TÜRKİYE
okuma süresi: 6 dak.

Demirtaş: "Yargılama olacaksa bakanlar da yargılanmalı"

Demirtaş: "Yargılama olacaksa bakanlar da yargılanmalı"

Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklandığı dosyadan yargılanmasına devam ediliyor. Çözüm sürecinin içinde AK Parti yetkilileri, bakanlar olduğunu, yargılama olacaksa herkesin yargılanması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Selahattin Demirtaş'ın günahı ne" diye sordu.

Yayın Tarihi: 15/02/18 11:43
okuma süresi: 6 dak.
Demirtaş: "Yargılama olacaksa bakanlar da yargılanmalı"
A- A A+
Eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın tutuklandığı dosyadan yargılanmasına devam ediliyor. Çözüm sürecinin içinde AK Parti yetkilileri, bakanlar olduğunu, yargılama olacaksa herkesin yargılanması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Selahattin Demirtaş'ın günahı ne" diye sordu.

Demirtaş'ın 15 aydır tutuklu bulunduğu dosyanın Sincan Cezaevi Kampusü'nde görülen duruşması 2. gününde. Duruşmaya yeni HDP Eş Başkanı Sezai Temelli ve çok sayıda milletvekili ile yaklaşık 50 avukat katıldı.

Gazete DuvaR'dan Nergis Demirkaya'nın aktardığına göre, Duruşmanın başında Mahkeme Başkanı Berlin Eyalet Parlamentosu Milletvekili Hakan Taş'ın duruşmayı izleme talebinde olduğunu söyledi. Daha önce aynı başvurunun reddedildiğine dikkat çeken Mahkeme Başkanı yeni bir karar almaya gerek olmadığını söyledi.

'İKTİDAR YARGILAMAYI KAMUOYUNDAN GİZLEMEYE ÇALIŞIYOR'

Açıklamanın ardından Demirtaş dün başlayan savunmasına devam etti. Sözlerine duruşmaların kamuya açık yapılması gerektiğini belirterek başlayan Demirtaş, sınırlamaları eleştirdi.

Demirtaş, "Dava basın üzerinden hazırlanıyor. Basına bu kadar güveniliyorsa, keşke duruşma canlı yayınlansa. Beni suçlamaya gelince son derece aleni, duruşmaya gelince çok sayıda tedbir alınıyor. Kamudan, halktan uzaklaştırılmaya çalışılan bir dava süreci. İktidar yargılamayı kamuoyundan gizlemeye çalışıyor" dedi.

Gözaltına alındıkları sürece dair değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, 4 Kasım 2016 tarihinde, 6 savcının talimatıyla eş zamanlı çok sayıda milletvekilinin evinin basılması için, "Bu ancak siyasi iradenin koordine edebileceği bir şey" dedi.

'İSTEYEN İZLEYEBİLSE 500 BİN KİŞİ İZLER'

Duruşmayla ilgili katılım eleştirisini sürdüren Demirtaş'a mahkeme başkanı, "İsteyen herkes izleyebiliyor" dedi. Demirtaş, bu sözlere "İsteyen izleyebilse 500 bin kişi izler" yanıtı verdi. Mahkeme başkanı "Gelen herkesi alıyoruz" diye tekrar etti, Demirtaş, "İsteyen herkes gelemiyor. İsteyen gelse sonuçta 50 kişilik koltuk ayrılmış durumda" dedi.

Gözaltına alındıkları sürece dair değerlendirmelerde bulunan Demirtaş, gözaltına alındıkları gün Diyarbakır havalimanında bir uçağın cezaevine götürmek için beklediğini söyledi. Gözaltı devam ederken Silivri ve Kandıra cezaevlerinde yerlerin hazırlandığını söyleyen Demirtaş, kendisiyle ilgili belgenin üzerinde Kandıra Cezaevi yazdığını, gözünün önünde bunun üzerinin çizilerek Edirne Cezaevi yazıldığını anlattı.

'ÇÖZÜM SÜRECİNİN GÜNAH KEÇİSİ İLAN EDİLDİK'

Çözüm sürecinin başarısı için birçok şey yaptıklarını anlatan Demirtaş, "'Bir gün çözüm süreci başarıyla sonuçlanacaksa madalyayı biri takacak. Başarısız olursa hesabını bizden soracaklar' dedik. Çözüm sürecinde arabulucu olanlar ilk günah keçisi olur. Bu davanın bir yönü de budur. 'Çözüm sürecinin başarısızlığının sorumlusu HDP ve Eş Başkanı Demirtaş' algısı oluşturularak birçok fezleke böyle oluşturulmuştur" dedi.

Yargılamanın sürdüğü en uzak cezaevi neredeyse oraya götürüldüklerini anlatan Demirtaş, "Bizi gece yarısı evleri basıp alacak kadar yargının acelesi varsa, bir gün önce Meclis çıkışında alabilirlerdi ama yapmadı. O kadar acelesi var ki evi basıp alıyor. 1 gece nezarette tutuyor sonra savunma almak istiyor. Bir an önce huzura getirmek istiyor. Ama aynı yargı 1150 km ötedeki cezaevine götüren işleme sessiz kalıyor. Edirne Cezaevi'nde tutulurken bütün görüşmelerimiz hiçbir gerekçe göstermeden kayıt altına alındı" diye konuştu.

'ÖRGÜT YÖNETİCİLİĞİ SONRADAN EKLENDİ'

Demirtaş, 'örgüt üyeliği' iddiası ile hazırlanan fezlekenin daha sonra 'örgüt yöneticiliği'ne dönüştürüldüğünü bunun yasa dışı olduğunu söyledi. Demirtaş bunun için ayrı bir fezleke hazırlanıp Meclis'e gönderilmiş olması gerektiğini ifade etti. Demirtaş, 6-7 Ekim ile ilgili suçlamanın da tutuklamayı gerektiren katalog suçlardan olmadığını iddia etti.

Mahkeme Başkanı ise Demirtaş'ın iddianameye yeniden bakmasını istedi.

Niteliksiz bir iddianame ile karşı karşıya olduğunu söyleyen Demirtaş, hazırlanan fezlekelerle ilgili örnekler verdi. Demirtaş, "Önünüzdeki iddianame özel planlanmış, hassas çalışma ürünü, yoktan var edilmiş bir iddianamedir" dedi.

'DEMİRTAŞ'IN GÜNAHI NE?'

İddianamede çözüm sürecinin hiç gözetilmediğini söyleyen Demirtaş, bu süreçle ilgili yasal düzenlemelerin dikkate alınıp bazı fezlekelere takipsizlik verilmesi gerektiğini ifade etti.

Çözüm sürecinin içinde AK Parti yetkilileri, bakanlar olduğunu, yargılama olacaksa herkesin yargılanması gerektiğini söyleyen Demirtaş, "Suçlama devam edecekse hep birlikte yargılanmamız gerekirdi. Hepimizin cezalandırılması gerekir. Ama bu yapılmayacaksa Selahattin Demirtaş'ın günahı ne?" diye sordu.

'FETÖ DELİLLERİYLE Mİ YARGILANACAĞIM?'

İddianamede bulunan ortam dinlemelerinin tamamının yasa dışı olduğunu, dinleme kararlarının altında bugün FETÖ sanıklarının olduğunu söyleyen Demirtaş, "FETÖ'nün ürettiği delillerle mi Selahattin Demirtaş'ı yargılayacaksınız" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.