TÜRKİYE
okuma süresi: 11 dak.

Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı

Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı

Fotoğraf sanatçısı Ara Güler için Galatasaray Meydanı'nda tören düzenlendi.

Yayın Tarihi: 20/10/18 16:00
okuma süresi: 11 dak.
Ara Güler son yolculuğuna uğurlandı
A- A A+

Törende konuşan Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Ara Güler 'Hatıraların olduğu yere memleket denir' diyordu. O fotoğrafları ile bir memleket destanı yazmıştı." dedi. Ara Güler'in memleketi Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinden tören için toprak ve karayemiş gönderildi. Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, toprağı Ara Güler'in vasiyeti üzerine mezarına koyacaklarını söyledi. Ara Güler, katıldığı bir televizyon programında babasıyla memleketleri Giresun'a yaptıkları ziyareti anlatmıştı. Ziyaret sırasında Ara Güler ve babası arasında geçen karayemiş diyaloğu dinleyenlere duygu dolu anlar yaşatmıştı.

Hayatını kaybeden usta foto muhabir Ara Güler için ilk tören Galatasaray Meydanı'nda düzenlendi. Güler, son yolculuğuna hayatı boyunca yanından ayırmadığı fotoğraf makinesiyle birlikte uğurlandı. Düzenlenen törende sevenleri Ara Güler'i anlattı.

Tedavi gördüğü hastanede 90 yaşında hayatını kaybeden usta foto muhabiri Ara Güler için ilk tören Galatasaray Meydanı'nda düzenlendi. Tören öncesinde Beyoğlu Belediyesi tarafından Galatasaray Meydanı'na kurulan platformda Ara Güler'in fotoğrafları ve hayatı anlatan bir film gösterildi. Törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi, Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ve Ara Güler'in sevenleri katıldı.

FUAT OKTAY: O FOTOĞRAFLARI İLE BİR MEMLEKET DESTANI YAZDI

Ara Güler'in 70 yıllık arşivini ve huzur dolu gülümsemesini miras bıraktığını belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, "Duayen sanatçımızı daima güler yüzüyle saygı ile hatırlayacağız. Alçak gönüllü kişiliği ile kendisini sanatçı olarak değil foto muhabiri olarak tanımlamayı seçerdi. Ancak elbette o çok sayıda fotoğraf sanatçısına ilham kaynağı olmuş büyük bir fotoğrafçıydı. Anı yakalamak peşinde dünyayı gezmişti.

Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan'ı da objektifine konuk eden sanatçı, foto röportajları ve belgeselleri ile hafızalardan silinmeyecektir. Ara Güler 'Hatıraların olduğu yere memleket denir' diyordu. O fotoğrafları ile bir memleket destanı yazmıştı. Ara Güler aynı zamanda bir kaşiftir. Afrodisias Antik Kentini ve Nuh'un Gemisi'nin izini fotoğraflayarak bunları dünya kültür mirasına kazandırdı. Özellikle İstanbul'un gözü olmuş tarihini kaydetmiştir. Usta sanatçımız siyah beyaz İstanbul fotoğrafları, derin anlamlar içeren portreleri bizler ve gelecek nesiller için değerli bir hazinedir" diye konuştu.

ASİSTANI SON ANLARINI ANLATTI

Törende konuşan Ara Güler'in 20 yıl asistanlığını yapan Fatih Aslan, "Hastanede yanındaydım. Gözlerime batı son kez. Elini kaldırdı. Elini tutum. Ben genç yaşta annemi kardeşimi kaybettim. Hiç bu kadar üzüleceğimi tahmin etmemiştim. Elini kaldırdığında gözlerini açtı bana baktı. Sanki benden güç almak istedi. O arada hala nefes alıp verebiliyordu. Sonra gitti uyudu. Sonsuzluğa uyudu. Nur içinde yatsın" ifadelerini kullandı.

Ara Güler'in fotoğraf makinesini gururla 20 yıldır taşıdığını kaydeden Aslan, "Şu gördüğünüz çantayı gururla onun peşinden taşıdım. Aklımdan geçti bu çanta ara abimin bugün de yanında olmalıydı. Bugün de ustamın çantasını ağabeyimiz çantasını yine yanında taşıyacağım" dedi.

KÜLTÜRLER ARASINDA EMPATİ KURARAK ONLARI ANLAMAYA ÇALIŞIRDI

Törende konuşan usta foto muhabir Coşkun Aral da Ara Güler'in yereli ulusala, ulusalı da evrensele bağlayan bir köprü olduğunu vurguladı. Ara Güler ile anılarını anlatan Aral, "İnsan olma özelliğini yitirmeyen, yaşamların hepsine saygı duyan bir insandı. Onun geçmişte yapmış olduğu röpler benim gibi foto muhabirlerinin hepsine örnek oldu. Ara'nın diğer gazetecilerden farkı birincisi sadakate önem vermesi, ikincisi insanları yargılamadan eylemleri sorgulaması. En nefret ettiği kişileri bile kaybettiğimiz haberini duyduğumuzda 'Allah rahmet eylesin' diyen bir insan. Bütün inançlar arasında, kültürler arasında empati kurarak onları anlamaya çalışırdı" şeklinde konuştu.

Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise "Ara Güler'in hikayesi bu hikayelerin en güzellerinden biri olacak ve inşallah sonsuza kadar okunacak. Her biri bir kitap olan fotoğrafları, insan yüzleri, toplum manzaraları, vapur sesleri, boğaz, çay, simit ve martılar. Beyoğlu ve İstanbul bize hep Ara Güler'i hatırlatacak. Adı yücelerde, ayakları hep topraktaydı. Ötekisi asla yoktu. Kendisi ile barışıktı, çevresi ile barışıktı, dünya ile barışıktı, büyük adamdı gerçekten iyi adamdı" ifadelerini kullandı.

CHP Grup Başkan Vekili Akif Hamza Çebi de "Ara Güler sadece bakmıyor görüyordu. Yüreği ile görüyordu. Bakmak ile görmek arasındaki o farkı fotoğraflarına yansıtıyordu. Onun fotoğrafları İstanbul'un temiz yüzünü bize anlatıyordu. Geleceğe onları miras bıraktı. Büyük bir değerdi" açıklamalarında bulundu.

FOTOĞRAFLARI İLE TARİHİ ZAPT ETTİ

Törende konuşan AK Parti sözcüsü Ömer Çelik, "Gerçek insan sıfatını hak eden en önemli değerlerimizden birini uğurluyoruz. Fotoğrafları ile tarihi zapt etti. İnsan dertlerinin şahidi olan bir derviş gibi yaşadı. Ömür sermayesini bir mücevher gibi işledi" şeklinde konuştu

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın ise Ara Güler'in İstanbul'un gözü olarak bilindiğini ancak bir dünya fotoğrafçısı olduğunu söyledi. 70 yıllık meslek hayatında geriye muazzam bir miras bıraktığını söyleyen Kalın, "Son mülakatlarından birinde ben milletin kokusunu almıştım demişti. O kokuyu bütün dünyaya hissettirebilen büyük ustaydı" dedi.

Kalın, ardından da Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın taziye mesajını okudu.

Törene katılan Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, Ara Güler'in Türkiye'nin bir markası olduğunu dile getirerek, Güler tarafından keşfedilen Afrodisias Antik Kenti'nin Dünya Mirası Listesi'ne alındığını kaydetti.

MEMLEKETİNDEN TOPRAK VE KARAYEMİŞ GÖNDERİLDİ

Duayen foto muhabiri Ara Güler'in cenazesine memleketi Giresun'un Şebinkarahisar ilçesinden toprak ve karayemiş gönderildi.

Bugün İstanbul'da defnedilecek olan Ara Güler'in baba ocağı Yaycı köyünden gönderilen toprak, mezarına dökülecek. İlçeden ayrıca karayemiş olarak adlandırılan dut ve çeşitli meyve kuruları da gönderildi.

Ara Güler'in babası Dacat Güler'in mezarına döktüğü karayemişlerin büyük ustanın mezarına da konulması bekleniyor.

Şebinkarahisar Belediye Başkanı Şahin Yılancı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hemşehrileri Ara Güler'i son yolculuğuna uğurlamak için cenaze törenine katılacaklarını söyledi.

Güler'in cenazesi için köyünden toprak ve karayemiş götürdüklerini aktaran Yılancı, "Babası Dacat Güler vefat ettiği zaman Şebinkarahisarlı hemşehrileri tarafından getirilen karayemişleri Ara Güler babasının mezarına koymuştu. Biz de bu nedenle babasının çok sevdiği karayemişlerden ve köyünden getirdiğimiz toprağı da mezarına koyacağız." dedi.

Güler'in eczacı olan babası Dacat Güler Şebinkarahisar'ın Yaycı köyünden 6 yaşındayken öğrenim görmek için İstanbul'a gitmişti.

ARA GÜLER'İN BABASI İLE MEMLEKETİ ZİYARET HİKAYESİ

Büyük usta Ara Gürel, katıldığı bir televizyon programında, babası ile memleketine ziyaret hikayesini şöyle anlatmıştı:

"Bir gün babam, 'Dünyanın her yerine gidiyorsun, babanın köyünü merak etmiyor musun?' dedi. 'Hadi gidelim' dedim. Giresun'a gittik, Giresun'dan Şebinkarahisar'a araba tuttuk. Oradan Yaycı köyüne gittik. Babam doğduğu evi aradı, bulamadı. Kiliseyi aradı, bulamadı. Mezarlığı tarla yapmışlar. Çocukken yüzünü yıkadığı üç gözlü bir çeşme vardı, o kalmış. Oraya götürdüler, yüzünü yıkadı.

'Çocukken anam beni dövenin üzerine koyar, dolaştırırdı' dedi. Hemen köylüler döven kurdu, babamı da içine koydular, döndü. Ben de fotoğraf çektim. Baktım, babam ağlıyor. 6 yaşında bıraktığı köyüne benimle beraber dönünce çocukluğu aklına gelmiş. Sonra, Sivas'a dönmek için araba tuttuk. Yolda giderken 'Ah, unuttum' dedi. 'Buranın karayemişleri meşhurdur. Anam beni İstanbul'a mektebe gönderirken yanıma torba içinde yemişler vermişti, onları yiyerek gelmiştim. Benim memleket sevgim, yemişle başlar. Geri dönüp alalım'. 'Baba, gözünü seveyim, 100 kilometre yol geldik. Şimdi yemiş için 100 kilometre geri gideceğiz, 100 kilometre tekrar bu tarafa geleceğiz, sabah olacak. Başka sefer alırsın' dedim. İstanbul'a döndük.

Babam vefat etti. Cenazeye gideceğimiz gün evin kapısı çaldı. 'Kimsiniz' dedim, 'Dacat Güler'i arıyoruz' dediler. 'Dacat Güler'i kaybettik, şimdi cenazeye gidiyoruz, isterseniz siz de gelin' dedim. Meğer gelenler, köyde bizi gezdiren köylülermiş. Yanlarında da bir sandık vardı. Baktım, karayemiş getirmişler. Babamın almak istediği, hasretini çektiği karayemişler. Çocukluğunda yediği, kokusunu aldığı, kendi memleketinin yemişleri. Hepsini ceplerime doldurdum, ceplerim şişti. Öyle gittim cenazeye. Tam babamı toprağa koyacaklar, 'Açsanıza tabutu' dedim, açtılar, döktüm yemişleri. Babamı çocukluğunun yemişleriyle birlikte gönderdim öteki dünyaya."

SİYASET DÜNYASINDAN YOĞUN KATILIM

Galatasaray Meydanı'ndaki törene Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İstanbul Valisi Vasip Şahin, AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik, CHP Genel Sekreteri Mehmet Akif Hamzaçebi, Büyükşehir Belediye Başkanı Mevlüt Uysal, AK Parti Milletvekili Hasan Turan, CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP Milletvekili Garo Paylan'ın da aralarında bulunduğu milletvekilleri, Beyoğlu Belediye Ahmet Misbah Demircan ile Türkiye Ermenileri Patrikliği Patrik Vekili Aram Ateşyan ve Güler'in çok sayıda seveni katıldı.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.