TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

Bayraktar: "Uyanış Kıbrıs Harekatı'nda başladı"

Bayraktar: "Uyanış Kıbrıs Harekatı'nda başladı"

Baykar Genel Müdürü Haluk Bayraktar, Türkiye'nin savunma sanayisinin yurt dışına bağımlı hale gelmesinin zararının Kıbrıs Barış Harekatı'nda görüldüğünü, o zaman bu konuda uyanış başladığını ve savunma sanayisinin o dönemde temellerinin atıldığını hatırlattı.

Yayın Tarihi: 06/10/18 12:40
okuma süresi: 5 dak.
Bayraktar: "Uyanış Kıbrıs Harekatı'nda başladı"
A- A A+

SAHA İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı, Baykar Genel Müdürü ve aynı zamanda Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı (T3 Vakfı) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı da olan Haluk Bayraktar, Sultangazi Belediyesi tarafından Sultangazi Belediyesi Nikah ve Konferans Sarayı'nda düzenlenen Türkiye'nin Yüzyılı ve Geleceği Uluslararası Gençlik Sempozyumu'na katıldı.

Sempozyumun ikinci gününün açılışında konuşan Bayraktar, Türk-İslam tarihindeki ilmi buluşlardan, Harezmi'den, İbn-i Sina'dan, El Cezeri'den ve Fatih Sultan Mehmet'ten bahsetti. Bayraktar, Osmanlı'nın, son dönemlerinde teknolojiye sahip çıkma adına batıya bilim adamı gönderdiğini ancak oraya gidenlerden istenilen verim alınmadığını söyledi.

Trablusgarp ve Balkan harpleri ile Birinci Dünya Savaşı'na değinen Bayraktar, Almanların Birinci Dünya Savaşı'nda Osmanlı'ya demode uçakları verdiğini, savaşta bu alanda da ciddi eksiklikler çekildiğini, Almanların savaş bittikten sonra uçakları kırarak gittiğini anlattı. Kurtuluş Savaşı'nda bu kırık uçakların tamir edilerek kullanıldığını belirten Bayraktar, Vecihi Hürkuş'un kırık uçakları toplayarak kullandığını, o dönemin ileri gelenlerinin uçak bağışladığını ve devletin bu yolla uçak sahibi olduğunu söyledi.

Havacılığın bir anlamda "yitik sevda" şeklinde milletin gönlünde var olduğunu dile getiren Bayraktar, Cumhuriyet'in ilk yıllarında havacılıkla ilgili ciddi girişimler bulunduğunu, Kayseri'de elektrik hatları yokken 1925 yılında motor ve uçak üretilmesi için fabrika kurulduğunu kaydetti. Vecihi Hürkuş'un, kendisini uçak yapmaya adadığını, yaptığı uçağı uçurduğunu ancak sonrasında izinsiz uçuş nedeniyle hapis cezası aldığını hatırlatan Bayraktar, Türk havacılığında adını hep ilklere yazdıran Nuri Demirağ'dan bahsetti.

Türk havacılığının gelişim serüveni ve karşı karşıya kaldığı engellere değinen Bayraktar, Marshall yardımları gibi etkenlerle uçak ve diğer havacılık araçları konusunda üretimlerin engellendiğini, genellikle yurt dışından distribütörlük yapanların önünün açıldığını aktardı. Bayraktar, "Daha yeni bunların değerini anlıyoruz. Yeni yeni milli teknoloji alanında başarılı sonuçları gördükçe bunun önemini ve geçmişte yaşadıklarımızın ne anlama geldiğini anlıyoruz." diye konuştu.

"UYANIŞ KIBRIS HAREKATI'NDA BAŞLADI"

Haluk Bayraktar, Türkiye'nin savunma sanayisinin yurt dışına bağımlı hale gelmesinin zararının Kıbrıs Barış Harekatı'nda görüldüğünü, o zaman bu konuda uyanış başladığını ve savunma sanayisinin o dönemde temellerinin atıldığını anlattı. ASELSAN ve TAI'nin o dönemdeki kuruluş serüvenine değinen Bayraktar, "Ondan sonra 2004'e geliyoruz. 2004'te bir irade ortaya konuluyor. Bugün savunma sanayisinde başarı örnekleri varsa o iradenin bir sonucu... O irade de şu; biz artık yurt dışından hazır alım yapmayacağız, kendimiz için kritik olan teknolojileri bağımsız ve hür bir şekilde kendi mühendislerimiz, firmalarımız ve girişimcilerimizle geliştireceğiz. Bizim de aslında insansız hava araçlarını geliştirme aşaması o sürece denk geliyor." şeklinde konuştu.

2004'te ilk ekiplerinin bir bilgisayar ve az sayıdaki mühendisle işe başladığını anlatan Bayraktar, 2018'de ekiplerinin geldiği noktadan bahsetti. Bayraktar, bundan 15 yıl önce İHA'ların o kadar bilinmediğini, artık marketlerde bile drone satıldığını, o dönemde kendilerinin, "Türkiye, havacılık arenasında bu alana odaklanırsa, bu alana teşvik olursa burada şansımız olur. Havacılığı son noktada burada yakalayabiliriz" dediklerini söyledi. Teknolojik gelişmelerin bu şekilde yaşandığını, kendilerinin de ufaktan başlayarak adım adım bugüne geldiklerini anlatan Bayraktar, Şırnak'ta, Güneydoğu'da aylarca, yıllarca sahada kalarak tamamen kendi imkanları ile havacılık araçlarını ürettiklerini bildirdi.

Bayraktar, "En son geliştirdiğimiz ürün Bayraktar TB2 Silahlı İnsansız Hava Aracı... Onun haricinde mini İHA var. O mini İHA, belki ufak bir uçak ama Türkiye Cumhuriyeti'nin silahlı kuvvetlerinin envanterine giren ilk insansız hava araçları ve Türkiye Cumhuriyeti tarihinde ihraç edilen ilk insansız hava aracı." dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.