İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Emlakçılar Birliği Yasası, ortamı gerdi

Emlakçılar Birliği Yasası, ortamı gerdi

Emlakçılar Birliği Yasası'nın tadili konusu, Emlakçılar Birliği ile İnşaat Müteahhitleri Birliği arasında gerginliğe yol açtı. Söz konusu Yasa tadili ile kişi,emlağını sadece 3 yılda bir kendisi satabilecek; bunun dışında emlak satışları sadece "emlakçılar" eliyle gerçekleşecek.

Yayın Tarihi: 11/09/19 07:52
okuma süresi: 6 dak.
Emlakçılar Birliği Yasası, ortamı gerdi
A- A A+
Kıbrıs Postası - Ertuğrul SENOVA

Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur'un "Özellikle Esentepe bölgesindeki bazı emlakçılar mafyalaşma içine girdiler, Emlakçılar Birliği Yasası derhal yürürlüğe girmeli" şeklindeki açıklaması üzerine Kıbrıs Postası'na konuşan Kıbrıs Türk İnşaat Müteahhitleri Birliği Başkanı CaferGürcafer, bahsi geçen Yasa'nın yürürlüğe girmesi halinde, 50-60 kişilik bir zümreye hizmet etmek dışında başka bir işe yaramayacağını savundu.

GÜRCAFER: "YASA'NIN GEÇMESİ İÇİN MANİPÜLASYON YAPIYORLAR"

"Bu durum ülkeye korkunç bir zarar verecek" diyen Gürcafer, "Girne'de yaşanan birkaç münferit olumsuzluğu Yasaya ihtiyaç var gibi göstererek bu Yasa'nın bir an önce geçmesi için manipülasyon yapıyorlar. Bu çok tehlikeli bir durum" iddiasında bulundu.

"DÜNYADA EMSALİ YOK"

Bu konuda dünyayı araştırdıklarını ve dünyanın hiçbir yerinde böyle bir uygulamaya rastlamadıklarını belirten Gürcafer, "Dünyanın hiçbir yerinde siz insanları emlakçı aracılığıyla gidip satış yapacaksınız diye zorlayamazsınız" dedi.

"ÜLKEYİ HARACA BAĞLAMAKLA AYNI ANLAMI TAŞIYOR"

Emlakçılık mesleğinin kayıt altına alınmasını kendilerinin de desteklediklerini belirten Gürcafer, şöyle devam etti:

"Bunu yapacak olan insanlar belli bir Yasa'ya bağlı olsunlar, ofis açsınlar, devlete karşı sorumlulukları olsun, vergiye karşı sorumlulukları olsun… Bunlar olsun. Ama vatandaşın evlerini veya gayrimenkullerini illaki emlakçı aracılığı ile satmaya zorlamaya çalışmak, ülkeyi haraca bağlamak anlamını taşır."

"EĞER BÖYLE BİR MAFYALAŞMA VARSA POLİSE GİTSİNLER"

Kara parayla ilgili mali polise, savcılığa suç duyurusunda bulunulabileceğini belirten Gürcafer, Emlakçılar Birliği Başkanı'na yönelik "Eğer böyle bir mafyalaşma varsa polise gitsinler. Biz zaman zaman birliğin içerisinde herhangi bir üyemiz bu konularda bize şikâyette bulunduğunda polise gidiyoruz" ifadelerinde bulundu.

"BİR İKİ ÜYEMİZ ARASINDA BAZI SÜRTÜŞMELER OLDU…"

Bu tür olaylar olduğuna ilişkin kendilerine herhangi bir şikâyet gelmediğini belirten Gürcafer,"Bir iki tane üyemiz arasında, tam da Kıbrıs kültürünün bir parçası, bazı sürtüşmeler oldu. Ne olur bir iki tane Kıbrıslı sürtüştüğünde?Hade be oyanı, falan-filan, birazcık küsüşürler, sonra da barışırlar" şeklinde konuştu.

"BU BİLGİLERİ KENDİNE SAKLAMA LÜKSÜ YOK"

Gürcafer, şöyle devam etti:"Bunun ötesinde mafyalaşma var, haraç istediler, rüşvet aldılar… Böyle bir bilgi bize gelmedi. Sayın Hasan Sungur'a gittiyse, polise gitsin. Sayın Sungur'un böyle bilgileri varsa, bu bilgileri kendine saklama lüksü da yoktur. Ama ben olduğunu düşünmüyorum. Rekabetten kaynaklanan müşteri kapma gibi zaman zaman etik olmayan davranışlar olmuştur ama onunla sınırlıdr, ötesine geçmemiştir."

"…VATAN HAİNLİĞİ İLE EŞDEĞER"

"Bana kalırsa sorumlu bir sivil toplum örgütü başkanı böyle açıklama yapmaz" diyen Gürcafer, "Biz ülkenin imajını düzeltmek için milyonlarca lira para harcıyoruz. Olmayan bir şeyi rant elde etmek için varmış gibi gösterip bizim imajımızı dünyada kötülemek bana göre vatan hainliği ile eşdeğerdir" ifadelerinde bulundu.

SUNGUR: "BİZİM SÖYLEMLERİMİZ KAÇAK EMLAKÇILAR ÜZERİNEYDİ"

Gürcafer'in söylemleri üzerine Kıbrıs Postası'na konuşan Emlakçılar Birliği Başkanı Hasan Sungur ise "Sayın Gürcafer İnşaat Müteahhitleri Başkandır. Bizim söylemimiz kaçak emlakçılar üzerineydi" diyerek tepki gösterdi.

"YASAYA SAYIN GÜRCAFER DE DESTEK VERMİŞTİ"

Gürcafer'in açıklamalarının, Yasayı okumadığı anlamını taşıdığını savunan Sungur, "Nisan 2007'de, CTP iktidarı döneminde Emlakçılar Birliği Yasası çıktı. Bu dönemde Sayın Gürcafer de bu Yasaya destek verdi, itiraz etmedi. Fakat bu Yasa geçerken Emlakçılar Birliği'nden görüş alınmadı. Yasayı getiren biz değildik" ifadelerinde bulundu.

"GÜRCAFER'İN SÖYLEMLERİ KULAKTAN DOLMA"

Daha sonraki süreçte Yasa'nın kilitlendiğini, sistemin çalışamaz hale geldiğini anlatan Sungur, şuan yaptıkları çalışmayla, kilitlenen sistemin yeniden açılacağını savundu.

Sungur, KTİMB Başkanı Gürcafer'in iddia ettiği gibi Yasa sayesinde halkın haraca bağlanmayacağını, aksine 3 yılda bir, kimsenin emlakçı kullanma zorunluluğu olmayacağını ifade ederek, "Bu nedenle Sayın Gürcafer'in bu açıklamaları, kulaktan dolma bilgilerle yaptığını düşünüyorum" dedi.

"YASA SAYESİNDE MÜNFERİT OLAYLAR ORTADAN KALKACAK"

Emlakçılar Birliği Yasası'nın yürürlüğe girmesi ve ülke genelindeki emlakçıların kayıt altına alınması gerektiğini belirten Sungur, özellikle Esentepe bölgesindeki bazı 'sahte emlakçıların' yarattığı münferit olaylara dikkat çekerek, Yasa sayesinde bu tip olayların ortadan kalkabileceğini ifade etti.

"KİMSENİN MAĞDUR OLMAMASINI HEDEFLİYORUZ"

Ülkede binin üzerinde kayıtlı veya kayıtsız emlakçı bulunduğunu belirten Sungur, yasa ile kayıt dışı emlakçıların devlete vergi vermesini, emlakçıların yaptıkları işlemlerin sigorta güvencesine alınmasını, kimsenin mağdur olmamasını hedeflediklerini kaydetti.

"YASA TADİL EDİLDİKTEN SONRA MÜTEAHHİTLER DE SATIŞ YAPABİLECEK"

Yasa'nın tadil edilmeden önceki halinde, müteahhitlerin emlakçı kullanma şartı olduğunu fakat yapılacak tadil sonrası, müteahhitlerin de sigorta yaptırması halinde emlakçıya ihtiyaç duymadan satış yapabileceğini ifade etti.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.