış Burcu tarafından açıklama yapıldı. Geçen süre zarfında, eşlerimiz ile birlikte sosyal bir yemekte bir araya geldik. Uzun süre müzakere masasında birlikte çalıştığım sırada tanıdığım Anastasiadis ile eşlerimizle birlikte bir araya gelmemiz kadar doğal bir şey yoktur. Gündemi meşgul etmişlerdir, üzüntü duydum.

Sosyal içerikli yemek ertesi ve öncesinde sorumlu olduğum bakanlar kurulu ve başbakana bilgi verdim. Sayın Akıncı bir süre önce AKEL Lideri ile sosyal görüşme gerçekleştirdiğinde bir bakan olarak kimse bana bilgi vermedi. Guterres belgesinin önerildiğini basından öğrendim, Aknıcı'dan değil.

Sayın Akıncı'nın haritayı muhatabı ile paylaştığı sosyal içerikli görüşmeden veya yemekten haber verilmediği için sitem etmeyi sağlıklı bir yaklaşım olarak görmüyorum. Akıncı sosyal içerikli bir yemeği teyit etmek için Başbakana sorması, Dışişleri bakanına sormaması, üstelik basına açıklama konusunda bir şey sormaması, ancak basına açıklaması kamuoyunun değerlendirmesi gereken bir husustur. Sanki gizli bir şey var gibi hava yaratılması Barış Burcu'nun ifadesi ile siyasi etik değerler ile bağdaşmıyor. Zanlıların iadesi ile ilgili bir rahatsızlık var ise, bizi üzer".

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.