TÜRKİYE
okuma süresi: 5 dak.

20 Temmuz Barış Harekatı Ankara'da da kutlandı

20 Temmuz Barış Harekatı Ankara'da da kutlandı

20 Temmuz Kıbrıs Barış Harekatı'nın 45. yıldönümü dolayısıyla Türkiye Cumhuriyeti'nin Başkenti Ankara'da da etkinlikler gerçekleştirildi.

Yayın Tarihi: 20/07/19 13:24
okuma süresi: 5 dak.
20 Temmuz Barış Harekatı Ankara'da da kutlandı
A- A A+
Bu çerçevede Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü, törenler için Ankara'da bulunan TMT Mücahitler Derneği üyeleri ve beraberindeki bir heyetle Ulu Önder Atatürk'ün ebedi istirahatgahı olan Anıtkabir'i ziyaret etti.

Atatürk'ün mozolesine çelenk koyan Köprülü ardından Misakı Milli Kulesine geçerek Anıtkabir Özel Defterini imzaladı.

Büyükelçi Köprülü, Mutlu Barış Harekatı sayesinde, karanlıktan aydınlığa çıkan Kıbrıs Türk halkının, meşru haklarından feragat etmeyerek, kendi yönetiminden, siyasi eşitliğinden vazgeçmeyeceğini ve azınlık olarak yaşamayı kabul etmeyeceğini belirterek deftere şunları yazdı. "

"Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rum – Yunan ikilisinin yıllardır Kıbrıs Türk Halkına uyguladığı izolasyon politikasına rağmen bugün demokratik kurumları ve hukukun üstünlüğüne dayalı devlet yapısı, özgürlükçü ve katılımcı geleneğiyle yaşamakta ve her zaman ve her koşulda bizlere destek olan Türkiye Cumhuriyetinin de katkılarıyla her geçen gün daha da kalkınmaktadır. Kıbrıs Türk Halkı, ayrıca işaret ettiğiniz " Yurtta Sulh, Cihanda Sulh " ilkesine bağlı kalarak bölge ve dünya barışına olan inancını korumaya devam edecektir."

Anıtkabir'deki törenden sonra Köprülü ve beraberindeki heyet daha sonra Türkiye Emekli Subaylar Derneği tarafından Ulus Atatürk Anıtı'nda düzenlenen törene katıldılar.

Tören, anıta çelenklerin konulmasıyla başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından konuşmalara geçildi.

KKTC Ankara Büyükelçisi Kemal Köprülü, yaptığı konuşmada, 20 Temmuz Mutlu Barış Harekatı'nın önemine değinerek, bu tarihin Kıbrıs Türk halkının özgürlüğe kavuşmasının varoluş mücadelesinin dönüm noktası, huzur ve refahın teminatı olduğunu, Kıbrıs Türk Halkının, Ada'da yıllarca Rum – Yunan mezalimine karşı vermiş olduğu onurlu mücadelenin 20 Temmuz 1974 Mutlu Barış Harekatıyla taçlandırıldığını ve bunun akabinde de Kıbrıslı Türklerin kendi kendilerini yönetme istekleriyle 1983 yılında Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni ilan ederek tüm dünyaya duyurduklarını ifade etti.

Geçen yıl Crans Montana kentinde yapılan Kıbrıs Görüşmelerine de değinen Köprülü, Rum liderliğinin Kıbrıslı Türklerin siyasi karar alma mekanizmasına etkin katılım gibi siyasi eşitlik açısından olmazsa olmaz hususları reddettiğini hatırlatarak, Kıbrıs Türk Tarafının asla kabul etmeyeceği " sıfır asker sıfır garanti " gibi maksimalist bir tezle müzakere marjını sıfıra indirerek zirveyi çökerttiklerini söyledi.

Ada da varılacak olası bir çözüme yönelik olarak, Kıbrıslı Türklerin karar alma mekanizmasına etkin katılım hususunun Kıbrıslı Rumlar açısından bir sorun olduğunun Kıbrıslı Rum lider tarafından açıkça ifade edilerek, Kıbrıslı Türklerin Adadaki eşit siyasi ortağı olduğu gerçeği ile bağdaşmayan ve haklarımızı hiçe sayan bir demeç vermesinin, kendileri açısından kabul edilemeyecek hususlar ortaya koyduğunu hatırlatan Büyükelçi Köprülü şunları kaydetti. " Kıbrıs Türk Halkının artık eski müzakere yöntemleriyle yeniden masaya oturarak, sonuç odaklı olmayan ve bir takvim içermeyen ucu açık süreçlerle zaman harcamaya tahammülü kalmamıştır. Mevcut gelişmeler ışığında rehberin reelpolitik olması gerektiği aşikardır.

İçinde bulunduğumuz süreçte, tüm gücümüzle KKTC'nin ekonomik yapısını daha ileriye taşımak ve güçlendirmek için çaba sarfetmemiz gerekmektedir. Bunu da elbirliğiyle yapacağız. Şüphesi ki her zaman ve her koşulda olduğu gibi, Türkiye'nin sarsılmaz desteği en büyük güç kaynağımız olacaktır. "

Büyükelçi Köprülü, törenler için Ankara'da bulunan TMT Mücahitler Derneği Heyeti ile birlikte Türkiye Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler'i ziyaret etti.

BRT
#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.