İÇ HABERLER
okuma süresi: 8 dak.

Kaçağa Af Yasası Ekim'de; üçüncü ülkeden işçi getirmek en az 1 ay yasaklanacak!

Kaçağa Af Yasası Ekim'de; üçüncü ülkeden işçi getirmek en az 1 ay yasaklanacak!

Çalışma Bakanlığı, kâğıt üstünde rekor oranla %20, fiilen %30'lara varan kayıt-dışılığın önüne geçmek ve kontrol altına almak adına bir dizi adımlar atmak üzere...

Yayın Tarihi: 05/09/19 15:10
okuma süresi: 8 dak.
Kaçağa Af Yasası Ekim'de; üçüncü ülkeden işçi getirmek en az 1 ay yasaklanacak!
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

5 yıl öncesine kadar yüzde 11'lerde seyreden KKTC'deki kayıt dışı çalışan işçi sayısı, ciddi bir artışa geçerek yüzde 20,44 oranına ulaştı.

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faiz Sucuoğlu, bu rakamın 'teorik' olduğunu, gayrı resmi açıdan bakıldığında yüzde 30'lara çıkmış olabileceğini belirtti, bu durumun önüne geçebilmek ve kayıt dışılığı kontrol altına alabilmek adına bir Af Yasası hazırladıklarını, Yasa'nın hayata geçmesi içinse, Meclis'in açılacağı Ekim ayını beklediklerini ifade etti.

Bakan Sucuoğlu, 'kayıt dışı işçi çalıştırılmasıyla mücadele' konusunda atmaya hazırlandıkları adımları Kıbrıs Postası ile paylaştı.

"YAKLAŞIK 8 İLA 10 BİN ARASI İNSAN 'YAŞAR AMA YAŞAMAZ' KONUMDA"

Yaklaşık 8 ila 10 bin arası insanın, KKTC'de 'yaşar ama yaşamaz' konumda olduğunu; yani kayıt dışı olduğunu belirten Sucuoğlu, bunun bir insanlık ayıbı olduğunu ifade ederek, zor durumdaki bu insanların yaşamsal koşullarını incelediklerini belirterek şöyle devam etti:

"Bu insanların nerede yaşadıklarını inceledik, bahçelerde uyuduklarını, motor odalarında yaşadıklarını gördük. Gayrı sıhhi ortamlarda yaşayan, sosyal yaşamda patlamaya hazır, ceplerinde genelde para olmayan, çünkü suiistimal edilen bir gruptan söz ediyoruz."

"İŞVEREN 1 ASGARİ ÜCRET ÖDEYEREK AFTAN YARARLANACAK"

İncelemenin ardından bir Af Yasası çıkarma kararı aldıklarını belirten Sucuoğlu, affın içeriğini şöyle açıkladı:

"KKTC'de yaşayıp, kayıt dışılığa düşmüş işçiler için, işverenleri tarafından bir asgari ücret ödenecek, bunun karşılığında da işçi, tekrardan kayıt altına alınacak."

TEK ADIM AF YASASI DEĞİL… "ÜÇÜNCÜ ÜLKEDEN İŞÇİ GELİŞİ EN AZ 1 AY YASAKLANACAK"

Af Yasası'nın yanında, bir takım adımlar daha atacaklarını belirten Sucuoğlu,"Kaynağı belli bir süre durdurma kararı da aldık" diyerek, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Üçüncü ülkeden işçi gelişini en az 1 ay, özel ihtiyaçlar dışında kapatacağız. Yani 1 ay boyunca, şuan ülkede kayıt dışı olarak bulunan insanların kayıt altına girmesi için üçüncü ülkeden gelecek yeni çalışma isteklerini onaylamayacağız. Bu durum, af çıktığı gün itibariyle geçerli olacak."

MECLİS'İN AÇILACAĞI 1 EKİM İTİBARİYLE GÜNDEME GELECEK

Yasayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı'nın hazırladığını fakat konunun Muhaceret Dairesi altında değerlendirilmesinden ötürü İçişleri Bakanlığı'nın uhdesinde olduğunu belirten Sucuoğlu, Yasa'nın, Meclis'in açılacağı 1 Ekim itibariyle gündeme getirileceğini kaydetti.

Sucuoğlu, Meclis'in açılmasını beklemeden, Bakanlar Kurulu'ndan alınacak karar doğrultusunda Yasayı yürürlüğe sokmayı düşündüklerini fakat Hayat Pahalılığına yüzde 2'lik kesinti konusunda yaşanan hukuki sıkıntılardan ötürü Meclis'i bekleyeceklerini ifade etti.

Sucuoğlu, "Bu nedenle Ekim ayında, Meclis'in açılmasıyla birlikte bu yasanın gündeme gelmesi konusunda hem fikir olduk. Biz bu arada yasayı bitireli 1 aydan fazla oldu" dedi.

"AMAÇ PARA KAZANMAK DEĞİL, İNSANİ BOYUT…"

"Devletin buradaki amacı para kazanmak değil" diyen Sucuoğlu,"Zaten sadece 1 asgari ücretten söz ediyoruz. Önceleri 2 asgari ücret olarak konuşuluyordu. Bunu 1 asgari ücrete kadar düşürdük. Dediğim gibi; mesele insani boyut…" ifadelerini kullandı.

"GELEN İŞÇİ SEKTÖR DEĞİŞECEKSE, 6 AY ÜLKESİNE GERİ DÖNECEK"

İnşaat sektörü gibi belli başlı sektörlerde ciddi bir işçi ihtiyacı olduğunu belirten Sucuoğlu, şöyle devam etti:

"Bunu nereden anlıyoruz? Geçen gün Çalışma Dairesi Müdürü'nden, Türkiye ve üçüncü ülkelerden gelen işçi sayısını istedim. Ciddi rakamlar var. Demek ki halen daha geliyorlar, demek ki hala ihtiyaç var. O zaman ben üçüncü ülkeden iş maksadıyla ülkeye girişini durdurursam, işverenin kayda geçirmesi gerekir. Biz bunu yaparken 'aman efendim hadi bir af çıkaralım da bu iş bitsin' noktasında değiliz. Esas amaç, afla birlikte, önümüzdeki süreçte tekrardan kayıt dışılığa düşmemenin de tedbirlerini almak. Artık, gelen işçi ne için geldiğini ve farklı bir sektörde çalışacaksa 6 ay boyunca ülkesine geri dönmesi gerektiğini bilecek."

"SİVRİSİNEKLE UĞRAŞMAYACAĞIZ, BATAKLIĞI KURUTACAĞIZ"

"Yasayla beraber bu tüzükleri geçireceğiz. Çünkü biz sivrisinekle uğraşmayacağız, bataklığı kurutacağız" diyen Bakan Sucuoğlu,"Bu insanlar sahipsiz olmayacak. Polisle birlikte 900'lere çıktı suçla operasyon el mücadelemizde elde ettiğimiz rakam. Çok ciddi denetlemeler devam edecek. Kayıt dışı çalıştıranlar ciddi cezaları, kayıt dışı kalanlar da ülkeden deport edileceğini bilecek" şeklinde konuştu.

ÜÇÜNCÜ ÜLKEDEN GELEN İŞÇİ SAYISINDA PATLAMA, TÜRKİYE'DEN GELENLERDE İSE AZALMA

Ülkedeki çalışma yaşamına ilişkin detaylar da paylaşan Sucuoğlu, "Çok ilginçtir; üçüncü ülkeden gelen sayısı yüzde 500 oranında artarken, son 6 yılda, Türkiye'den gelenlerdeki artış yüzde 20 oranlarında kaldı" diyerek, bu durumu şöyle yorumladı:

"Çünkü Türkiye'den gelenlerin, lisan avantajı sayesinde, hem haklarını arama anlamında hem de kendilerini neyin beklediği anlamında bir avantajları var. Geçenlerde üçüncü ülkeden gelen ve kayıt dışı çalışan dört kişiyi buraya; Bakanlığa getirdik. Bir çiftlikte çalışıyorlar. O kadar ağır bir işte çalışıp, gayrı sıhhi bir ortamda kalıyorlardı ki… Onlara yine aynı sektörde, başka bir yerde çalışmaları için yardımcı olacağımızı söyledik, kabul etmediler. Ülkede kalmak istemediklerini, kendi memleketlerine dönmek istediklerini söylediler. Ve günün sonunda da dördünü birden ülkelerine gönderdik."

"CENNETE GELECEKLERİNİ SANIYORLAR, GELİNCE HAYAL KIRIKLIĞIYLA KARŞILAŞIYORLAR"

Üçüncü ülkeden gelen işçilerin, getirten bazı işverenler tarafından kandırıldığını, farklı vaatlerle KKTC'ye getirildiklerini belirten Sucuoğlu, "Gelen insanlar; evlerini, arabalarını satıp sanki bir cennete gelecekler, yeni bir hayata başlayacaklar düşüncesiyle geliyorlar. Geldiklerinde de burada büyük bir hayal kırıklığıylakarşılaşıyorlar. Olayın bir diğer boyutu, buraya gelen üçüncü ülke işçilerinin bazıları Güney'e kaçıyor, bu da ciddi bir problem. Bu nedenle esas yapılması gereken, kaynağı kontrol altına almak" dedi.

"BUNDAN SONRA GELEN İŞÇİNİN ELİNDE SERTİFİKA OLACAK"

Bundan sonra belli iş kolunda çalışmak için KKTC'ye gelecek olan işçilerin ellerinde bir bilirkişi raporu veya sertifika olacağını belirten Sucuoğlu, "Çünkü işveren, işçiyi ülkeye getiriyor, fakat bazı işçilerin adaya geldikten sonra işi bilmediği ortaya çıkıyor" diyerek, bu konuda Türkiye'den İŞKUR ile temaslarda bulunduklarını kaydetti.

İŞKUR İLE TEMAS…

Bakan Sucuoğlu, İŞKUR ile gerçekleştirdikleri temasları ve atılması planlanan adımları ise şöyle açıkladı:

"Bu konuda Türkiye'den İŞKUR ile yaptığımız iki temas var. İnşallah önümüzdeki aylarda Ankara ziyaretimizde bir protokol imzalarız. Örneğin Türkiye'den x sektörde ehil insan istersiniz. Hemen buradan bildirilecek ve oradaki havuzda iş bekleyen insanlarla direk temas sağlanacak. Kendi olanaklarıyla getirmek isteyenler yine getirebilecek fakat biz de böyle bir imkan sağlayacağız. Böylece daha İşbilen insanlara ulaşılabilecek."

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.