İÇ HABERLER
okuma süresi: 7 dak.

Her şey artık ana bütçede olacak ve denetlenecek

Her şey artık ana bütçede olacak ve denetlenecek

Mecliste ilgili komitede görüşülen ve "Yeni bir kamu mali yönetim sistemi oluşturulması" hedefiyle hazırlanan Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı, Komite Başkanı Sunat Atun'a göre devletin mali kurumsallaşmasına ilişkin en önemli yasa olacak...

Yayın Tarihi: 19/07/19 08:45
okuma süresi: 7 dak.
Her şey artık ana bütçede olacak ve denetlenecek
A- A A+
  • İlgili yasa ile kamu kaynağı olmasına rağmen bütçeye girmeyen ve meclis denetiminden yoksun olan KIB-TEK, Belediyeler, KİT'ler, iştirakler ve BRT, TAK gibi kurum-kuruluşların bütçeleri de ana bütçeye dahil edilecek ve meclis denetimine tabi olacak.
  • Tasarı komitedeki son şeklini bu hafta yapacağı son toplantı ile tamamlayacak ve meclis açılır açılmaz Meclis'te Genel Kurula gelecek.
  • Yasa ile ilgili Kıbrıs Postası'nı bilgilendiren Atun, vergi mükellefleri ile oluşan 7 Milyar 780 milyon TL'lik KKTC merkezi bütçesinin meclis denetimine tabi olduğunu, bir de bunun dışında kamu alanı kabul edilen ama merkezi bütçeye girmeyen ve mecliste de bu nedenle denetlenmeyen kurum ve kuruluş bütçeleri olduğuna işaret ederek "kamu kaynağı olmasına rağmen bunlar denetimde değil... Bunların toplamı tahminen 15 Milyar TL… Bu reformist yasa ile bunlar da denetlenebilecek" dedi.
  • "Devletin mali kurumsallaşmasına ilişkin en önemli yasa olacak" diyen Atun, söz konusu yasanın kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi için son derece kritik olduğunu ifade etti.
  • Malî Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı ile kamudaki mevcut sistemin değiştirilmesi, daha etkili olması, hükümet programında yer alan uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun kamu mali yönetim ve kontrol sistemi oluşturulması amaçlanıyor.
  • Tasarısıyla, bütçe kapsamının genişletilmesi, bütçe hakkının en iyi şekilde kullanılması, bütçe hazırlama ve uygulama sürecinde etkinliğin arttırılması, malî yönetimde şeffaflığın sağlanması, sağlıklı bir hesap verme mekanizmasıyla harcama sürecinde yetki-sorumluluk dengesinin yeniden kurulması, etkin iç kontrol sisteminin oluşturulması, çağdaş gelişmelere uygun yeni bir kamu mali yönetim sisteminin oluşturulması da öngörülüyor.

Kıbrıs Postası - Vatan Mehmet

Mecliste ilgili komitede görüşülen ve "Yeni bir kamu mali yönetim sistemi oluşturulması" hedefiyle hazırlanan Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı, Komite Başkanı Sunat Atun'a göre devletin mali kurumsallaşmasına ilişkin en önemli yasa olacak…

İlgili yasa ile kamu kaynağı olmasına rağmen bütçeye girmeyen ve meclis denetiminden yoksun olan KIB-TEK, Belediyeler, KİT'ler, iştirakler ve BRT, TAK gibi kurum-kuruluşların bütçeleri de ana bütçeye dahil edilecek ve meclis denetimine tabi olacak.

Tasarı komitedeki son şeklini bu hafta yapacağı son toplantı ile tamamlayacak ve meclis açılır açılmaz Meclis'te Genel Kurula gelecek.

Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarı, Bütçe ve Plan Komitesi'nde görüşülüyor

Yeni bir kamu mali yönetim sistemi oluşturulması hedefiyle hazırlanan Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı, Cumhuriyet Meclisi, Ekonomi ile Maliye, Bütçe ve Plan Komitesi'nde görüşülmeye devam ediliyor.

Görüşmelere devam eden Komite, önceki gün UBP Milletvekili Sunat Atun başkanlığında toplandı.

Cumhuriyet Meclisi'nden verilen bilgiye göre, komite, gündemindeki Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı'nın genel görüşmesini yaptı. Komite, bir sonraki toplantıda da söz konusu tasarıyı ele almaya devam edecek.

Malî Yönetimi ve Kontrol Yasa Tasarısı ile kamudaki mevcut sistemin değiştirilmesi, daha etkili olması, hükümet programında yer alan uluslararası standartlara ve Avrupa Birliği normlarına uygun kamu mali yönetim ve kontrol sistemi oluşturulması amaçlanıyor.

Tasarısıyla, bütçe kapsamının genişletilmesi, bütçe hakkının en iyi şekilde kullanılması, bütçe hazırlama ve uygulama sürecinde etkinliğin arttırılması, malî yönetimde şeffaflığın sağlanması, sağlıklı bir hesap verme mekanizmasıyla harcama sürecinde yetki-sorumluluk dengesinin yeniden kurulması, etkin iç kontrol sisteminin oluşturulması, çağdaş gelişmelere uygun yeni bir kamu mali yönetim sisteminin oluşturulması da öngörülüyor.

Ayrıca, bu kapsamda bütçe hakkının en iyi şekilde kullanılmasını sağlamak amacıyla, Merkezi Yönetim Bütçe Yasası Cumhuriyet Meclisi'nin onayına sunulacak.

Yetkililerin de davetli olarak katıldığı toplantıda, CTP Milletvekili Fikri Toros, UBP Milletvekilleri Özdemir Berova ve Kutlu Evren, CTP Milletvekili Salahi Şahiner ile HP Milletvekilleri Gülşah Sanver Manavoğlu ve Mesut Genç yer aldı.

ATUN: "BU REFORMİST YASA İLE DENETİM YOLU AÇILIYOR"

Yasa ile ilgili Kıbrıs Postası'nı bilgilendiren Atun, vergi mükellefleri ile oluşan 7 Milyar 780 milyon TL'lik KKTC merkezi bütçesinin meclis denetimine tabi olduğunu, bir de bunun dışında kamu alanı kabul edilen ama merkezi bütçeye girmeyen ve mecliste de bu nedenle denetlenmeyen kurum ve kuruluş bütçeleri olduğuna işaret ederek "kamu kaynağı olmasına rağmen bunlar denetimde değil... Bunların toplamı tahminen 15 Milyar TL… Bu reformist yasa ile bunlar da denetlenebilecek" dedi.

"Devletin mali kurumsallaşmasına ilişkin en önemli yasa olacak" diyen Atun, söz konusu yasanın kamu kaynaklarının etkin ve verimli kullanılabilmesi için son derece kritik olduğunu ifade etti.

ARA PROTOKOLÜN DE ŞARTLARI ARASINDA

2019 yılı sonuna kadar geçerli olması beklenen ara protokolde şartlardan birisinin yıl sonuna kadar "Kamu Maliye Yönetim ve Kontrol Yasası"nın yürürlüğe girmesi olacağı ifade edilmişti.

Daha önce Hüseyin Özgürgün Hükümeti'nde çalışılan ve sona yaklaşan bu yasada, devlet bütçesinden katkı alan TÜK, BRT ya da Belediyeler gibi kurumların bütçelerinin tek tek ve ayrı ayrı tarihlerde değil de Aralık ayında devlet bütçesi ile beraber yasalaştırılması ve bu kurumların bütçelerinin denetiminin hızlı olmasının önünün açılacağı belirtilmişti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.