İÇ HABERLER
okuma süresi: 9 dak.

Türkiye’den doğalgaz hattı: “Belki 2025’ten de yakın”

Türkiye’den doğalgaz hattı: “Belki 2025’ten de yakın”

Türkiye’den KKTC’ye su hattının ardından doğalgaz hattı çekilmesi konusunda konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, en geç tarihin 2025 olduğunu, daha da erken hayata geçebileceğini dile getirdi. Bakan çalışmaların hızlandırıldığını, yıl sonunda karar verme noktasında olacaklarını da ekledi.

Yayın Tarihi: 23/11/19 09:57
okuma süresi: 9 dak.
Türkiye’den doğalgaz hattı: “Belki 2025’ten de yakın”
A- A A+

Kıbrıs Postası - Rahmican Çalışkan

Türkiye ile KKTC arasında, su hattının ardından doğalgaz hattı çekilmesi konusu gündemde önemli yerini koruyor.

Konuyla ilgili Kıbrıs Postası’na konuşan Ekonomi ve Enerji Bakanı Hasan Taçoy, önceki açıklamasında 2025 yılını işaret ettiğini, ancak bu tarihi ‘en geç’ diye nitelendirerek, daha da erken olabileceğinin sinyallerini verdi. Çalışmaların hızlandırıldığının altını çizen Enerji Bakanı Taçoy, yıl sonunda karar verme noktasında olacaklarını açıkladı.

“TEMİZ ENERJİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

KKTC olarak çalışmalara devam ettiklerini anımsatan Bakan Taçoy, KKTC’ye uygulanan izolasyonlar nedeniyle Türkiye ile çalışmalara devam edildiğinden söz etti. Ada ülkelerinde fosil yakıtların azaltılması gerektiğini dünyanın da bildiğini işaret eden Hasan Taçoy, temiz enerji için çalıştıklarını belirtti.

“ÜÇ YILLIK PLANLAMALARIMIZDA ELEKTRİĞİ UCUZLATMAK DA VAR”

Bakan Taçoy, 3 yıllık planlamalarına dikkat çekerek, bu planların içerisinde elektrik fiyatlarının da düşürülmesi olduğunu dile getirdi. Enerji Bakanı Hasan Taçoy, “Peki gelecek olan doğal gaz hattını nereden beslenecek TANAP mı TürkAkım mı?” şeklindeki soruya, “İkisi de olabilir” yanıtını verdi.

KUMBAROĞLU: “2025 YILININ ÖZEL ANLAM VE ÖNEMİ VAR”

Yine Kıbrıs Postası’na konuşan Uluslararası Enerji Ekonomisi Birliği Başkanı Prof. Dr. Gürkan Kumbaroğlu, 2025 yılının özel bir anlam ve önemi olduğunu hatırlatarak, “Geçtiğimiz günlerde Güney Kıbrıs Enerji Bakanı Yorgos Lakkotripis Afrodit yatağında sözde lisans sahibi olan Noble, Delek ve Shell şirketleriyle, 2025 yılında doğal gaz üretiminin başlaması amacıyla gelir paylaşım sözleşmesini imzaladıklarını açıkladı” ifadelerini kullandı.

“KKTC’NİN GÜNEY KIBRIS’A KARŞI MASADA ÖNEMLİ BİR AVANTAJ SAĞLAMIŞ OLACAK”

Kıbrıslı Türklerin de hakkının olduğu bir gelire ilişkin anlaşmanın KKTC’nin yok sayılarak imzalandığını söyleyen Kumbaroğlu, “Sayın Taçoy’un 2025 yılını hedef göstermesi buna verilebilecek en güzel cevaptır. Türkiye-KKTC arasında bir doğalgaz boru hattı inşa edildikten sonra işin rengi değişecek, bugüne kadar KKTC’nin işbirliğine yönelik tüm tekliflerini reddeden Güney Kıbrıs Rum Yönetimi’ne karşı KKTC masada önemli bir avantaj sağlamış olacak” dedi.

“HAT DAHA ERKEN TARİHTE DE BİTİRİLEBİLİR”

Dolayısıyla bugün anlaşması imzalanan projenin karlı olabilmesi için ancak ve ancak KKTC-Türkiye doğalgaz boru hattının kullanılması ile mümkün olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Kumbaroğlu, KKTC ile Türkiye arasında yapılması düşünülen doğal gaz  hattının daha erken bir tarihte bitirilmesinin mümkün olduğunu belirtti.

“DOĞALGAZ HATTININ EN GEÇ 2023 YILINA BİTİRİLEBİLECEĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM”

Bunun en güzel örneğinin Türk Akım doğalgaz boru hattı projesi olduğunu, projenin deniz kısmının inşaatı Türkiye ve Rusya arasında Hükümetlerarası Anlaşma imzalandıktan sonra 3 yıldan kısa bir süre içinde tamamlandığına dikkat çeken Gürkan Kumbaroğlu, “Üç yıl içinde tamamlanan hat 930 km uzunluğunda. Oysa KKTC-Türkye arasındaki boru hattı deniz kısmı uzunluğu yaklaşım 80 km. Teknik çalışmalara başlandığına göre kararlılık varsa en geç 2023 yılına bitirilebileceğini düşünüyorum. Türkiye Cumhuriyetinin 100.Yıl kutlamalarına da güzel bir katkı olur” şeklinde konuştu.

“HAT TERSİNE ÇEVRİLİP, KKTC’DEN TÜRKİYE’YE DE AKIŞ SAĞLANABİLİR”

Öncelikle çekilecek olan hat ile Türkiye’den KKTC’ye doğalgaz akışı yapılacağını, sonra Doğu Akdeniz’de üretim oldukça akışın tersine de çevrilebileceğini, KKTC’den Türkiye’ye de akış sağlanabileceğini anlatan Kumbaroğlu, “Doğu Akdeniz’deki doğalgazı da Avrupa pazarlarına ulaştırmanın tek ekonomik yolu da budur zaten. Onun için boru hattı tamamlandıktan sonra Doğu Akdeniz’de üretim yapanlar KKTC ve Türkiye ile işbirliği yapmak isteyeceklerdir” dedi.

“AZERBAYCAN GAZI KKTC’YE ULAŞTIĞINDA BİR MİLLET ÜÇ DEVLET BAĞI OLUŞMUŞ OLACAK”

Güney Gaz Koridoru'nun en uzun halkası olan Trans Anadolu Doğal Gaz Boru Hattı TANAP’tan Türkiye'ye ticari gaz akışının geçen yıl başladığını, benzer şekilde Türk Akım’dan da Türkiye’ye gaz akışının yıl sonu itibariyle başlamasının öngörüldüğünü kaydeden Prof. Dr. Kumbaroğlu,“İki kaynaktan da KKTC’ye besleme düşünülebilir ama hem coğrafi olarak hemde manevi olarak TANAP üzerinden besleme yapılması daha anlamlı gözüküyor. Azerbaycan gazı KKTC’ye ulaştığında Bir Millet Üç Devlet arasında fiziki bir enerji bağı oluşmuş olacak” ifadelerini kullandı.

“ELEKTRİK HATTI BAĞLANTISI PROJESİ İÇİN KKTC’DE KARARLILIK VAR”

“Madem böyle bir hat planlanıyor, elektrik hattı da aynı zamanda gelebilir mi?” sorusuna yanıt veren Gürkan Kumbaroğlu,şunları söyledi: “Tabiiki gelebilir. Sayın Başbakan Ersin Tatar da sempozyumumuzda yaptığı konuşmada bunun hükümetin hedefleri arasında yer aldığını, Türkiye’den sürekli, kaliteli ve sürdürülebilir elektrik getirmek istediklerini ifade etti. Dolayısıyla bugüne kadar somut adım atılmayan KKTC-Türkiye elektrik hattı bağlantısı projesi için KKTC’de en üst düzeyde bir kararlılık sözkonusu. Bu kararlılık projenin gerçekleşmesine yönelik umutları yeşertiyor”

“ELEKTRİK HATTI KKTC’DE YENİLENEBİLİR ENERJİYİ YAYGINLAŞTIRACAK”

Elektrik hattının da çift yönlü ticarete imkan tanıyacağından bir kazan-kazan projesi olacağını dile getiren Kumbaroğlu, cümlelerini şöyle noktaladı: “Yani bu bağlantı KKTC’yi sadece pahalı üretim yapan ve çevre kirliliğine yol açan jeneratörlerden kurtarmakla kalmayacak aynı zamanda yenilenebilir enerji üretim fazlasının Türkiye’ye gönderilmesini mümkün olacak. Dolayısıyla KKTC’de yenilenebilir enerji potansiyelinin değerlendirilmesi, yenilenebilir enerji üretiminin yaygınlaşması için önemli bir fırsat yaratacak. KKTC’nin yenilenebilir enerji potansiyeli düşünüldüğünde enterkonnekte bağlantı sayesinde bu teknolojilerin KKTC’de çok hızlı yaygınlaşacağını, Türkiye’ye ihracat imkanı sayesinde çok karlı ve hızlı gelişen bir sektör olacağını düşünüyorum”

TC ENERJİ BAKANI DÖNMEZ: “ADANIN ENERJİ İHTİYACI İÇİN HEM KABLO HEM BORU HATTI İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR DEVAM EDİYOR”

Türkiye Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, Türkiye ile KKTC arasında elektrik ve doğalgaz hattı kurulması için çalışmaların sürdüğünü belirtti. TBMM'de Plan ve Bütçe Komisyonu toplantısı öncesinde gazetecilerin sorularını yanıtlayan Bakan Dönmez, Türkiye ile KKTC arasında kurulacak elektrik ve doğalgaz hattı ile ilgili, "Çalışmalar devam ediyor. Adanın enerji ihtiyacı ile ilgili hem kablo hem boru hattı ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Takvim belli değil henüz" dedi.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.