DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

'Karizmatik' hayvanların soyları tükeniyor

'Karizmatik' hayvanların soyları tükeniyor

Yeni yapılan bir araştırmaya göre medyada, reklam kampanyalarında görselleri yer alan "karizmatik" hayvanların vahşi doğada tehdit aldığında olduğu tüketiciler tarafından yeterince bilinmiyor.

Yayın Tarihi: 16/04/18 13:01
okuma süresi: 2 dak.
'Karizmatik' hayvanların soyları tükeniyor
A- A A+
Çoğunlukla markaların kampanyalarında, reklamlarında yer alan ve soyları tükenmekte olan hayvanlar arasında aslanlar, filler, kaplanlar da var.

Araştırmacılar, bu hayvanların medya ve reklam aracılığıyla görünür olmalarının, vahşi doğada da soylarının da çoğaldığı algısını getirdiğini bunun da yanıltıcı olabileceğini söylüyor.

Araştırma sonuçları PLOS Biology adlı uluslararası bilim dergisinde yayımlandı.

KARİZMATİK HAYVANLAR

Araştırmanın başındaki isim Dr. Franck Courchamp, hayvanlar arasında 'karizmatik' doğal yaşam biyolojisinde son zamanla daha yaygın kullanılmaya başlandığını söyledi.

Dr. Courchamp soyları tükenen bu hayvanların hangilerinin "karizmatik" kabul edildiğini bulmak için internette dört farklı dilde araştırma yapıp İngilizce, İspanyolca ve Fransızca eğitim veren ilkokullarda anket yaptırdı.

Araştırmacılar ankete katılanlara "karizmatik" buldukları hayvanların hangileri olduğunu sordu.

Aynı zamanda bu hayvanların hangi sıklıkla hayvanat bahçelerinin internet sitelerinde ve Disney ve Pixar'ın animasyon filmlerinde görüldüklerini inceledi.

Fransa'daki gönüllü araştırmacılar da bir hafta içinde 10 popüler hayvandan kaçının, hangi sıklıkla yazılı ve görsel medyada yer aldığına baktı.

İnceleme sonucunda her gün ortalama 4.4 aslanın logolarda, çizgi filmlerde, dergilerde ve diğer kaynaklarda yer aldığı ortaya çıktı. Buna göre insanlar bir yılda, Batı Afrika'da gözleriyle görebilecekleri aslan sayısından en az iki ya da üç kat daha fazla "temsili aslan" görmüş oluyor. Zira Afrika'daki aslanların soyu tükeniyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.