İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu: "Yatay geçiş kaynaklı denklik krizi 23 Temmuz'a kadar çözülecek"

Eğitim Bakanı Çavuşoğlu: "Yatay geçiş kaynaklı denklik krizi 23 Temmuz'a kadar çözülecek"

Milli Eğitim Bakanı Nazım Çavuşoğlu, YÖK Başkanı Yekta Saraç ile görüşmesinde gündemde geniş yer bulan 'denklik' tartışmasını ele aldıklarını, bu konunun denklik değil, yatay geçiş kaynaklı belirsizlik olduğunu ve bu sorunun 23 Temmuz'a kadar çözüleceğini açıkladı.

Yayın Tarihi: 26/06/19 07:44
okuma süresi: 9 dak.
Eğitim Bakanı Çavuşoğlu: "Yatay geçiş kaynaklı denklik krizi 23 Temmuz'a kadar çözülecek"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican ÇALIŞKAN

Kıbrıs Postası TV'de yayınlanan 'Soru İşareti' programına konuk olan Milli Eğitim ve Kültür Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Türkiye Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Başkanı Yekta Saraç ile görüşmesinin içerisini anlattı veönemli açıklamalarda bulundu.

Gündemde geniş yer bulan; 'denklik' tartışması olduğunu işaret eden, aslında KKTC'nin üniversitelerinin denklik sorunu olmadığının altını çizen Çavuşoğlu, 'yatay geçişten kaynaklı denklik krizi' olduğunu ve bu sorununüniversite tercihlerinden, yani 23 Temmuz'dan önce çözüleceğini açıkladı.

Kamuoyunda veya öğrenciler arasında yapılan tartışmanın yatay geçiş ile olan öğrenci değişimlerinde olan bir sorun yaşandığını dile getiren Bakan Çavuşoğlu,"Bu konuda YÖK ile gerekli görüşmeyi yaptık, nerede bir eksiklik var ise ve bu konunun oluşmasındaki zafiyet ne ise bunları konuştuk" dedi.

"BU KONULARIN TAMAMEN ÇÖZÜP MASADAN KALKACAĞIZ"

Bu sorunun bütün eksikliklerinin Milli Eğitim Bakanlığı ve Bakanlığa bağlı Yükseköğrenim Dairesi tarafından, YÖK tarafından da bilindiğini vurgulayan Çavuşoğlu,"YÖK bir çalışma gurubu oluşturuyor, biz de bir çalışma gurubu oluşturuyoruz ve en geç bir ay içerisinde, yani önümüzdeki yılın tercihleri yapılmadan önce 23 Temmuz'dan önce bu konuların çözümlerinin tamamen sağlanmış bir şekilde masadan kalkacağız" ifadelerini kullandı.

"DENKLİK SÜREÇLERİ YATAY GEÇİŞ İLE İLGİLİ VE EN GEÇ BİR AY ÖNCE BU SORUN ÇÖZÜLECEK"

23 Temmuz'dan önce bu konunun çözülmüş olacağının müjdesini veren Nazım Çavuşoğlu,"KKTC'nin YÖK ile akredite olmuş bölümlerinin hiçbirinin denklik sorunu yoktur. Ancak şu anda tartışılan denklik süreçleri yatay geçiş ile ilgili olanlardır ve onların da ayrıntılar ne ise en geç bir ay önce bu sorun çözülecek" şeklinde konuştu.

"YÖK BAŞKANI İLE BASINA AÇIK BİR PROTOKOL İMZALAYACAĞIZ"

Konuyla ilgili YÖK BaşkanıSaraç, ile bir protokol imzalayacaklarını işaret eden Çavuşoğlu, bu protokolün basına açık olacağını ve basın aracılığı ile dünyadaki tüm öğrencilere bu konunun iletilmiş olacağını söyledi.

"SARAÇ İLE GÖRÜŞMEDE KKTC ÜNİVERSİTELERİNİN GELECEĞİ VE MEVCUDİYETİNİ ELE ALDIK"

Saraç ile bir çalışma toplantısında KKTC üniversitelerinin geleceğini ve mevcut durumunun masaya yatırıldığını hatırlatan Bakan Çavuşoğlu, "Gönül rahatlığı ile ifade edebilirim ki; hiçbir şekilde YÖK'ün KKTC'ye olumsuz, KKTC'yi geriletme gibi bir bakış açısı yoktur" dedi.

"EĞİTİMDE KALİTE YUKARI ÇEKİLMEZ İSE CAZİBE MERKEZİ OLMAKTA SIKINTI YAŞAYABİLİRİZ"

"Eğer eğitim sektöründe sorunlar yaşanıyorsa, öz eleştiri yapmamız gerekiyor" ifadelerine yer veren Çavuşoğlu,üniversitelerin lokomotif olduğunu bilen, bunun için emek harcayan birisi olduğunu savundu. Dolayısıyla eğitimde kalitenin yukarıya çekilmesi gerektiğine dikkat çeken Nazım Çavuşoğlu,"Kalite yukarı çekilmez ise cazibe merkezi olmamızda sıkıntı yaşayabiliriz" diye konuştu.

"KKTC ÜNİVERSİTELERİ İSMİNİ YUKARIYA ÇEKMESİ GEREK"

YÖK ile eğitim kalitesi konusunuda konuştuklarını, KKTC üniversitelerinin markalaşma ve tanıtım noktalarında yeni açılımlar yapacaklarını belirten Çavuşoğlu, "Eğer bütün üniversiteler kendi ismi ile öne çıkamıyorsa ve KKTC üniversiteleri ile öne çıkıyorsa, tüm üniversitelerin 'KKTC üniversiteleri' ismini yukarıya çekmesi gerekiyor" dedi.

"HOCALARIMIZIN ULUSLARARASI BİR PERFORMANSI OLMALI"

Akademik unvanların uluslararası arenada ya da en azından Türkiye'de geçerliliğini sağlamak için düzenlemeler yapacaklarını aktaran Bakan Çavuşoğlu, "Kendi kendimize çalar oynarsak uluslararası öğrencileri getiremeyiz. Hocalarımızın uluslararası bir performansı olmalı. Bu konuyu da YÖK Başkanı ile konuştuk" ifadelerini kullandı.

"ÖNCEKİ YIL 19 BİNDEN FAZLA ÖĞRENCİ KONTENJANI VARDI, 8 BİN 500 CİVARINI DOLDURABİLDİK"

Türkiye kaynaklı gelen öğrencilerde kontenjan eksiltmesi gibi görünen ve algıyı olumsuz şekilde etkileyen bir süreç yaşanıyor olduğunu işaret eden Milli Eğitim Bakanı, "Oysa ki bir önceki yıl 19 binden fazla öğrenci kontenjanı vardı, ama biz bu kontenjanın 8 bin 500 civarını doldurabilmiştik" dedi.

"GÜVENSİZLİKTEN DOLAYI KONTENJAN AZALMASI GİBİ BİR MESELE YOK!"

Türkiye'nin genel anlamda kullanılmayan kontenjanları aşağıya çekme vizyonunu ortaya koyduğunu, KKTC'deki üniversitelerde de aynısını yaptığını hatırlatan Çavuşoğlu, "Ancak bizim ülkemize de yapılan böyle bir indirim, üniversitelere güvensizlik olmuş ve bu yüzden öğrenci sayısı daraltılıyormuş gibi olumsuz bir algıya dönüştürülmeye çalışılmıştır. Böyle bir mesele yok" ifadelerini kullandı.

"EN ÖNEMLİ KISIM OKULLARIN KAPANMASI DEĞİL, AÇILMASIDIR"

KKTC'de göreve gelmek ve gitmek arasında çok dar bir zaman olduğunu ve bunun farkında olduğunu kaydeden Çavuşoğlu, "Görev aldığımız bakanlıkta gelir gelmez günlük sorunları çözme hedefi ile yola çıktık ve okulların kapatılması ile ilgili sıkıntı kalmaması için çalışmalarımıza başladık. Ancak en önemli kısım okulların kapatılması değil, açılması kısmıdır" diye konuştu.

"EYLÜL'DE OKULLARIN SAĞLIKLI ZEMİNDE AÇILMASI İÇİN KOLLARI SIVADIK"

Eylül ayında, 'tadilat devam ediyor, tadilat olmadı, kitap yok, defter yok, öğretmen yok' gibi söylemlerin hem takip ettiklerini hem de yaşadıklarını vurgulayan Nazım Çavuşoğlu, dolayısıyla Eylül'de okulların sağlıklı bir zeminde açılması için öğrencilerin ders kaydının ortadan kaldırılmasına yönelik atılması gereken adımları atmak için kolları sıvadıklarının altını çizdi.

"KİTAP-KIRTASİYE VE TADİLATLAR İLE İLGİLİ GENİŞ ÇAPLI İHALELER YAPTIK"

Bu kapsamda öncelikle kitap ihalesine çıktıklarını,devamında kırtasiye ihalesine çıktıklarını ve birçok okulda tadilatlar ile ilgili de çok geniş çaplı ihaleler yaptıklarını işaret eden Çavuşoğlu,"Bu konularla ilgili kadrolar tarafından çok büyük bir enerji harcanıyor" dedi.

"OKULLARIN DERSLİK İHTİYACINI GİDERMEK İÇİN BELEDİYELERLE TEMASTAYIZ"

Ayrıca birçok okulda derslik ihtiyacı olduğunu, tüm bu dersliklerin ihtiyaçlarını karşılamak için devletin bütçe yapısının çok fazla imkân vermediğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu,"Bunu aşabilmek adına, daha dengeli bir dağılım olması açısından öncelikle okulların kapsam bölgelerini düzenledik ve bunun devamında da derslik ihtiyacı olan okulların ihtiyaçlarını gidermek adına belediyeler ile temasa geçtik" ifadelerini kullandı.

ÇAVUŞOĞLU, DERSLİK PROJELERİ HAKKINDA BİLGİLENDİRDİ…

Değirmenlik Belediyesi'nin 2 derslik yapacağını, şu anda ihaleye çıktığını, Girne Belediyesi'nin de bu konuda ihaleye çıkacağını belirten Çavuşoğlu,"Gazimağusa Belediyesi'nden de 4 derslik talep ettik, onlar da gelecek hafta içerisinde ihaleye çıkacaklarını ifade ettiler. Tüm bunların projelerini biz veriyoruz" şeklinde konuştu.

"PÜSKÜLLÜ'DEKİ OKUL İHTİYACI İÇİN GELECEK HAFTA İHALEYE ÇIKACAĞIZ"

Ayrıca, Girne'de Püsküllü bölgesinde yıllardık bekleyen okul ihtiyacını hatırlatan Nazım Çavuşoğlu, bu okulun ihalesi için Türkiye İşbirliği Ofisi, Maliye Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı'nın buluşarak bir araya geldiklerini, gelecek hafta ihaleye çıkacaklarını açıkladı.

"DENGESİZ ÖĞRENCİ YIĞILMALARINI ÇÖZMEK İÇİN AÇILIMLAR DÜŞÜNÜYORUZ"

İnşaatlar devam ederken dengesiz öğrenci yığılmalarına çare üretebilmek adına açılımlar düşündüklerini kaydeden Çavuşoğlu,bazı yerlerde çok büyük odaklanma olduğunu, bu odaklanmaların çözümü için çalışmaların yapıldığını anlattı.

"ÜLKEYE HİZMET İÇİN BÜYÜK EMEK SARF EDİYORUZ"

Türkiye'den gelecek olan kitapların gelmeye başladığını,İskele'de kolej yapma projelerinin olduğunu ve o proje için için çalıştıklarını da sözlerine ekleyen Milli Eğitim Bakanı Çavuşoğlu,"Lefkoşa'ya okul kazandırabilmek adına hayırsever insanlar ile temaslarda bulunuyoruz. Ülkeye hizmet için büyük emek sarf ediyoruz" dedi.

"TAM GÜN EĞİTİM İÇİN PİLOT UYGULAMALAR BAŞLATMAYI PLANLIYORUZ"

Tam gün eğitim ile ilgili düzenlemeler yapmayı planladıklarını aktaran Çavuşoğlu, "Yetişebilirsek her tür okulda bazı pilot uygulamalar başlatmayı planlıyoruz. Ancak yetişemezsek bir sonraki yıla kalacak" ifadelerine yer verdi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.