İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Sanayi Odası'ndan Hükümete net mesaj: "Bu kez irade ve kararlılık gösterelim"

Sanayi Odası'ndan Hükümete net mesaj: "Bu kez irade ve kararlılık gösterelim"

Türkiye ile imzalanan ekonomik ve mali işbirliği anlaşmasını değerlendiren Sanayi Odası Başkanı Avunduk, "hükümetin irade göstermesi ve reformları kararlılıkla yapmasını talep etmekteyiz" dedi.

Yayın Tarihi: 19/08/19 07:30
okuma süresi: 8 dak.
Sanayi Odası'ndan Hükümete net mesaj: "Bu kez irade ve kararlılık gösterelim"
A- A A+
Kıbrıs Postası

Türkiye ile imzalanan ekonomik ve mali işbirliği anlaşmasını değerlendiren Sanayi Odası Başkanı Avunduk, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamasında "Geçtiğimiz yıllarda KKTC tarafının yükümlülüklerinin büyük oranda hayata geçirmediği dikkate alındığında, hükümetin irade göstermesi ve reformları kararlılıkla yapmasını talep etmekteyiz" ifadelerine yer verdi.

Türkiye ile imzalanan ekonomik ve mali işbirliği anlaşmasını Kıbrıs Postası için değerlendiren Kıbrıs Türk Sanayi Odası (KTSO) Başkanı Candan Avunduk, geçtiğimiz yıllarda yükümlülüklerimizi yerine getirmediğimize işaret ederek tekrara düşmeden hükümetten irade ve kararlılık talep ediyor…

Sanayi Odası Başkanı, Kıbrıs Postası'na yaptığı açıklamasında "Geçtiğimiz yıllarda KKTC tarafının yükümlülüklerinin büyük oranda hayata geçirmediği dikkate alındığında, hükümetin irade göstermesi ve reformları kararlılıkla yapmasını talep etmekteyiz" ifadelerine yer verdi.

Avunduk, açıklamasında şu ifadelere yer verdi; "TC ile KKTC arasında imzalanan ekonomik ve mali işbirliği anlaşmasının ülkemiz ekonomisinin acilen ihtiyaç duyacağı nakit akışını sağlaması, altyapı projelerinin hayata geçirilmesi, reel sektörün desteklenmesi ve kamusal reformların uygulanması açılarından büyük önemi bulunmaktadır.

KTSO olarak, bu anlaşmanın ülkemizin sürdürülebilir bir ekonomik kalkınma modeline ulaşması ve yapısal reformların yapılması için hayati olarak görmekteyiz.

İçerisinde geçmekte olduğumuz bu zorlu ekonomik ortamda, geçtiğimiz dönemlerde imzalanmasıyla ilgili belirsizliklerin olduğu bu anlaşmanın, UBP-HP hükümeti tarafından kısa sürede hazırlanarak, TC ile bu görüşmeleri tamamlamasını olumlu değerlendirmekteyiz.

15 aydır kaynak akışının düzenli olmadığı bir dönemde, bu anlaşma ile kaynak akışının düzene girecek olması önemlidir. Ancak unutulan veya atlatılan en önemli, en büyük sorun halkımızın alım gücünün düştüğü, işletmelerin finans maliyetlerinin çok yüksek olduğu, piyasada durgunluk yaşandığı, üretim ve ihracatın düştüğü ülkemizin, krizden çıkışına yönelik somut tedbirlerin yeterli olmamasının endişesini taşımaktayız.

Bu gerçekler ışığında mevcut anlaşmanın olumlu bulduğumuz ve eksik olduğuna inandığımız hususları kamuoyuyla paylaşmaktayız"

Olumlu değerlendirdiğimiz konular…

Anlaşmada olumlu değerlendirilen konular ise şu şekilde sıralandı;

"Verginin tabana yayılması ve kayıt dışılığın azaltılmasına yönelik çalışmalarda sosyal adaletin sağlanması, haksız kazanç ve haksız rekabetin yaratmak olduğu olumsuz iş ortamının düzeltilmesine katkı sağlayacaktır.

İşbirliği anlaşmasında kamu harcamalarının disipline edilmesi için çok önemli eylemler yer almakta, bu hususların kamunun bütçe üzerindeki ağır yükünün azaltılmasına katkı sağlayacağına inanmaktayız.

E-devlet projesine yönelik çalışmaların devam ettirilmesi bürokrasinin azaltılmasını sağlayacaktır. Ancak bu çalışmalar yapılırken, yereldeki yazılım sanayicilerinden de hizmet alınması sağlanmalıdır.

Uzun vadeli ekonomik ve stratejik kalkınma planın hazırlanması, hükümette hangi partiler olursa olsun, ekonomi ve kalkınma planlarının uygulanmasını sağlayacaktır.

Türkiye ile ticarette Türk Lirası kullanılması konusu, kurlarda yaşanacak şoklara karşı, firmalarımızı daha korunaklı yapacaktır.

Organize Sanayi Bölgeleri Yasası'nın değiştirilmesine yönelik çalışmalar, bölgelerin sanayiciler tarafından yönetilmesi önem arz etmektedir.

Bilişim sektörünün ve girişimciliğin gelişmesi açısından AR-GE / Teknopark tüzüklerinin tamamlanması ve girişimcilik strateji belgesi hazırlanması olumlu gelişmelerdir.

Enerji sektöründe, arz güvenliği açılarından doğalgaz ve elektrik enterkonnekte proje çalışmalarının devam ettirilmesi, orta dönemde KKTC'de enerji maliyetlerinin düşürülmesi açısından en olumlu maddedir.

Elektrik maliyetleri içerisinde üretim-iletim-dağıtım kalemlerinin ayrıştırılması için KIBTEK'in fonksiyonlarına göre ayrılması gerekmektedir.

Ulaştırma sektöründe kamu-özel işbirliği projelerine yönelik maddelerin, KKTC'nin ulaşım ve iletişim altyapısının günümüz koşullarına uygun hale getirilmesi açısından çok önemlidir."

Geliştirilmesi gereken hususlar

Programda daha fazla yer almasının ve bir sonraki programda geliştirilmesi gerektiğine inanılan hususlar da şöyle sıralandı;

"Altyapı projelerine ayrılan kaynağın geçtiğimiz yıllara oranla daha düşük olduğu görülmektedir. Dövizin artışı da dikkate alındığında kaynakların yetersiz olduğu değerlendirilmektedir. Örneğin, ulaşım altyapısına ayrılan bütçe, tarım sektörünün geliştirilmesi konuları ve Organize Sanayi Bölgelerinin altyapısı için ayırılan kaynak ne yazık ki, yetersizdir ve ihtiyaçlarımızı karşılayamayacaktır.

Daha önce de ifade ettiğimiz şekilde, döviz kurlarındaki yüksek artışların yaratmış olduğu yüksek enflasyon, yüksek kredi maliyetleri, halkın alım gücünde yaşanan erime, Türkiye'den gelen turist sayısındaki düşüş, üretim, ihracat ve yatırımlardaki düşüşler dikkate alınarak, reel sektörün geliştirilmesine yönelik ayrılan kaynağın büyük oranda artırılması ve ilgili eylemlerle desteklenmesi gerekmektedir.

Sanayi Stratejisi Eylem Planının Uygulanması için eylem planının tekrar gözden geçirilmesi, stratejinin güncellenmesi suretiyle planın uygulanması gerekmektedir.

Büyük sanayi yatırımlarına uygun, katma değeri, yerel girdisi ve teknolojik seviyesi yüksek ürünlerin üretilmesinin ön plana çıkarılacağı bir OSB'nin oluşturulması sağlanmalıdır. Bu kapsamda, Güvercinlik alanında belirlenen alanın OSB ilan edilmesinin sağlanması, OSB yapılması için fizibilite çalışmalarının tamamlanması gerekmektedir.

Yükseköğrenim ve Turizm sektöründe yerli ürün kullanımın artırılmasına yönelik çalışmaların desteklenmesi

Yerli üretimin haksız rekabete karşı korunmasının sağlanması mal ve hizmet üretimine dayalı bir ekonomi için elzem konulardır.

Kamu görevlileri yasa tasarısının kamuda verimliliği dikkate alarak, yasallaşmasının sağlanması gerekmekte, bütünlüklü bir kamu reformu eylem planı hazırlanmalıdır."

"Hükümetin irade göstermesi ve reformları kararlılıkla yapmasını talep etmekteyiz"

Avunduk, "bu kez kararlı olalım" mesajının altını ise şu ifadelerle çizdi; "İşbirliği anlaşmasının imzalanmasından daha önemli olan bir hususta, KKTC tarafının bu anlaşmada ifade edilen reform ve eylemleri yerine getirmesidir. Geçtiğimiz yıllarda KKTC tarafının yükümlülüklerinin büyük oranda hayata geçirmediği dikkate alındığında, hükümetin irade göstermesi ve reformları kararlılıkla yapmasını talep etmekteyiz.

Ayrıca protokol içeriğinin oluşturulmasında daha fazla katılımcılığın sağlanması gerekmektedir. Bu değerlendirmeler ışığında 2020-2022 Ekonomik Program çalışmalarında ekonominin önemli bir bölümünü temsil eden ekonomik STÖ'lerin etkin temsiliyeti sağlanmalıdır"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.