İÇ HABERLER
okuma süresi: 6 dak.

Derya: "Kadına şiddet vakalarında sorgulama yapan bir polis teşkilatı şart"

Derya: "Kadına şiddet vakalarında sorgulama yapan bir polis teşkilatı şart"

Lefkoşa'da fırın çalışanı olduğu öğrenilen bir kadının, vatandaşın ve 5-6 yaşlarındaki oğlunun gözleri önünde kayın pederi tarafından şiddete maruz kalması, müdahale etmek isteyen çocuğun ise dedesi tarafından darp edilmesi olayını değerlendiren CTP Milletvekili Doğuş Derya, poliste özel bir birimin delilleri toplama ve araştırma yapma noktasında sorgulamaya girmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

Yayın Tarihi: 05/10/19 10:14
okuma süresi: 6 dak.
Derya: "Kadına şiddet vakalarında sorgulama yapan bir polis teşkilatı şart"
A- A A+
Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Başkent Lefkoşa'da dün öğle saatlerinde kadına şiddet vakası yaşandı. Lefkoşa Haydarpaşa Mahallesi'nde fırın çalışanı olduğu öğrenilen bir kadın, herkesin gözü önünde kayın pederi tarafından, üstelik 5-6 yaşlarındaki çocuğunun gözleri önünde şiddete maruz kaldı. Olaya müdahale etmek isteyen çocuk da dedesi tarafından darp edildi. Olayın hemen ardından polis arandı, bir kadın ve bir erkek polisin olay yerine 15 dakikada gelmesi dikkat çekti.

Kıbrıs Postası'na konuşan Doğuş Derya, Şiddete Müdahale Birimi'nin özellikle Lefkoşa dışında düzgün çalışmadığından söz ederek "Bu tip olaylar olduğunda, aile içi şiddet var mı, güçsüz-güçlü dengesinin sonucu mu diye sorgulama yapan bir polis teşkilatına ihtiyacımız var" dedi.

"POLİS BANA 'ELİMİZDEN BİR ŞEY GELMİYOR' DEDİ"

Şiddete maruz kalan kadın, ifadesi alınmak üzere polis merkezine götürüldü. Olaydan sonra konuşan kadın, polisin kendisine kayınpederini sadece ifadesi alınması için karakola çağırabileceklerini söylediğini, bu nedenle sıkıntıda olduğunu belirtti. Mağdur kadın, Polisin kendisine "Elimizden bir şey gelmiyor" denildiğini, bu nedenle korkusunun arttığını dile getirdi.

GEÇTİĞİMİZ GÜN DE KADINA ŞİDDET VAKASI YAŞANDI…

Geçtiğimiz gün Sedef Sevgi isimli bir kadının ise boşanma davası açmak için bir avukatla görüştüğü ve ölümüne neden olan kazanın sabahında kocası tarafından darp edildiği, Alayköy Karakolu'nun da bu durumdan haberdar olduğu iddiaları gündemde geniş yer bulmuştu.

Doğuş Derya, CEZA YASASI'NI İŞARET ETTİ…

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası'na konuşan CTP Milletvekili Doğuş Derya, her şeyden önce Ceza Yasası'nda bir kişiye yasal olmayan bir şekilde, saldıran darp eden veya böyle bir eylemde bulunan herhangi bir kişinin suçlu olduğunun yazdığını hatırlattı.

"POLİSİN ASLİ GÖREVİ KAMU GÜVENİNİ SAĞLAMAKTIR"

Polisin, fiili gerçekleştiren kişiyi tutuklaması, en azından soruşturma süreci içerisinde gözaltında tutması gerektiğine vurgu yapan Doğuş Derya, "Çünkü şiddete maruz kalan kadın ile kayınpederi aynı evde veya yakın yerlerde yaşıyorlarsa ve kadın şikayetçi olursa tehdidin devam ettiğini gösterir. Polisin asli görevi kamu güvenini sağlamaktır, dolayısıyla bu gibi durumlarda polisin görevi müdahale etmektir" diye konuştu.

"ŞİDDETE MÜDAHALE BİRİMİ LEFKOŞA DIŞINDA DÜZGÜN ÇALIŞMIYOR"

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin Teşkilat Yasası'nın 2014 yılında geçtiğini, buna rağmen, bu dairenin bir parçası olarak, Şiddete Müdahale Birimi'nin, polis teşkilatı içerisinde 2018 yılında kurulduğunu işaret eden Derya, "Bu birimde görev yapan kişilerin hizmet içi eğitim alarak, bu gibi şiddet vakalarında nasıl müdahale edeceklerini öğrenmeleri gerekiyor. Birtakım eğitimler yapıldı, ama maalesef Lefkoşa dışında yaygınlaştırılıp, birimin düzgün çalışması için gerekli girişim halâ yapılmadı" ifadelerini kullanılarak bu konu ile ilgili eksiklikler olduğunu belirtti.

"HASTANEDE DE HEMEN DARP RAPORU VERİLMESİ İÇİN BİRİM AÇILDI"

Kadının eğer olayın ardında hastaneye götürülmemişse, darp raporu alınması için bir girişim bulunmamışsa devletin görevinin yasal haklar ile ilgili bilgi vermek ve yardımcı olmak olduğunu anlatan Doğuş Derya, "Hastanede de Sağlık eski bakanı Filiz Besim döneminde, hemen darp raporu verilmesi için Şiddete Müdahale Birimi de açıldı" dedi.

"ÜLKEMİZİN ALTYAPISI, GÜVENLİK MEKANİZMALARI MAALESEF YETERSİZ"

Başbakanlığın, Polis Genel Müdürlüğü'nün bu konulara biraz daha sıkı bakmaları gerektiğinin altını çizen Derya, "Ülkemizde kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri azımsanmayacak şekilde artış gösterdi. Ülkemizin altyapısı, güvenlik mekanizmaları maalesef, artan nüfusu ve bundan kaynaklanan bazı sosyal problemleri karşılama konusunda yetersiz olduğu için, bu konularda daha fazla bütçe ve personel ayrılmalı" diye konuştu.

"ÇOCUK REHABİLİTE EDİLMELİ"

Çocuğun da şiddete maruz kaldığını, dolayısıyla, çocuğun rehabilite edilmesi için Sosyal Hizmetler Dairesi'nin de devrede olması gerektiğini aktaran Doğuş Derya, "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Dairesi'nin Şiddeti Önleme ve Danışma Merkezleri Teşkilat Yasası'nda öngörülüyor, ancak bu da halâ açılmadı, bu korkunç bir şey, yürütmenin eksikliği. İcraatları yapan mekanizmaları yürürlüğe koyma konusunda geç kalınıyor" ifadelerine yer verdi.

"SORGULAMA YAPAN BİR POLİS TEŞKİLATINA İHTİYACIMIZ VAR"

Birçok ilçede, özellikle kadın polis memurlarının şiddete müdahale vakalarında özenli davrandığını, ancak bazen personel yetersizliği, vardiyaların uzunluğu dolayısıyla iş yapmak istemeyen polislerin de olduğunu dile getiren Derya, sözlerini şu şekilde noktaladı: "Bu tip olaylar olduğunda, aile içi şiddet var mı, güçsüz-güçlü dengesinin sonucu mu diye sorgulama yapan bir polis teşkilatına ihtiyacımız var. Bazı kadınların öldüğünü duyduk, ancak bunların cinayet olup olmadığını bilmiyoruz, bununla ilgili poliste özel bir birimin delilleri toplama, araştırma yapma noktasında sorgulamaya girmesi önemli"

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.