DÜNYA
okuma süresi: 3 dak.

Lübnan'da "resmi nikah" tartışmaları

Lübnan'da "resmi nikah" tartışmaları

Lübnanlılar resmi nikahlarını Güney Kıbrıs ve Yunanistan'da yapıyor. Bu gibi şeylerin yaşanmaması adına Lübnan'da, ülkenin ilk kadın İçişleri Bakanı Raye el-Hasan'ın ülkede resmi nikahın tanınması gerektiği yönündeki açıklaması tepkilere yol açtı.

Yayın Tarihi: 19/02/19 13:16
okuma süresi: 3 dak.
Lübnan'da "resmi nikah" tartışmaları
A- A A+
Lübnan'da dini esasa dayanmayan resmi nikahın tanınması talebine siyasilerden destek gelirken, dini merciler karşı çıktı. Lübnan Fetva Kurulunun basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, Müftü Deryan, Müftüsü Şeyh Abdullatif Deryan, resmi nikah projesini kesinlikle kabul etmediklerini açıkladı.

MÜSLÜMANLAR DA HIRİSTİYANLAR DA KARŞI ÇIKTI

Lübnanlılara ait dini mahkemelerde görülen aile hukukuna saygı gösterilmesiyle ilgili Anayasa'nın 9'uncu maddesinin hatırlatıldığı açıklamada, "bu nikah İslami hükümlere ve Anayasa'ya aykırıdır" ifadesine yer verildi.

Lübnan Katolik Enformasyon Merkezi Başkanı Papaz Abdu Ebu Kesim de konuya ilişkin yaptığı açıklamada, lahuti ve kiliseye ait olarak evliliğin sırrı anlayışına aykırı olmasından dolayı kilisenin resmi nikahı kesinlikle desteklemediğini açıkladı.

BAKAN, RESMİ NİKAH DİNİ MERCİLERLE DİYALOG İSTİYOR

Euronews'teki habere göre Cuma günü İçişleri Bakanı Raye el-Hasan, şahsi olarak dini içeriğe sahip olmayan resmi nikah yapılmasını istediğini açıklamıştı.

Hasan, Başbakan Saad el-Hariri'nin desteğiyle resmi nikah kabul edilinceye dek, tüm dini mercilerle bu konuda derin bir diyalog kapısının açılması için çaba göstereceğini dile getirmişti. Açıklamaların ardından konu sosyal medyada büyük ilgi ve tartışmalara neden oldu.

LÜBNANLILAR RESMİ NİKAHLARINI GÜNEY KIBRIS VE YUNANİSTAN'A GİDİYOR

Lübnan'da farklı dini ve mezhepsel kimliğe sahip 18 ayrı dini taife bulunurken, bunları bir çatı altında toplayan tek bir aile hukuku yok. Bu konuya ilişkin her bir taife kendi hukuku ve mahkemeleri üzerinden sorunlarını çözüyor. Herhangi bir dini unsur içermeyen evlilik isteyen Lübnanlılar resmi nikahlarını Güney Kıbrıs ve Yunanistan'a giderek yapıyor. Lübnan kanunlarında dini içeriğin dışında herhangi bir evlilik akdi ülke içinde kabul edilmezken, ülke dışında gerçekleşen evlilikler kabul ediliyor.

#mesajınızvar
Levent ÖZADAM'dan
#mesajınızvar
Gözden Kaçmadı
#gozdenkacmadi

En güncel gelişmelerden hemen haberdar olmak için

Yorumlar

Dikkat!
Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, müstehcen, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.