DÜNYA
okuma süresi: 4 dak.

Bulgaristan, East-Med Projesi'ne dahil oldu

Bulgaristan, East-Med Projesi'ne dahil oldu

East-Med projesinde atılan yeni adımla Yunanistan'ın Dedeağaç kentine bir LNG tesisi kurulacak. Tesisin kurulumunu Yunan doğalgaz şirketi Gas Trade ile Bulgar enerji şirketi BEH üsleniyor.

Yayın Tarihi: 08/11/18 17:44
okuma süresi: 4 dak.
Bulgaristan, East-Med Projesi'ne dahil oldu
A- A A+

Doğu Akdeniz'de İsrail gazının Türkiye'yi bypass ederek Avrupa'ya ulaştırma projesi olan East-Med'de yeni bir adım atıldı. Yunan doğalgaz şirketi Gas Trade, Yunanistan'ın kuzeydeki Dedeağaç kenti yakınlarında yeni bir LNG terminali kuracaklarını duyurdu.

Böylece İsrail'den Kıbrıs Vassilikos Limanı'na buradan Girit ve Yunanistan'a uzanacak gazın bu terminalde depolanarak Avrupa'ya dağıtılması planlanıyor. Yunanistan, Bulgaristan ve İsrail arasında hattın Avrupa'ya dağıtımına ilişkin görüşmeler sürüyor.

Güney Kıbrıs Rum Yönetimi (GKRY), İsrail ve Yunanistan, Doğu Akdeniz'deki doğalgazın Avrupa'ya taşınmasını öngören ve Türkiye'nin karasularını ihlal eden bir boru hattı inşası için geçen eylül ayında Kudüs'te karar almıştı. 2 bin kilometre olarak inşa edilmesi hedeflenen hattın, kimi yerlerde denizin 3.3 kilometre derinliğine kadar ineceği, maliyetinin de 15 milyar doları bulacağı tahmin ediliyor. Kıbrıs-Türkiye hattına nazaran 5-6 kat daha maliyetli olduğu bilinen East-Med hattının inşası, Türkiye'yi bypass etmek amacıyla gündemde tutuluyor.

BULGARLAR'LA ORTAK

Yunan doğalgaz şirketi Gas Trade ile Bulgar enerji şirketi BEH, Yunanistan'ın kuzeyinde bir off-shore LNG terminali kurmak için ortak çalışma grubu oluşturmuştu. Grup, Yunanistan'ın Dedeağaç yakınlarında kurulması planlanan off-shore LNG terminali projesini hazırlayarak Bulgar Hükümeti'ne sundu. Terminalin yıllık 6.1 milyar metreküp kapasiteli olacağı, maliyetinin 370 milyon avroyu bulacağı belirtiliyor.

IGB'YE BAĞLANACAK

Terminalde toplanan gaz, Yunanistan-Bulgaristan (IGB) Doğalgaz Bağlantı Hattı ile güneydoğu Avrupa'ya gönderilecek. İki ülke bu hat için geçen yıl bir yatırım anlaşması imzalamışlardı. Aydınlık'ın haberine göre bu iki yatırım da Trans Adriyatik Boru Hattı (TAP) kurulumu ile uyumlu. Yine, Gas Trade, DEPA ve ABD'li Cheniere şirketlerinin oluşturacağı ortak bir konsorsiyumun, ABD kaya gazı kaynaklı LNG'nin ithalini gerçekleştirmesi de planlanıyor. Bu plana göre, ilk olarak Yunanistan'a gelen doğalgaz, Yunan doğalgaz sistemine aktarılarak Yunanistan-Bulgaristan IGB rotasıyla Bulgaristan'a aktarılacak.

DÖRTLÜ ZİRVE TOPLANDI

Bulgaristan, Yunanistan, Romanya ve Sırbistan arasında, 2 Kasım'da Varna yakınlarındaki Evksinograd rezidansında, dörtlü bir zirve düzenlendi. Borisov, Çipras, Dınçila ile Vuçiç'in katıldığı zirvede, enerji güvenliği konusu masaya yatırıldı. Ardından İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu'nun da katılımıyla Bulgaristan, Yunanistan ve İsrail arasında üçlü bir görüşme yapıldı. Çipras, o görüşmede East-Med projesinin ele alındığını belirterek, Bulgaristan ile doğalgaz enterkonnekte bağlantısının önemini vurguladı.

Selanik-Kavala-Dedeağaç-Burgaz-Varna-Rusçuk limanları arasında da demiryolu bağlantısının geliştirilmesi konusunda Bulgaristan ortak bildiri imzaladıklarını hatırlatan Çipras, karayolu inşası ile de ulaşım ağını genişleteceklerini söyledi.

DENİZ HABER AJANSI

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.