İÇ HABERLER
okuma süresi: 3 dak.

3'lü görüşme öncesi Lute'un adaya gelmesi kesinleşti

3'lü görüşme öncesi Lute'un adaya gelmesi kesinleşti

BM Genel Sekreterinin Özel Görevlisi Lute, kasım ortasında 3'lü görüşme öncesi yeniden Kıbrıs'a geliyor.

Yayın Tarihi: 22/10/19 18:38
okuma süresi: 3 dak.
3'lü görüşme öncesi Lute'un adaya gelmesi kesinleşti
A- A A+
BM Genel Sekreterinin Özel Görevlisi Jane Holl Lute, BM Genel Sekreteri Antonio Guteres'in Rum Toplumu Lideri Nikos Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüşebilmesi için uygun ön çalışmaların yapılması amacıyla kasım ayının otalarına doğru tekrar adaya geleceği öğrenildi.

Güvenilir kaynaklardan alınan bilgiye göre, üçlü görüşmenin kasım sonu Avrupa'nın bir kentinde olacağı öğrenildi.

Görüşmenin hangi şehirde olacağı konusunda ise BM çalışmalarını sürdürüyor.

Kıbrıs Haber Ajansı'na göre ise bu görüşmenin ardından Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin başlamasına yol açacak gayri resmi beşli görüşmenin yer alacağını belirtti.

Kıbrıs Haber Ajansı'nın verdiği bilgiler şu şekilde:

Bu görüşmenin ardından Kıbrıs sorunuyla ilgili müzakerelerin başlamasına yol açacak gayri resmi beşli görüşme yer alacak.

MÜZAKERELERİN YENİDEN BAŞLAMASI SÜRECİNE GİRİLİYOR

KHA'nın yetkili bir kaynaktan elde ettiği bilgilere göre, bu konuyu kapatmak için referans şartlarının masaya yatırılması yeterli gibi görünüyor. Aynı kaynak, "anlaşılacağı gibi, müzakerelerin yeniden başlaması sürecine giriliyor ve bu yönde açık bir yol görülüyor" diyerek Bayan Lute'nin eylül ayında adaya yaptığı ziyaretlerin arzulanan sonucu getirememesinden dolayı, Bayan Lute'nin çabaları dışında, BM Genel Sekreterinin tüm sürece kişisel katılımını da gerekli olarak niteledi.

Aynı kaynak BM Genel Sekreterinin Anastasiadis ve Cumhurbaşkanı Akıncı ile görüşmesinin referans tanımı konusunda katalizör olabileceğini; ancak Genel Sekreterin muhtemelen referans şartlarını AB'nin gözlemci olarak katılacağı gayri resmi beşli görüşmede açıklayacağını belirtti.

Kıbrıs Rum tarafının, her iki tarafın da referans şartlarını kabul etmesi gerektiğini ve aynı zamanda bu konuda garantör güçlerin taahhüdünün sağlanmasının da iyi olacağını Birleşmiş Milletlere net bir şekilde ilettiğini duyurdu.

Aynı kaynak, bunun amacı, Türk tarafının başka bir çözüm modeli tartışma olasılığını gündeme getirmesini önlemek olduğunu, çünkü çözüm modelinin 11 Şubat 2014'teki ortak bildiriyle açıklandığını hatırlatarak, Kıbrıs Rum tarafının referans şartlarını oluşturacak üç sütunun; "11 Şubat'ta açıklanan ortak bildiri, varılan yakınlaşmalar ve altı parametreli Guterres Çerçevesi" olduğunu söyledi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.