DÜNYA
okuma süresi: 2 dak.

NATO ve AB, Kosova ordusunun kurulmasına tepkili

NATO ve AB, Kosova ordusunun kurulmasına tepkili

Tek taraflı NATO harekatıyla Yugoslavya'dan ayrılmış Kosova, tüm dünya tarafından kabul görmeyen devletleşme sürecini pekiştirici bir adım olarak ordu kuruyor. Baş destekçilerinden NATO ve Avrupa Birliği bile Kosova'yı aceleci davranmak ve kapsayıcı olmamakla eleştirdi.

Yayın Tarihi: 14/12/18 18:17
okuma süresi: 2 dak.
NATO ve AB, Kosova ordusunun kurulmasına tepkili
A- A A+
Kosova Güvenlik Gücü'nü (FSK) kalıcı orduya, FSK Bakanlığı'nın da Savunma Bakanlığına dönüştürülmesine meclisin onay vermesine NATO ve Avrupa Birliği'nden eleştiri geldi.

"KÖTÜ ZAMANLAMA"

Yazılı açıklama yayımlayan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, FSK'nin orduya dönüştürülmesi kararı sadece Kosova'nın vereceği bir karar, ancak bu dönüşümün zamanlamasının kötü olduğunu açık bir şekilde dile getirdik" dedi.

"NATO, FSK İLE İLİŞKİSİNİN DÜZEYİNİ GÖZDEN GEÇİRECEK"

'FSK'nin orduya dönüştürülmesi kararının NATO'nun dile getirdiği endişelere rağmen alınmasının üzücü olduğunu' ifade eden Stoltenberg, NATO'nun FSK'yi mevcut yetkileriyle desteklemeye hazır olduğunu, ancak yetkilerinin değişmesiyle birlikte ittifakın FSK ile ilişkisinin düzeyini gözden geçirmek zorunda kaldığını belirtti.

AB: NATO İLE BENZER DÜŞÜNÜYORUZ

NATO'nun Kosova Barış Gücü (KFOR) yoluyla Kosova'nın güvenliğine katkı sağlamaya devam etmekte kararlı olduğunu söyleyen Stoltenberg, tüm taraflara gerginliği artırmama çağrısında bulundu.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini'nin yazılı açıklamasında, FSK'nin Kosova ordusuna dönüştürülmesine dair AB'nin düşüncelerinin NATO ile benzer olduğu vurgulandı.

"ORDULAŞMA AŞAMALI OLMALI"

AB'nin açıklamasında, "FSK'nin orduya dönüştürülme süreci, Kosova Anayasası'na uygun şekilde kapsayıcı olmakla beraber kademeli olmalıdır" uyarısı yapıldı.

Kosova Cumhurbaşkanı Haşim Thaçi'nin de imzalamasının ardından FSK resmen Kosova ordusuna dönüşecek.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.