İÇ HABERLER
okuma süresi: 4 dak.

Belgelendi! Atatürk harf devrimini Kıbrıs'ta da ateşledi

Belgelendi! Atatürk harf devrimini Kıbrıs'ta da ateşledi

Atatürk'ün Kıbrıs'ta Latin harflerinin matbaada kullanılması için dönemin Söz gazetesine ücretsiz harf kalıpları gönderdiği belgelendi.

Yayın Tarihi: 22/07/19 13:14
okuma süresi: 4 dak.
Belgelendi! Atatürk harf devrimini Kıbrıs'ta da ateşledi
A- A A+
Kıbrıs Postası – Rahmican Çalışkan

Türkiye Cumhuriyeti'nin Kurucu Cumhurbaşkanı Mustafa Kemal Atatürk'ün Kıbrıs'ta Türk sesinin sönmemesi için yaptığı çalışmaları belgelere yansıdı.

Atatürk'ün harf devrimi ile birlikte Latin harfine geçen Türkiye'nin yanı sıra Kıbrıs'ta da Latin harfleri kullanılması için destek verdiği öğrenildi.

Harf devriminden sonra matbaa harflerini sipariş ettiren Mustafa Kemal Atatürk'ün Kıbrıs'ta dönemin Söz gazetesi için de Latin harfli matbaa çalışmalarına desteği belgelendi.

Yeni matbaanın Türkiye tarafından ödenmesini teklif eden Atatürk'e Söz gazetesinin sahibi Remzi Bey'in teşekkür cevabı yolladığı ifade edildi.

REMZİ BEY KİMDİR?

Söz Gazetesi Kurucusu. 1885 yılında Kıbrıs Kaleburnu köyünde doğdu. İlk tahsilini köyünde yaptı. Daha sonra Rüştiye'yi bitirdi.

Mezuniyetinden sonra Lefkoşa'da ve çeşitli Karpas köylerinde öğretmenlik yaptı. 1907'de Galatya'da öğretmenken Dr. Hafız Cemal (Lokman Hekim) ile tanıştı. O yıllarda İslam Gazetesi'ni çıkaran ve Cemiyet-i İslamiye derneğini kuran Lokman Hekim'in teşvikiyle gazeteciliğe başladı.

Bu arada öğretmen olarak Ortaköy İlkokulu'na atandı. Ziynet Hanım'la evlendi.

1914 yılında ise Sarayönü Erkek Okulu'na başöğretmen oldu.

Birinci Dünya Savaşı'dan sonra toplanan Meclis-i Milli Kongresi'nde etkin rol oynadı.

Bu nedenle Maarif Komisyonu tarafından görevine son verildi.

Türkler'in 1915 yılından beri gazete yayınlanmamasını dikkate aldı. 1919 yılında arkadaşı, Ahmet Raşit Bey'le birlikte Doğru Yol gazetesini yayınlamaya başladı.

Gazetenin Türk Kurtuluş Savaşını desteklemesi ve Türk milliyetçiliğini savunması Doğru Yol'a sık sık sansür konmasına yol açtı.

Bu durum üzerine Söz adlı bir başka gazetenin de imtiyazını aldı. Doğru Yol gazetesine sansür konulan günlerde Söz'ü yayınladı. Daha sonra Söz'ün yayınını sürekli kıldı.

İzmir'in işgalinden sonra İzmir Felaketzedeleri İçin Yardım toplanmasına öncülük yaptı.

Temsiller organize edilmesinde, bağış kampanyaları düzenlenmesinde "Cuma Yardımları" adı altında bağışlar toplanmasında öncülük etti.

İngilizler toplanan yardımların gönderilmesini engelledi. Bunun üzerine Londra üzerinden yardımları yerine ulaştırdı. "Himaye-i Etfal Cemiyeti" Reisi Besim Ömer Paşa tarafından kendisine bir teşekkür yazısı gönderildi.

"O gün evdeki çocuklarını aç bıraksan bile bir bilet al ve yardıma katıl" parolasıyla halkı bağışta bulunmaya teşvik etti.

Mağusa'ya getirtilen Çanakkale esirleriyle ilgilendi. Onları Lefkoşa'ya getirtip, onurlarına bir çay partisi verdi.

Yeni Türkçe harflerin Türkiye'de kabulüyle gazetesini yeni Türkçe ile yayınlamaya başladı.

1931 yılında Necati Özkan'ın önderliğinde toplanan Milli Kongre'nin de örgütleyicilerinden biri oldu.

1931 isyanından sonra siyasi faaliyetler yasaklanıp basına sansür gelince Türkiye'ye göç etti.

22 Ocak 1942 tarihinde İstanbul'da vefat etti.

İşte o belgeler:

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.