TÜRKİYE
okuma süresi: 3 dak.

Putin: "Türk Akımı Projesine ismini Erdoğan verdi"

Putin: "Türk Akımı Projesine ismini Erdoğan verdi"

Rusya Devlet Başkanı Putin ile Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türk Akımı doğal gaz boru hattının denizden geçen kısmının tamamlanması nedeniyle İstanbul Kongre Merkezi'nde düzenlenen törene İstanbul Kongre Merkezi'nden video konferans yoluyla katıldı.

Yayın Tarihi: 19/11/18 15:05
okuma süresi: 3 dak.
Putin: "Türk Akımı Projesine ismini Erdoğan verdi"
A- A A+
?Törenin hemen öncesinde Kremlin'den, Rus doğal gazını Türkiye ve buradan Avrupa'ya taşıyacak 'Türk Akımı'nın popülist politikalar sonucu ortaya atılan bir proje olmadığı; bu boru hattı projesinin, hem Türk ekonomisinin gelişmesine hem de Avrupa'nın enerji güvenliğinin korunmasına yardım edeceği' mesajı gelmişti.

PEK ÇOK ÜLKENİN GÜNDEMİNDE

Ayrıca Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov da pek çok ülkenin Türk Akımı'na katılmakla ilgilendiğini belirtip doğal gaz boru hattının 5 kolunun olabileceğinin, yani 5 Avrupa ülkesine gaz taşıyabileceğinin sinyalini verdi.

İMZALAR DA İSTANBUL'DA ATILMIŞTI

Türk Akımı için imzalar, Türk jetlerinin Kasım 2015'te bir Rus uçağını düşürmesi nedeniyle yaşanan krizin atlatılması sonrasında Rusya lideri Putin'in Türkiye'ye ilk ziyaretini gerçekleştirdiği Ekim 2016'da yine İstanbul'da atılmıştı.

UÇAK KRİZİ SONRASI KRİTİK ROL OYNADI

Uçak krizi nedeniyle bir dönem askıya alınan Türk Akımı projesi sonraki süreçte de kritik bir rol oynamış, kopma noktasına gelen ilişkilerin onarılıp güçlenmesinin sembollerinden biri haline gelmişti.

1.100 KİLOMETRENİN 937'Sİ DENİZDEN

Rusya'nın Anapa kentinden başlayan Türk Akımı, 930 kilometre boyunca Karadeniz'den ilerliyor ve İstanbul'un 100 kilometre batısında yer alan Kıyıköy'de karaya çıkıyor. Tamamlandığında 1.100 kilometre uzunluğunda olacak Türk Akımı boru hattının 937 kilometrelik kısmı denizden geçecek.

BİRİ TÜRKİYE, BİRİ AVRUPA İÇİN İKİ AYRI HAT

Türk Akımı, her biri 15.75 milyar metreküp doğalgaz kapasiteli olan birbirine paralel 2 ayrı hattan oluşacak. Bu hatların biri Türk pazarının ihtiyaçlarına, diğeriyse Avrupalı tüketicilerin kullanımına ayrılacak.

OCAK 2020'DE DEVREYE GİRECEK

Rusya Enerji Bakanı Aleksandr Novak, Türk Akımı'nın her iki hattına da Ocak 2020'de doğal gaz pompalamayı planladıklarını söylemişti.

İKİ LİDER MABEYN KÖŞKÜ'NDE İKİLİ GÖRÜŞECEK

Bu arada Türk Akımı töreninden sonra Rus lider Putin ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın İstanbul'daki Mabeyn Köşkü'nde bir görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

PUTİN'İN BİR AYDAN KISA BİR SÜRE İÇERİSİNDE İSTANBUL'A İKİNCİ GELİŞİ

Bu arada bugünkü, Putin'in İstanbul'a bir aydan kısa bir süre içerisinde ikinci gelişi. Rus lider son olarak Rusya, Türkiye, Fransa ve Almanya'nın katılımıyla 27 Ekim'de düzenlenen dörtlü Suriye zirvesi için İstanbul'a gelmişti.

RUS BASINI, 'PUTİN'LE ERDOĞAN'IN GÖRÜŞMELERİNİN SIKLIĞI BENZERİ GÖRÜLMEMİŞ BİR SEVİYEDE' DİYOR

Rus basını da Putin ve Erdoğan arasındaki bu görüşme trafiğine dikkat çekiyor. Rus ajanslarında, liderlerin bu yıl en az 6 kez bir araya geldiğini, görüşmelerin yoğunluğunun benzeri görülmemiş bir düzeye ulaştığı yorumları yapılıyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.