İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Avcılar çifteyi doğrulttu, sözü aldı!

Avcılar çifteyi doğrulttu, sözü aldı!

Avcılık Federasyonu tarafından Başbakanlık önünde gerçekleşen eylemin ardından Federasyon Başkanı Keser; 52, 54 ve 55 numaralı bölgelerin ava açılacağı yönünde hem Başbakan'dan hem de İçişleri Bakanı'ndan söz aldığını ifade etti. Konuyla ilgili nihai kararın çıkması beklenen Bakanlar Kurulu sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı fakat avcı sözünü aldı.

Yayın Tarihi: 28/08/19 07:55
okuma süresi: 8 dak.
Avcılar çifteyi doğrulttu, sözü aldı!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Avcılık Federasyonu, Merkezi Av Komisyonu toplantısında, komisyonun üyesi olan Federasyon'un önerdiği ve üzerinde uzlaşılan 50, 52, 53, 54 ve 55 numaralı av bölgelerinin ava açık olacak bir şekilde, resmi önerge olarak Bakanlar Kurulu'na gitmesi gerekirken, bu bölgelerin kapalı olacak şekilde önerge götürülmesi üzerine dün 'Avına Sahip Çık' mottosuyla araçlı eylem düzenledi.

Lefkoşa Atatürk Spor Salonunda yer alan federasyon merkezinden araçlarla hareket eden avcılar, saat 10.00'da Başbakanlık önüne ulaştı..

Başbakanlık önünde "avıma dokunma" sloganı ile eylem yapan avcılar, eyleme köpeklerini de getirdi.

Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı Başbakanlık önünde yer alan eyleme avcılar büyük katılım gösterdi, "Avcılığı siyasi malzeme yaptırmayınız", "Yerli üretime destek olalım", "Avıma dokunma", "Portakala dokunan eller kırılsın", "Avcılığın olduğu yerde kötü alışkanlık barınmaz" pankartları açtı.

KESER: "AVCILARI İTİBARSIZLAŞTIRMAYA ÇALIŞIYORLAR"

Eylem sırasında Avcılık Federasyonu Başkanı Erhan Keser basın açıklaması yaptı.

Keser, yaptığı basın açıklamasında, "Kıbrıs insanının yaşam tarzı, geleneği, kültürü ve en büyük sosyal aktivesi olan avcılığın, bazı siyasiler tarafından bir kenara itilip yok sayılmasına 'dur' demek için geldiklerini" söyledi.

Keser, son günlerde yaşanan gelişmelerin; avcıların toplama ve seslerini duyurup, unutulan avcıların var olduğunu siyasilere hatırlatmasına vesile olduğunu kaydetti.

"POPÜLİZM VE OY UĞRUNA KOMİSYON KARARI HİÇE SAYILDI"

Merkezi Av Komisyonunda alınan kararların dikkate alınmasını ve Bakanlar Kurulunda onaylanmasını talep ettiklerini ifade eden Keser, bazı milletvekillerinin kendi bölgelerindeki sıkıntıları Bakanlar Kurulu'na aktarıp sağlıklı kararlar üretilmesinde farklı görüş belirtmelerinin gayet doğal olduğunu, ancak bu görüşler belirtilirken, mantıklı gerekçelerle ortaya konması gerektiğini kaydetti.

Keser, "Biz federasyon olarak av bölge ve tarihlerini belirlerken önerilerimizi tüm gerekçeleriyle ortaya koyarken, siyasilerin popülizm ve oy uğruna ahbap, çavuş, delege, üye, amca ve dayı ilişkilerini dikkate alarak saçma sapan gerekçelerle Merkezi Av Komisyonu kararını hiçe sayıp Bakanlar Kurulunda etkili olmaları tarafımızca asla kabul edilemez" ifadelerini kullandı.

"ELİ SİLAHLILARIN YAPTIKLARI, TÜM AVCI CAMİASINA MAL EDİLDİ"

Keser, şöyle devam etti:

"Öncelikle şunun bilinmesini isterim. Burada 51,52,53,54,55 numaralı Güzelyurt, Lefke, Akçay, Güneşköy vs. bölgelerin açılsın veya kapansın amacı için değil. 'Hasan'ın lastiğini vurdular, Ahmet'in portakallarını yaraladılar, Hüseyin'in bahçesine girdiler' gibi tüm avcıları suçlar bir biçimde, bizimde kabul etmediğimiz bir kaç eli silahlının yaptığı hoş olmayan ve suç teşkil eden eylemleri tüm avcı camiasına mal ederek, tarafımızdan kabul görmeyecek gerekçelerle sürekli engel çıkarmalarıdır.

Avını ve sosyal faaliyetini düzgün yapan avcıları, bir kaç eli silahlıyla aynı kefeye koyup toplum gözünde itibarsızlaştırmaya çalışanları, oynadıkları oyunun çok tehlikeli olduğunu da hatırlatmak isterim."

FEDERASYON BAŞKANI 'AÇILDI' DEDİ

Basın açıklamasının ardından, Başbakan Ersin Tatar, Avcılık Federasyonu'ndan bir heyeti kabul etti. Görüşmeye basın alınmadı.

Görüşme sonrası açıklamada bulunan Federasyon Başkanı Erhan Keser, tartışmalara neden olan bölgelerden; 52, 54 ve 55 numaralı bölgelerin İnce Av Sezonunda açılmasına, 51 ve 53 numaralı bölgelerinse güneş panelleri bulunması nedeniyle kapalı kalmasına karar verdiklerini açıkladı.

Öte yandan devletin resmi basın kuruluşları, bahsi geçen bölgelerin açılmasına ilişkin kararın henüz netleşmediğini, nihai kararının Bakanlar Kurulu toplantısının ardından verileceği ifade edildi. Fakat saatler süren Bakanlar Kurulu sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

AVCILAR BAŞKA, HÜKÜMET BAŞKA SÖYLEDİ…

Keser'in açıklaması, olayı takip eden basın yayın kuruluşlarınca 'eylem sonuç verdi' şeklinde yayınlandı.

Fakat devletin resmi haber ajansları, bahsi geçen av bölgeleriyle ilgili mevcut kararın devam ettiği yönünde bilgi servis etti. Ardından da Başbakanlık imzasıyla konuyla ilgili bir açıklama daha yapıldı. Açıklamada, avcılar ile hükümet yetkilileri arasında gerçekleşen toplantıda, narenciye bahçeleri dışında kalan bazı bölgelerin ava açılması konusunda Bakanlar Kurulu'nun bir çalışma yapmasının kararlaştırıldığı fakat bahsi geçen bölgelerin "ava kapalı kalmaya devam etmesi" yönündeki alınan kararın geçerliliğini koruduğu kaydedildi. Federasyon Başkanı Keser'in, 52, 54 ve 55 numaralı bölgelerin açılacağına ilişkin açıklamaları üzerine, Bakanlık'tan böyle bir açıklama gelmesi kafalarda soru işareti oluşmasına neden oldu.

KESER: "YENİ BİR ÖNERGE HAZIRLANDI"

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'nın ulaştığı Başkan Keser, hükümet yetkilileriyle gerçekleştirdikleri toplantıda, yetkililerin 52, 54 ve 55 numaralı bölgelerin açılması yönünde kendilerine söz verdiğini, hatta İçişleri Bakanı Ayşegül Baybars'ın gün içerisinde yeni bir önerge hazırlanması konusunda Harita Dairesi'ne emir verdiğini iddia etti.Keser, önergenin hızlıca Bakanlar Kurulu'nda onaya verilmesi için kendilerinin de yardımcı olduğunu belirterek, 52, 54 ve 55 numaralı bölgelerde, 51 ve 53 numaralı bölgelere nazaran daha az narenciye bahçesi bulunduğunu ifade etti. Fakat nihai kararın alınması beklenen Bakanlar Kurulu sonrası herhangi bir açıklama yapılmadı.

AVCILIK FEDERASYONU'NDAN 'RHA PLAKALI ARAÇLA EYLEM' AÇIKLAMASI

Öte yandan eylemde, Başkan Erhan Keser'in de içinde bulunduğu RHA plakalı aracın eyleme dâhil olması, bazı haber siteleri ve gazeteler tarafından tepkiyle karşılandı.

Yazılan haberler üzerine Kıbrıs Postası'na açıklamalarda bulunan Keser, aracın federasyona ait olduğunu ve devletten tek bir kuruş destek almadan bu araçları satın aldıklarını ve masraflarının da Merkezi Av Komisyonu'nda biriken fondan; yani, avcıların kendi paralarından karşılandığını ifade etti.

Federasyona ait 3'ü RHA plakalı olmak üzere toplamda 4 aracın olduğundan söz eden Keser, "Bu araçların alımı ve tüm masrafları Merkezi Av Komisyonu'nda biriken fondan yani avcıların kendi parasından karşılanmaktadır" dedi.

Zaman zaman bu tip haberlerle karşılaştıklarını belirten Keser, "Geçtiğimiz yıllarda da 'RHA plakalı araçlarla saman taşıyorlar, karpuz – kavun taşıyorlar' şeklinde haberler de yayınlandı. Biz bunları bostandan alıp, tepedeki kuşlara taşıyoruz. Bu arabaların görevlerinden biri de bu zaten" şeklinde konuştu.

Plakaların RHA olma nedenlerinden birinin, araçların vergiden muaf tutulması, bir diğerinin ise Merkezi Av Komisyonu'nun İçişleri Bakanlığı içerisinde oluşmuş bir birim olmasından kaynaklandığını da belirtti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.